Φώτης Μανούσης και Χρήστος Σπανός στον Sky : Εξοντωτικές για την ακτοπλοΐα οι αυξήσεις στα καύσιμα !

568

Αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες οι επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία  και η ενεργειακή  κρίση σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ακτοπλοΐα.

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται  μίλησαν στον Sky 100,8 οι ιδιοκτήτες των  ναυτιλιακών εταιρειών SAOS Φώτης Μανούσης και  Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή κ. Χρήστος Σπανός.

 Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας SAOS

Σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν στην ακτοπλοΐα οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο κ. Μανούσης είπε:

«Δεν μπορούμε έτσι εύκολα εμείς να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Τον τελευταίο χρόνο τα έξοδα για καύσιμα έχουν τριπλασιαστεί ενώ τα έσοδα είναι στάσιμα.Θέλουμε να ελπίζουμε πως η παγκόσμια κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα επανέλθουν οι τιμές των καυσίμων. Δεν θα αλλάξει κάτι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος. Είναι επίσης εξωφρενικό αυτό που γίνεται με τις τιμές των καυσίμων. Είναι ευθύνη αυτών που κερδοσκοπούν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει βιωσιμότητα  ο κ.Μανούσης δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρνητικά.

«Είναι πολύ ακριβά τα καύσιμα πλέον. Τα προβλημα είναι περίπλοκο και δεν λύνεται εύκολα. Να ελπίζουμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση  και να σταματήσει ο πόλεμος.Διαφορετικά αλοίμονο μας. Εμείς εξυπηρετούμε μικρά νησιά .Δεν πάμε Μύκονο και Σαντορίνη ούτε στη Σαλαμίνα που η κίνηση είναι μεγάλη.Πάμε σε προορισμούς που οι επιβάτες είναι λιγοστοί και αντίστοιχα και τα έσοδα είναι λιγοστά.»

 Ο Χρήστος Σπανός

Για τις πιέσεις που έχει υποστεί η ακτοπλοΐα εδώ και καιρό εξαιτίας της πανδημίας και τα νέα προβλήματα με τις τιμές των καυσίμων μίλησε ο κ.Σπανός.

«Τα πρωτόκολλα  στα πλαίσια των υγειονομικών μέτρων απελευθερώθηκαν προχθές. Ήμασταν ήδη  εδώ  και δύο χρόνια υπό πίεση. Στις κρατήσεις δεν βλέπουμε άνοδο.  Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν θα έρθουν εδώ», τόνισε .

«Όσο για τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κρατάμε την αναπνοή μας.Περιμένουμε συλλογικά τι θα γίνει για τον κλάδο.Μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες άρχισαν να κάνουν περικοπές στα δρομολόγια τους. Γίνονται συζητήσεις για συγχωνεύσεις δρομολογίων. Δεν  είναι εφικτό να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων γιατί δεν θα ταξιδεύει ο κόσμος», δήλωσε ο κ.Σπανός.

Σε ερώτηση αν η σεζόν παρόλα αυτά εξελιχτεί καλά τόνισε :

«Δεν θα είναι τόσο καλή η κατάσταση όσο την περιμένουμε. Αναμέναμε κίνηση ανάλογη με αυτή του 2019.  Για τα έσοδα δεν είναι το  ίδιο γιατί οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου ανεβάζουν πολύ το κόσμος λειτουργίας».

Ο κ.Σπανός αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι λιμενικές υποδομές ακόμη.

«Υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στο λιμάνι της Κολόνας για παράδειγμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι επιβάτες παραπονιούνται γιατί δεν υπάρχει τουαλέτα και σκίαση για το καλοκαίρι», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή.

Ο Μιχάλης Ροδίτης

Για τις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία  στο yachting,  μίλησε στον Sky 100,8 ο ιδιοκτήτης τουριστικού ναυτιλιακού πρακτορείου κ. Μιχάλης Ροδίτης.

Για τις αυξήσεις  στα καύσιμα ο κ.Ροδίτης τόνισε πως τα σκάφη αναψυχής τροφοδοτούνται από την Αλβανία ή την  Τουρκία .

«Εκεί τα γιοτ  με ξένη σημαία τροφοδοτούνται με χαμηλότερες τιμές αφού το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο», είπε ο κ.Ροδίτης.

Πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων, ίσως έχουν τόνισε ο κ.Ροδίτες οι ιδιοκτήτες των ημεροπλοίων που συνδέουν τη Ρόδο με την Τουρκία.

«Στο yachting,   το πρόβλημα μας είναι ότι στην πλειονότητα τους, στα γιοτ που έρχονται στο νησί είναι Ρωσικών συμφερόντων. Αρκετά από αυτά έχουν κρατηθεί εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται στους Ρώσους», είπε ο κ.Ροδίτης.

Επίσης, αρκετοί Ροδίτες ιδιοκτήτες σκαφών που τα καλοκαίρι  τα ενοικιάζουν έχουν πρόβλημα γιατί οι περισσότεροι πελάτες τους είναι Ρώσοι.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε χρήματα από  Ρώσους που διαχειρίζονται σκάφη, εξαιτίας των κυρώσεων από τις τράπεζες. Δεν υπάρχουν προκαταβολές .Δεν γνωρίζουμε και πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο » ,σημείωσε ο κ.Ροδίτης.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση καλύπτουν τον κλάδο ο κ.Ροδίτης είπε:

«Εμείς μετά την πανδημία θέλαμε ηρεμία. Επίσης να σταματήσει   η υπερβολή . Ποτέ δεν επιδοτηθήκαμε. Για αυτό ζητούσαμε να ανοίξει η γραμμή της Τουρκίας για να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να αιτηθούμε κάτι από την κυβέρνηση καθώς θεωρεί πως όλες οι αγορές είναι ανοικτές και ο κλάδος μας δεν πλήττεται».

Ο κ.Ροδίτης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα προκληθούν εξαιτίας της  αποβολής του Ρωσικού νηογνώμονα . Αυτό θα προκαλέσει και στην περιοχή μας δέσιμο σκαφών.

«Aν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση πολλά ακτοπλοϊκά σκάφη θα δέσουν . Στην περιοχή μας έχουμε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Ροδίτης.

Όσο για τη σεζόν ο κ.Ροδίτης είπε πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στη γραμμή της Τουρκίας.

« Δεν ξέρουμε και οι τουρίστας που θα έρθουν στη Ρόδο θα κάνουν αρκετές εκδρομές η όχι», είπε.