Φόβοι ανάφλεξης στη Δυτική Όχθη – Ισραήλ: «Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Τζενίν όσο χρειαστεί»

146

Παγκόσμια ανησυχία για μια νέα ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη επικρατεί μετά την μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Τζενίν, πιθανότατα τη μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια. 

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, οι 10 σοβαρά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση για όσο διάστημα χρειαστεί» για να «σπάσει τη νοοτροπία» ότι η Τζενίν είναι «ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες», διεμήνυσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ τόνισε στο BBC ότι «υπήρξε συναίνεση στην ηγεσία μας ότι αυτή είναι μια πολύ αναγκαία επιχείρηση» που θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες.

«Είμαστε στο μέσον αυτής της επιχείρησης. Δεν είμαστε εκεί για να κρατήσουμε έδαφος ή να μείνουμε εκεί, είμαστε επικεντρωμένοι σε συγκεκριμένους στόχους στον καταυλισμό. Έτσι μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ίσως μια ή δύο ημέρες, όσο χρειάζεται, για να σπάσει η νοοτροπία ότι αυτό το μέρος είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.