Χαρδαλιάς προς Έλληνες της Αυστραλίας: Η πατρίδα είναι ισχυρή !

“Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας δεν πρέπει να ανησυχεί”. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στον εκδότη του “Νέου Κόσμου, Χριστόφορο Γκόγκο και στον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, Σωτήρη Χατζημανώλη παρουσία και του γενικού προξένου, Εμμανουήλ Κακαβελάκη, Την Κυριακή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα έδινε αποκλειστκή συνέντευξη στον συντάκτη του “Νέου Κόσμου” Γιάννη Σοφιανό.

Την διαβεβαίωση που έδωσε στην εφημερίδα μας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την επανέλαβε και από το βήμα του Φετσιβάλ “Αντίποδες” μπροστά σε χιλιάδες ομογενείς.

“Θέλω να ξέρετε κάτι. Η χώρα μας είναι μία χώρα που είναι πρωταγωνίστρια, ισχυρή και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιζητούμε τη φιλία, επιζητούμε την ειρήνη, επιζητούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, συναντήθηκς το Σάββατο με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτώριας Daniel Andrews.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εκδηλώσεων του ομογενειακού Φεστιβάλ “ANTIPODES 2022”.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, οι κύριοι Χαρδαλιάς και Andrews επιβεβαίωσαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας, οι οποίες εδράζονται σε ιστορικούς, ομογενειακούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλαπλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Διασποράς.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, παρέστη σε εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη, όπως παρακάτω:

– Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελληνο-Αυστραλιανού Μνημείου με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» και τον Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στον χώρο του ομώνυμου Μνημείου.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, η οποία τελέστηκε χοροστατούντος του Επισκόπου Σωζοπόλεως κ.κ. Κυριακού, κατέθεσε στεφάνι στο ομώνυμο Μνημείο, ενώ στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε:

«Είχα προετοιμάσει να πω κάποια λόγια αλλά νομίζω ότι όταν βρίσκομαι μπροστά σε ανθρώπους που ξέρω ότι έχουν την πατρίδα, το γαλάζιο της Σημαίας μας στην καρδιά τους, νομίζω ότι είναι καλύτερα να μιλήσω από καρδιάς.

Και μπορεί να ακουστεί λίγο συνηθισμένο αλλά πάλι μέσα από την καρδιά μου θέλω να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ανάμεσα σε ανθρώπους που στο βλέμμα τους διακρίνεις την αγάπη για την πατρίδα, τις παλιές εκείνες πολλές θύμισες που φέρανε άλλη μία χώρα, μία πατρίδα εδώ στην Αυστραλία. Ανθρώπους που μεγαλούργησαν, ανθρώπους που έφτιαξαν νέες οικογένειες, μία νέα πατρίδα αλλά ποτέ δεν ξέχασαν από πού προήλθαν, τις οικογένειες τους, τις ρίζες τους, τις αξίες μας, τα ιδανικά μας. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά σήμερα, που βρίσκομαι εδώ μαζί με τον αγαπητό φίλο, τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, και με τις ευλογίες του Θεοφιλέστατου τον οποίο τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, και για το ποιμαντικό του έργο και για την παρουσία του συνολικά στην περιοχή μας.

