Ανανέωση:

Είναι προφανές, όσο και αν η χώρα προσπαθεί να βγάλει μια θετική εικόνα προς τα έξω για τον τουρισμό και όσο κι αν το υπουργείο Τουρισμού, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθεί να καθησυχάσει την τουριστική βιομηχανία και τους υποψηφίους ταξιδιώτες, φέτος θα είναι μια χρονιά κρίσης.

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο λαός μας και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του τουρισμού.
Οι πρώτοι στις λίστες τουριστικοί προορισμοί, με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τις πολλές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα.

Αντίθετα τα μικρά νησιά στα οποία ο τουρισμός εφέτος δουλεύει κυρίως με σταθερούς επισκέπτες που αγαπούν το μέρος και επιστρέφουν σχεδόν κάθε χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να πάνε πολύ καλύτερα, αναλογικά, με τους μεγάλους «ανταγωνιστές» τους.

Βέβαια υπάρχουν διαφορές από νησί σε νησί και αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε και να μην υποτιμούμε, είναι ότι σε αυτά τα νησιά οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και η μείωση, που πιθανόν προκύψει, στο εισόδημα να είναι πολύ σημαντική για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σίγουρα όμως, η λιγότερη δουλειά είναι καλύτερη από την «καθόλου δουλειά» κάτι που ήδη συμβαίνει για εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους.

Το CNN Greece μίλησε με δημάρχους οκτώ μικρών νησιών του Αιγαίου, κάποια από αυτά συνηθίζουμε να τα λέμε και άγονη γραμμή, και πήραμε μια εικόνα για το τι να περιμένουμε από τουρισμό εφέτος, σε αυτούς τους μικρούς επίγειους παράδεισους και τι θα βρουν οι επισκέπτες που θα τα προτιμήσουν.

Κάθε νησί φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά όλα μαζί δίνουν τη γενική εικόνα την οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής: α) όλα τα νησιά έχουν προετοιμαστεί για πιθανό κρούσμα, β) υπάρχει ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο στα λόγια, καθώς οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δεν έχουν καλυφθεί ακόμη, γ) οι κρατήσεις είναι προς το παρόν μειωμένες αλλά υπάρχει ενδιαφέρον -κυρίως για τον Αύγουστο – από τους εν δυνάμει επισκέπτες που τηρούν στάση αναμονής ή μεταθέτουν τις διακοπές τους δ) αισιοδοξία ότι η τουριστική σεζόν θα παραταθεί, ε) σε κάποια νησιά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια δεν θα επιτραπεί η ελεύθερη κατασκήνωση. Άλλα νησιά παραμένουν φιλικά για τους ελευθέρους campers, στ) και σημαντικό, λόγω της απόστασης, της χαμηλής τους ζήτησης τα προηγούμενα χρόνια και του χαρακτήρα τους ως προορισμών που ταυτίζεται με τις ήρεμες διακοπές, χωρίς πολυκοσμία και συνωστισμό, ίσως φέτος τα προτιμήσει και κόσμος που θα αναζητήσει αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, που σημαίνει ότι τελικά γι αυτά τα νησιά η χρονιά μπορεί να είναι από καλή ως πολύ καλή.

Θα πει κάποιος, ίσως, ότι αν τα προτιμήσει πολύς κόσμος θα πάψουν να είναι προορισμοί ήρεμοι και χωρίς συνωστισμό. Αυτό δεν ισχύει γιατί όλα αυτά τα νησάκια έχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας. Αν ένα νησί έχει πχ, 300 κλίνες αυτό είναι και το όριό του. Δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο κόσμο.
Τι μας είπαν, όμως, οι δήμαρχοι;

Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών

«Έχουν ξεκινήσει δειλά οι αφίξεις στους Λειψούς και είναι κυρίως Έλληνες. Δεν έχει καμία σχέση η κίνηση με άλλες χρονιές. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μια πληρότητα 60% με 70% και φέτος δεν έχουμε ούτε 20%.

