Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ο κ.  Βασίλης Κεγκέρογλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

Χωρίς να κάνει ευθεία ονομαστική αναφορά στον Ν. Ανδρουλάκη και στην Εύα Καΐλη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατηγόρησε τα μέλη της ευρωομάδας του ΚΙΝΑΛ (ουσιαστικά τους δύο προαναφερθέντες) ότι  χρωστούν στο κόμμα συνδρομές 80 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό περί τις 56.000 ευρώ έκαστος.

«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ζει ουσιαστικά από τις συνδρομές των βουλευτών και την μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, αφαιρουμένου του ποσού που καταθέτει έναντι των οφειλών. Επειδή ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο του υπολογισμό της συνόδου, ζήτησα από το Νίκο Σαλαγιάννη ενημέρωση για την οικονομική συνδρομή βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι οι ευρωβουλευτές δεν συμμετέχουν οικονομικά με την καταβολή  της συνδρομής τους  από το 2014. (…) Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και προβλήματα  αργότερα, παρακαλώ να καταβληθεί άμεσα η συνεισφορά των ευρωβουλευτών για 80 περίπου μήνες, όχι με το ποσό των 900 € που καταθέτει κάθε βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά με το ποσό των 700 €, χωρίς  δηλαδή τη συμμετοχή  στο λογαριασμό αλληλεγγύης. Η καταβολή αυτή των 58.000 € περίπου από καθέναν Ευρωβουλευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας πολιτικά, οικονομικά και ηθικά» είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση. Μέλη της ΚΕ προσκείμενα στον Ν. Ανδρουλάκη αντέδρασαν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται λειτουργικά να γίνει, καθώς δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος» έλεγαν φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Λεπέν λόγω αντίστοιχης πρακτικής. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι συνεισφέρουν σε δράσεις του κόμματος, κάτι που επιτρέπεται ενώ εξακολουθούν την πρακτική που ίσχυε και πριν το 2014, οπότε οι ευρωβουλευτές χορηγούσαν στο ΙΣΤΑΜΕ έναν υπάλληλο. Μια άποψη που επιβεβαίωσε και ο γραμματέας οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Σαλαγιάννης, απαντώντας στον Β. Κεγκέρογλου.

Η αναφορά Κεγκέρογλου προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη και όχι μόνο, εκτίμησε ότι το χτύπημα αυτό έγινε με την καθοδήγηση Γεννήματα, κάτι που απέρριπταν κύκλοι προσκείμενοι στην  πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπική πρωτοβουλία του Β. Κεγκέρογλου.

Κατόπιν αυτών, φαίνεται να σπάει επί του παρόντος η αρχική συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για τη χρυσή τομή στο θέμα του μητρώου στελεχών για την οποία έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr

Οι τρεις υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης) ζητούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ανεξάρτητα από υπογραφές, με πολιτική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η πλευρά Γεννήματα διαφωνεί λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά πλήρη καταστρατήγηση του καταστατικού του κόμματος, που έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος.

Έτσι φαίνεται ότι η Χ. Τρικούπη – μετά την «υπαναχώρηση» όπως αναφέρει, της αρχικές συμφωνίας από τους συνυποψηφίους – θα διατηρήσει σκληρή γραμμή και θα επιμείνει στην άποψη ότι απαιτούνται οι καταστατικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος υποψήφιος, δηλαδή είτε 5.000 υπογραφές μελών, είτε το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 187 total views,  2 views today