Δεν θα σας μιλήσω για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, νομίζω ο Πρόεδρος ήταν περιεκτικός, τα είπε όλα, τη σημαντικότητα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ξέρουμε όλοι σε σχέση με την ανεξαρτησία της χώρας μας. Όμως νομίζω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και όποτε οι μεγάλοι σύμμαχοι της Ελλάδας είχαν ξεκάθαρες απόψεις σε σχέση με τις εξελίξεις τότε πραγματικά μπορέσαμε και φέραμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα και μπορέσαμε και πετύχαμε και μεγάλες νίκες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κάτι. Πίσω εκεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η χώρα μας είναι δυνατή, είναι πρωταγωνίστρια. Η οικονομία μας παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, μέσα από μνημόνια, μέσα από δύσκολες καταστάσεις, έχει εξαιρετικούς ρυθμούς παρά τις συνεχιζόμενες κρίσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Κρίση με τον COVID, κρίσεις ενεργειακές, κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρατάμε, έχουμε έναν ηγέτη που είναι ο Πρωθυπουργός μας, ο οποίος προσπαθεί καθημερινά να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα και όλοι μαζί, σε ένα πνεύμα ενότητας, γιατί μόνο με την ενότητα μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα, κοιτάζουμε για τη χώρα της επόμενης μέρας. Μία χώρα πρωταγωνίστρια, μία χώρα ισχυρή, μία χώρα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης. Επιζητούμε την ειρήνη. Επιζητούμε την ασφάλεια. Προσπαθούμε με τους συμμάχους μας να δώσουμε ένα μήνυμα αδελφοσύνης. Την ίδια στιγμή όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω, παραμένουμε αδιαπραγμάτευτοι στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε όλα εκείνα τα οποία θυσιάστηκαν τόσοι μα τόσοι πολλοί. Και Έλληνες και σύμμαχοι. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε ένα Μνημείο, το οποίο έρχεται να αποδείξει ότι πάντα, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας, υπηρετήσαμε το σωστό, υπηρετήσαμε το φως, είμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η ευγνωμοσύνη μας πίσω στη χώρα πολλές φορές μπορεί να μην είναι διακριτή εδώ στην Αυστραλία, στην Αμερική, παντού όπου χτυπάει η γενιά της διασποράς, της ομογένειας μας. Θέλω να ξέρετε όμως ότι οι νεότερες γενιές μεγαλώνουν με μεγάλο σεβασμό, με μεγάλη τιμή, για όλα όσα πέτυχαν οι παλαιότερες γενιές. Και η μεγάλη παρακαταθήκη, το μεγάλο legacy είναι να μπορέσουμε αυτόν να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Και εδώ στην Αυστραλία και πίσω στην πατρίδα. Μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Είναι τιμή μου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Να είστε πάντα καλά, να είστε γεροί, δυνατοί, και να θυμάστε κάτι. Ότι ο χτύπος της καρδιάς μπροστά στο γαλάζιο της Σημαίας μας και της Πατρίδας μας, είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, ένα μοναδικό συναίσθημα που κάθε φορά που βρίσκομαι με την ομογένεια μας με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος και σαν άνθρωπος, αλλά και σαν άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής και της Πολιτειακής Κυβέρνησης, του Δήμου, Έλληνες Βουλευτές, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, oι Πρόεδροι της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» κ. Steve Gotsis και του Συλλόγου Καλαμάτας «23 Μαρτίου» κ. Sam Vlachos, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Βετεράνων κ. Steve Kyritsis, καθώς και μέλη Συλλόγων και Οργανώσεων της Διασποράς και άλλοι.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς παρέστη στην τελετή μετονομασίας οδού στη συνοικία Thornbury σε “Kalamata Place”, παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας και της Δημάρχου Darebin κ. Lina Messina.

Το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ομογενειακής κοινότητας “ΑNΤΙPODES 2022”, στην οδό Lonsdale, με τη συμμετοχή δεκάδων ομογενών καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων, καθώς και εγνωσμένης αναγνωσιμότητας καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, περιηγήθηκε στα περίπτερα, ενώ εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία, κατά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ:

«Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος, να βρίσκομαι εδώ στη Μελβούρνη, που χτυπάει τόσο δυνατά η καρδιά της Μητέρας Πατρίδας. Με ανθρώπους που μέσα από το βλέμμα τους, μέσα από το σφίξιμο των χεριών τους, μέσα από τα μάτια τους, είδαμε σε αυτή τη λίγη ώρα που είχαμε να γυρίσουμε τα περίπτερα, πόσο πραγματικά αγαπάνε και συγκινούνται με το γαλάζιο της Σημαίας μας και της πατρίδας μας. Και είμαστε ευγνώμονες πίσω εκεί στην Ελλάδα, γιατί εσείς είστε εκείνοι, οι πρεσβευτές που μεταλαμπαδεύετε τη φλόγα του Έλληνα, που όπου και να βρεθεί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι εκείνος που θα προοδεύσει, είναι εκείνος που θα δώσει το δικό του μοναδικό στίγμα.

Και θέλω να ξέρετε κάτι. Η χώρα μας είναι μία χώρα που είναι πρωταγωνίστρια, ισχυρή και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιζητούμε τη φιλία, επιζητούμε την ειρήνη, επιζητούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είστε εσείς που ανησυχείτε από εδώ μακριά, δεκατρείς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, που μας δίνετε τον τόνο, που μας δίνετε το νόημα, που μας δίνετε το μήνυμα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνετε για την πατρίδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το μοναδικό τρόπο που πραγματικά υπηρετείτε αρχές, αξίες πάρα πολλών χιλιάδων ετών. Και να είστε σίγουροι ότι εκεί πίσω, όλοι είμαστε περήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά από εσάς και για όλους μαζί.

