Σε απόσυρση της ρύθμισης που παρέχει δυνατότητα στα φαρμακεία να διενεργούν rapid τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων μεταξύ των οποίων και για το πρώτο άρθρο που καταγράφει τον τρόπο διάθεσης των ταχέων τεστ από φαρμακεία. Πλέον τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν τα ταχέα τεστ όχι όμως να τα διενεργούν.

Όπως δήλωσε στον sky ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, εισακούσθηκαν οι ενστάσεις των φαρμακοποιών για τους κινδύνους που ελλόχευε η διενέργεια των self tests στα φαρμακεία, ενώ πρόσθεσε ότι ο κλάδος του ζήτησε να είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΦ τα rapid tests που θα πωλούνται από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με τα rapid tests που διενεργούνται και προμηθεύθηκε η Περιφέρεια, τόνισε ότι ο κλάδος του δεν έχει καμία ανάμειξη, λέγοντας ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του.

Για τα self test τόνισε ότι αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αφού η χώρα μπορεί να προμηθευτεί επί του παρόντος μόλις 8 εκατομμύρια τεμάχια, που σημαίνει ότι δεν θα φθάσουν για να καλυφθεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός. Για το λόγο αυτό, αποκλείσθηκαν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο κ. Φουτούλης πρόσθεσε καταλήγοντας ότι η χορήγηση αυτών θα ξεκινήσει από τις 10 με 14 Απριλίου και θα αντιστοιχεί ένα και όχι τέσσερα σε κάθε πολίτη.

 419 total views,  2 views today