Έχουμε πολλές ακυρώσεις. Μόνο ο Αύγουστος είναι πλήρης και όχι απόλυτα. Έχουμε μια πληρότητα κοντά στο 80% όταν άλλες χρονιές είχαμε 100%.

Αυτοί είναι κυρίως Βρετανοί και Ιταλοί. Οι Ιταλοί τουρίστες δεν ακυρώνουν με τη θέλησή τους αλλά οι αεροπορικές εταιρείες τους μεταθέτουν συνεχώς τα εισιτήρια».

Αναφορικά με την προετοιμασία του νησιού για πιθανά κρούσματα, ο κ. Μάγγος λέει ότι έχει γίνει προμήθεια υλικών για λήψη επιχρίσματος τα όποια θα αποστέλλονται στη Λέρο το νοσοκομείο της οποίας διαθέτει μοριακό έλεγχο ώστε να βγαίνει αμέσως αποτέλεσμα.

«Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες του νησιού έχουν εκπαιδευτεί για πιθανά κρούσματα από το ΕΚΑΒ και είναι έτοιμοι και έτοιμες να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα.

Έχουν γίνει σεμινάρια σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού, και από εκεί και πέρα είναι και η ατομική ευθύνη.
Με πληρότητα 80% εύκολα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα μιας και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης του νησιού είναι σε εξωτερικούς χώρους.

«Όλες οι επιχειρήσεις του νησιού φέτος θα ανοίξουν κανονικά καθώς είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουν κόστη».

«Φυσικά όσοι έχουν σπίτι στο νησί θα έρθουν όλοι» μας είπε ο κ. Μάγγος τονίζοντας ότι «θα προτιμούσαν να τους πιάσει εκεί η καραντίνα γιατί υπάρχει και περισσότερη ασφάλεια και μάλιστα οργανώνουν να φύγουν μετά το Νοέμβρη ώστε αν υπάρξει δεύτερο κύμα να τους πιάσει στο νησί».

Ο κ. Μάγγος καταλήγει λέγοντας ότι ο κόσμος λογικά θα επιλέξει για τις διακοπές του μέρη που δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Τα μικρά νησιά έχουν περιορισμένη δυναμικότητα. Ακόμη και αν έχουν 1.000 κλίνες και γεμίσουν όλες, με 1000 επιπλέον άτομα συν τους μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν σπίτια, συνθήκες συγχρωτισμού δεν μπορεί να υπάρξουν. «Σε αυτό ελπίζουμε φέτος και μάλιστα αυτή την υποσυνείδητη αποστροφή στη μαζικότητα την προβάλουμε στη διαφημιστική μας εκστρατεία».

Μαρία Καμμά, δήμαρχος Τήλου

Την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών νησιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά επισημαίνει η δήμαρχος της Τήλου , κ. Μαρία Καμμά, μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας ότι είναι σημαντική για την παραμονή των ανθρώπων αυτών στα νησιά.

«Οι επιχειρήσεις στα μικρά νησιά είναι μικρές οικογενειακές. Αν μια επιχείρηση κλείσει δεν χάνεις απλώς μια επιχείρηση αλλά μια οικογένεια από το νησί γιατί αυτή θα αναγκαστεί να φύγει» τονίζει.

«Το να χάσεις μια οικογένεια στους 200 μόνιμους κατοίκους είναι τεράστια ζημιά γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αυτοί που κρατούν το νησί ζωντανό το χειμώνα ώστε όταν θα έρθει το καλοκαίρι να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές του τουρισμού».Η κ. Καμμά περιέγραψε την κατάσταση στην Τήλο ως δραματική καθώς όπως είπε θα έπρεπε ήδη να δουλεύει με «φουλ της μηχανές» για τρίτο μήνα.

