Επανήλθε στο θέμα της μεταφοράς των τσιγγάνων από τον καταυλισμό του Κορακόνερου στον χώρο που έχει επιλεγεί και βρίσκεται κοντά στην παλαιά χωματερή σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Μάλιστα με αφορμή  όσα έχουν γίνει και κυρίως τα εμπόδια που πιστεύει ότι μπήκαν στη μη υλοποίηση των σχεδιασμών   ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε  ότι στο τέλος αν συνεχιστούν οι παλινωδίες θα εξαντληθούν τα όρια της νομιμότητας και της υπομονής τόσο των  κατοίκων όσο και της δημοτικής αρχής.

Το θέμα άνοιξε εκ νέου με αφορμή την είδηση που έδωσε ο δήμαρχος ότι δηλαδή τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα εγκριθούν οι  όροι για τη δημοπράτηση της  τελευταίας φάσης για την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας του καρνάγιου Ρόδου.

Ο κ. Χατζηδιάκος παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε πολύ πριν από τη θητεία του κ. Στάθη Κουσουρνά στη θέση του δημάρχου δηλαδή όταν ακόμη υπήρχε ο θεσμός της νομαρχίας.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την μεταφορά των ρομά από το Κορακόνερο στο χώρο που έχει επιλεγεί.  Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για τον προσδιορισμό του χώρου όπου θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι το 2015. Στα πλαίσια εφαρμογής ευρωπαϊκού προγράμματος  ορισμένες οικογένειες τσιγγάνων θα στεγαστούν σε οικίες.  Στα πλαίσια της β φάσης του σχεδιασμού προβλέπεται η μεταφορά των τσιγγάνων στον χώρο που έχουμε επιλέξει. Μπήκαν όμως τρικλοποδιές . Θεωρώ και αδικαιολόγητες τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από το κράτος.  Αφού καταφέραμε να μας παραχωρηθεί ο χώρος μετά δημιουργήθηκαν προβλήματα γιατί είναι κοντά στον παλιό αδρανοποιημένο  σκουπιδότοπο και θα είχαμε εκλύσεις αερίων.  Έχουμε όμως στα χέρια μας το πόρισμα από το Δημόκριτο που αναφέρει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι τώρα θα ξεκινήσει νέος αγώνας δρόμου για τη μεταφορά των τσιγγάνων.

«Από εδώ και πέρα αρχίζει ένας νέος αγώνας δρόμου με το αρμόδιο υπουργείο. Θα εξαντληθούν τα όρια της νομιμότητας και της υπομονής των κατοίκων και της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορεί να προχωρούμε στη δημοπράτηση του έργου που αφορά το καρνάγιο και να υπάρχουν παραπήγματα  τσιγγάνων στην περιοχή. Ακόμη και τώρα ασχημονούν όταν βγαίνουν σκάφη στη στεριά για συντήρηση», τόνισε ο δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή για τη βελτίωση ζωής των τσιγγάνων.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω  ΣΔΙΤ  δηλαδή με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Μέσω ΣΔΙΤ όπως είπε θα κατασκευαστεί και η μονάδα επεξεργασίας  απορριμάτων. Για την υλοποίηση του έργου έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις όπως είπε ο δήμαρχος.

Άμεσα όμως,  για την εξυπηρέτηση των αναγκών  θα τοποθετηθούν  πέντε μεγάλοι κομποστοποιητές σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες ,δηλαδή, κοντά στη μαρίνα,  στο φυτώριο,  στις οδούς Κένεντυ και Χειμάρας και στην κεντρική Λαχαναγορά.

Η ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και  στην κατασκευή  της νέας εισόδου της πόλεως  έργο για το οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα αρμόδια όργανα.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους όπως δήλωσε ο κ. Φώτης  Χατδηδιάκος θα έχει  ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης για το συγκεκριμένο έργο.

« Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος  του έτους θα έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Υποδομών η πρώτη φάση της μελέτης για την κατασκευή της πρώτης φάσης της νέας εισόδου της πόλεως . Μιλάμε για δρόμο μήκους 8,5 χιλιομέτρων . Στόχος είναι να τρέξουν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθεί το έργο τους πρώτους μήνες του 2019. Είναι πολύ σημαντικότερο αν όχι από τα σημαντικότερα», είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το έργο θα γίνει αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα καλύψουν ντόπιοι .

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΠΕΔ στη Σύρο ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στις μετακινήσεις τους είτε με πλοία ή με αεροπλάνα κυρίως λόγω του  υψηλού κόστους.

« Στο συνέδριο θα συζητήσουμε για τα οφέλη που θα πρέπει να έχει το μεταφορικό ισοδύναμο στις ζωές των νησιωτών.  Δεν θα μείνουμε μόνο στη συζήτηση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια . Θα συζητήσουμε και για τα αεροπορικά δρομολόγια.  Τώρα τη χειμερινή  περίοδο το κόστος των μετακινήσεων με αεροπλάνα είναι πολύ μεγάλο. Τείνει μάλιστα να γίνει απρόσιτο για τους μη έχοντες οικονομική ευχέρεια.  Πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός  το κόστος θα μείνει στα ύψη.  Θα επιδιώξω συνάντηση με τον πρόεδρο της Aegeanκ. Βασιλάκη καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη άλλων αεροπορικών εταιρειών για να δοθεί λύση», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ryanairτονίζοντας πως θα προτιμούσε τα τρια νέα δρομολόγια που εξαγγέλθηκαν για το  εξωτερικό να γίνονταν τακτικά στο εσωτερικό της χώρας.

« Θα προτιμούσα να είχαμε εμείς τα τρια δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Και ας έρχονταν λιγότεροι τουρίστες. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που δεν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα αλλά  πρέπει να μετακινούνται. » , τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στόχος των αυτοδιοικητικών,  μιας και εφαρμόζεται ήδη  το μεταφορικό ισοδύναμο,   είναι η αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες συνδέσεις των νησιών με τη Ρόδο και την Αθήνα και τον Πειραιά.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε  στην επίσκεψη δημοσιογράφων από τη Γαλλία και στο αφιέρωμα που θα παρουσιάσουν το 2019 για τη Ρόδο . Η παρουσία τους συνδιάστηκε με την παρουσίαση πόλεων που διαθέτουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι υπό την αιγίδα της Ουνέσκο.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Συζήτηση θα γίνει στο συνέδριο της ΠΕΔ και για το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους δημάρχους.

«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η στόχευση αυτών που θέλησαν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν  μόνο η απλή αναλογική . Δεν ασχολήθηκαν με άλλα ζητήματα. Είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία για πολλά χρόνια»

 252 total views,  2 views today