Να περάσετε πολύ όμορφα σήμερα, άλλωστε οι Έλληνες ξέρουμε και να διασκεδάζουμε, ξέρουμε να είμαστε αγαπητοί, ξέρουμε να είμαστε πάντα μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές.

Να είστε καλά. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αυστραλία. Να είστε πάντα καλά».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Andrew Giles, με τον ομογενή πολιτειακό υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού και Μεγάλων Κοινωνικών Εκδηλώσεων κ. Steve Dimopoulos και με τον Αντιδήμαρχο Μελβούρνης κ. Nicholas Reece κ.α.

Επίσης, παρέστη στην τελετή εγκαινίων τοποθέτησης αντιγράφου της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκαν από τον πολιτειακό πρωθυπουργό κ. Daniel Andrews και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτώρια Βασίλη Παπαστεργιάδη. Αυτό, εκτός των άλλων, αποτελεί και μια συμβολική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Αυστραλίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια, κ. Bill Papastergiadis,στο οποίο συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην πολυπληθή Ελληνο-Αυστραλιανή ομογένεια, τόνισε ότι αποτελεί μείζονα παράμετρο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας, ενώ εξήρε τις πολυσχιδείς δράσεις της για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της μητέρας πατρίδας αλλά και της προώθησης των θέσεων της σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Χαρδαλιάς, αποδεχόμενος πρόσκληση της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας, θα παραστεί στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της ημέρας του «Όχι» και στην τελετή εγκαινίων του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, στην Αδελαΐδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με υψηλόβαθμους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, επαφές με εκπροσώπους των κατά τόπους ελληνικών και κυπριακών κοινοτήτων και θα παραστεί σε κοινωνικές και εορταστικές εκδηλώσεις της δυναμικής ομογένειας της διασποράς σε Μελβούρνη, Καμπέρα και Αδελαΐδα.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Καμπέρα (24-25 Οκτωβρίου)

Ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον υπουργό ‘Αμυνας Richard Marles, τον υπουργό για Θέματα Βετεράνων Matt Keogh, τον υφυπουργό ‘Αμυνας, Θεμάτων Βετεράνων και Κοινού Matt Thistlethwaite, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ‘Αμυνας Greg Moriarty, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, αντιναύαρχο David Johnston αλλά και το ομοσπονδιακό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρο της Μικτής Μόνιμης Επιτροπής για την ανάπτυξη του Εμπορίου και των Επενδύσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Steve Georganas.

– Θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Πολέμου της Αυστραλίας, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο του Αγνώστου Στρατιώτη και την αναθηματική στήλη μνημόνευσης νεκρών στην Πτέρυγα για τη Μάχη της Κρήτης, το Ελληνικό-Αυστραλιανό Μνημείο, όπου θα καταθέσει στεφάνι αλλά και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστραλία, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Έλληνα πρέσβη Γεώργιο Παπακώστα και τα στελέχη της διπλωματικής και στρατιωτικής μας αντιπροσωπείας.

– Θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες του Dinos Nikias OAM & Hellenic Club.

Αδελαΐδα (26-29 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νοτίου Αυστραλίας Peter Malinauskas, τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis, τον Έλληνα γενικό πρόξενο Γεώργιο Ψιάχα, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανώσεων της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ελληνικό Γηροκομείο «Basil’s Nursing Home».

– Θα παραστεί σε εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, παρουσία εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μελών της πολιτειακής κυβέρνησης, τοπικών βουλευτών και μελών της ομοσπονδιακής Βουλής και με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ναό Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και στην εκδήλωση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μνημείο Πολέμου, με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επιφανείς Έλληνες της επιχειρηματικής κοινότητας της Αδελαΐδας και σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ένωση Ελληνο-Αυστραλών Δικηγόρων.

Τέλος, θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια και θα καταθέσει στεφάνι στο νέο Μνημείο Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, παρουσία του εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αυστραλού υπουργού Υποδομών, Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis.

 

- NewsDesk -

To newsdesk του sky είναι το σημείο συγκέντρωσης όλων των πληροφοριών από τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα,τον κόσμο. Η αξιολόγηση γίνεται από τον υπεύθυνο της συγκεκριμένης ώρας και δημοσιεύεται ο,τι θεωρεί κατάλληλο αλλά και πληροφοριακό- ειδησεογραφικό που ενδιαφέρει τον πολίτη.

View All Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.