«Η Τήλος είναι ένα νησί που έχει οργανωμένο τουρισμό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με μεγάλα τουριστικά γραφεία και δώσαμε έμφαση στον ειδικό τουρισμό που είναι αυτό που λέμε ο “καλός τουρισμός” που έρχεται για πολλές μέρες και απολαμβάνει πολλές δραστηριότητες και επίσης καταφέραμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Πάνω από το 50% του κόσμου που έρχεται στην Τήλο έρχεται για πάνω από 20 χρόνια. Καταλαβαίνει κανείς τι έχουν χάσει οι επιχειρήσεις του νησιού φέτος. Φέτος οι κρατήσεις ήταν καλύτερες ακόμη και από πέρυσι που ήταν η καλύτερη χρονιά. Έχουμε πολλές ακυρώσεις και κάποια καταστήματα και καταλύματα δεν θα ανοίξουν φέτος. Έχουμε, δυστυχώς, ακυρώσεις ακόμη και για τον Αύγουστο. Το νησί διαθέτει 1.300 κλίνες και αυτή τη στιγμή η πτώση στις κρατήσεις για την τρέχουσα περίοδο σχεδόν 100% αφού το νησί μέχρι πέρυσι είχε κόσμο από τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή ζήτημα είναι να έχουμε 50 τουρίστες στο νησί».

Αναφορικά με το ελεύθερο κάμπινγκ η κ. Καμμά λέει ότι η Τήλος ποτέ δεν ήταν κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης.

«Ο κατασκηνωτές στην Τήλο έρχονται χρόνια, έχουν γίνει φίλοι μας, είναι υπεύθυνοι, φροντίζουν και προσέχουν το χώρο και πρέπει να πούμε ότι οι μοναδικές παραλίες με τις οποίες δεν ασχολούμαστε με θέματα καθαριότητας ως Δήμος, είναι αυτές οι παραλίες που πάνε οι κατασκηνωτές».

Αναφορικά με την προετοιμασία για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού η κυρία Καμμά είπε ότι έχουν γίνει σεμινάρια στους επιχειρηματίες, το νησί έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και αναμένεται να πάνε 2 γιατροί και 3 νοσηλευτές. Ο Δήμος Τήλου έχει αναστείλει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για φέτος.

Άγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος Χάλκης

«Στη Χάλκη τα καταλύματα δουλεύουν κυρίως με τους ίδιους πελάτες οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και ενοικιάζουν το μέρος που θα μείνουν συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι πελάτες μεταθέτουν τις ημερομηνίες για πιο μετά ακολουθώντας τις υποδείξεις και τα πρωτόκολλα. Με δεδομένο ότι στην Χάλκη η τουριστική περίοδος κρατά μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, θεωρώ ότι δεν θα είναι μεγάλες οι απώλειες μας.

Επίσης, με δεδομένο ότι είμαστε κοντά στη Ρόδο, δεχόμαστε και μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα οπότε και από εκεί εισπράττουμε ένα μερίδιο τουρισμού. Δηλαδή, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε πληρότητες 60% με 70%. Για αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε μεγάλη ζήτηση. Μέχρι και εμένα παίρνουν τηλέφωνο για να βρουν δωμάτιο. Βέβαια δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα καταλύματα λόγω των πρωτοκόλλων. Αυτά που είναι ανοιχτά όμως όλα έχουν πληρότητα.

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα πιστεύω ότι ένα 60% θα έχουμε φέτος και τον Αύγουστο ίσως φτάσουμε και το 100%.  Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αγροτικό γιατρό και μια νοσηλεύτρια. Επίσης, έρχεται ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια των Γιατρών του Κόσμου και ενίοτε βοηθά και μια νοσηλεύτρια από το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη η οποία περιθάλπει τις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε κάνει, επίσης, αίτημα στο υπουργείο Υγείας να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη θέση αγροτικού γιατρού που προβλέπεται.

Η Χάλκη διαθέτει έναν δημοτικό ξενώνα και περίπου 450 κλίνες. Νομίζω ότι σε σχέση με άλλα νησιά είμαστε καλύτερα και ο κόσμος είναι αισιόδοξος».

 884 total views,  2 views today