Στο πλαίσιο διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων, διαπιστώσαμε πως το ζήτημα των δασικών χαρτών, ένα μείζον ζήτημα που ταλανίζει εδώ και κάποια χρόνια τη χώρα μας, όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αντιθέτως χειροτερεύει με λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Ελευθερία Φτακλάκη, για το ζήτημα των δασικών χαρτών.

Ειδικότερα αναφέρει:

Οι δασικοί χάρτες, συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα ιδίως για τα νησιά όπου  το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης τους έχει χαρακτηριστεί δασικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης και ειδικά για τους  αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι πρέπει να έχουν μεγάλες εκτάσεις γης.

Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με την αχρήστευση η κι απώλεια των ιδιοκτησιών. Το έργο αυτό θα  δώσει αναπτυξιακή πνοή όταν ολοκληρωθεί όταν  οριστικοποιηθούν  οι χάρτες με την δικαίωση όλων των εμπλεκομένων.

Αν δεν διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται αγρότες και κτηνοτρόφοι να δουν να μειώνονται τα ποσά των επιδοτήσεων καθώς θα έχουν πρόβλημα με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες διεκπεραίωσης αυτού του αναγκαίου και σημαντικού για την χώρα εγχειρήματος σε λογικές εξασφάλισης των περιουσίων και κλίμα  συναίνεσης με την  άμεση ανάκληση των  αναρτημένων δασικών χαρτών.

Ως τομέας νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, καταθέσαμε τις προτάσεις μας με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα:

1ο) Να ληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις που θα επιλύσουν οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα, που αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, καθώς και το θέμα των «δασωμένων αγρών».

2ο) Εν συνεχεία να γίνει εφαρμογή της κείμενης  νομοθεσίας από την Δ/νση Δασών για των χαρακτηρισμό των εκτάσεων.

3ο) Να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες με τη χρήση και σύγχρονων εργαλείων και η νέα ανάρτηση τους να γίνει σε συνδυασμό με την ανάρτηση του κτηματολογίου.

4ο) Να δοθεί  χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ιδιώτες χωρίς την καταβολή παράβολου.

5ο) Κατά την εξέταση των ενστάσεων απ τις Δασικές Υπηρεσίες να αναγνωρίζονται τα πρόδηλα σφάλματα χωρίς την παραπομπή τους στις επιτροπές αντιρρήσεων.

6ο) Οι επιτροπές αντιρρήσεων να λειτουργούν με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να είναι αποτελεσματικές και  απόδειξη του  χαρακτήρα της έκτασης να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη για τα νησιά ισχύουσα νομοθεσία.

7ο) Ειδικότερα,  για τα Δωδεκάνησα πρέπει να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου .

Για τα υπόλοιπα νησιά πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της διόρθωσης των χαρτών με υποβολή αιτήματος, είτε για διόρθωση προδήλου σφάλματος, είτε με υποβολή αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία της νέας ανάρτησης που έχει γίνει.

Η σύγχρονη Ελλάδα δε μπορεί να οικοδομηθεί με χάρτες το 1945 ή του 1960… Το αφήγημα του Ψηφιακού κράτους, αποδομείται εν μια νυκτί, αν δεν εξορθολογικοποιηθεί άμεσα το θέμα αυτό.

Τα νησιά δεν θα ανεχτούν κι άλλη αδικία εις βάρος τους…

 372 total views,  2 views today