Καθυσυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών εμφανίζεται με συνέντευξη που παραχώρησε στο skyrodos.gr o σεισμολόγος ερευνητής του ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη κ. Χρήστος Παπαϊωάννου. Όπως εξήγησε η Ρόδος και τα υπόλοιπα νησιά του νομού Δωδεκανήσου βρίσκονται στην περιοχή σύγκλισης της αφρικανικής και αιγαιακής πλάκας.
“Η δραστηριότητα είναι σταθερά υψηλή με μικροεξάρσεις. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη έξαρση στη περιοχή” , λέει ο κ. Παπαϊωάννου και προσθέτει ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς.
Η Πολιτεία μέσω του ΟΑΣΠ κάνει αυτό το έργο με επιτυχία σε σχολεία, δημόσιους φορείς, χώρους εργασίας κλπ. Ωστόσο πρέπει ο κόσμος να προσέχει και να δίνει βάση στους ειδικούς και όχι σε κάθε ένα ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «σεισμολόγος». Η χώρα έχει υπoφέρει δυστυχώς από παρα-σεισμολογούντες”, λέει ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρεται στην ανάγκη πραγματοποίησης ασκήσεων ετοιμότητας αλλά και στη σήμανση των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
“Πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πρόβλημα με τη σήμανση των χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού, σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών και ειδικά τουριστών από χώρες οι οποίες δεν έχουν εμπειρία σεισμών. Οι χώροι πρέπει να είναι σημειωμένοι στους τουριστικούς χάρτες των νησιών και να υπάρχουν ευκρινείς σηματοδοτήσεις στους δρόμους για τη πρόσβαση”, σημειώνει.
Ωστόσο κλείνοντας τη συνέντευξη του αποκαλύπτει στο skyrodos.gr ότι εδώ και δέκα μήνες ο ΟΑΣΠ στερείται διοίκησης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η εκταμίευση κονδυλίων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπαϊωάννου
Toν τελευταίο καιρό παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Που αποδίδεται αυτό;
Η Ρόδος αλλά και ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων Βρίσκονται στη περιοχή σύγκλισης της Αφρικανικής και της Αιγιακής Πλάκας. Μία περιοχή η οποία ως γνωστό χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα με σεισμούς επιφανειακούς και ενδιαμέσου βάθους. Η δραστηριότητα είναι σταθερά υψηλή με μικροεξάρσεις. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη έξαρση στη περιοχή.
Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού σε ένταση;
ΟΧΙ. Οι ισχυροί σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Στη περιοχή του Ελληνικού τόξου έχουμε μέγιστα μεγέθη (ιστορικών) σεισμών τα οποία έχουν εκτιμηθεί ως Μ:8+ με εντυπωσιακά συνοδά φαινόμενα.
Οι πολίτες ακόμη και με το άκουσμα για σεισμό φοβούνται πανικοβάλλονται. Πως μπορούν να το αποβάλλουν τι πρέπει να γνωρίζουν;
Ο φόβος είναι αίσθημα το οποίο σχετίζεται μετην αυτοπροστασία,. Όσο περισσότερο κατανοήσουν το φαινόμενο τόσο περισσότερα διαχειρίσιμος είναι ο φόβος.
Τελικά τι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο μια ισχυρή σεισμική δόνηση ή τα επικίνδυνα κτήρια;
Ο συνδυασμός των δύο είναι ολέθριος. Μία δόνηση κοντά σε κατοικημένη περιοχή η οποία μπορεί να έχει ισχυρή εδαφική κίνηση μπορεί να προξενήσει εκτεταμένες βλάβες, ειδικά σε κτήρια. σπίτια. Είναι γνωστό ότι σεισμός Μw 3.8 στην Ischia (ΙΤ) στις 21.08.2017 είχε καταγεγραμένη επιτάχυνση 28% g με αποτέλεσμα σημαντικές βλάβες και θύματα.
Είναι σωστά ενημερωμένοι οι πολίτες για τους σεισμούς ή χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις αρμόδιες αρχές;
Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς. Η Πολιτεία μέσω του ΟΑΣΠ κάνει αυτό το έργο με επιτυχία σε σχολεία, δημόσιους φορείς, χώρους εργασίας κλπ. Ωστόσο πρέπει ο κόσμος να προσέχει και να δίνει βάση στους ειδικούς και όχι σε κάθε ένα ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «σεισμολόγος». Η χώρα έχει υπεφέρει δυστυχώς από παρα-σεισμολογούντες.
Πόσο σημαντικές είναι τόσο οι ασκήσεις ετοιμότητας όσο και η γνώση για χώρους συγκέντρωσης που επιβάλλεται να υπάρχουν σε κάθε τόπο;
Είναι πολύ σημαντικές οι ασκήσεις αλλά πολύ σημαντική είναι και η γνώση για τη συγκέντρωση πληθυσμού. Πρέπει οι πολίτες να είναι ανήμεροι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πρόβλημα με τη σήμανση των χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού .σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών και ειδικά τουριστών από χώρες οι οποίες δεν έχουν εμπειρία σεισμών. Οι χώροι πρέπει να είναι σημεωμένοι στους τουρισκούς χάρτες των νησιών και να υπάρχουν ευκρινείς σηματοδοτήσεις στους δρόμους για τη πρόσβαση. Το ίδιο είναι αναγκαίο για τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αστυνομία κλπ.
Πόσο σημαντικό είναι να κτίζονται κατοικίες εμπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με βάση τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό; Τι γίνεται όμως με τα κτήρια που ανεγέρθηκαν πριν 10,20 ή και 30 χρόνια;
Δεν είναι απλά σημαντικό είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ οι κατασκευές να γίνονται με βάση τον ισχύοντα Αντισεισμικό Κανονισμό.
Η Ελλάδα έχει διαχρονικά αρχικά διατάσεις και στη συνέχεια Αντισεισμικούς Κανονισμούς οι οποίοι όπως απέδειξε η πράξη ήταν πολύ αποτελεσματικοί για την πριοστασία. Μπορούμε να δούμε τις συνέπειες σεισμών ίδιου μεγέθους στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες. Ο Αντισεισμικός Κανονισμός όμως δεν προφυλάσσει όταν δεν τηρείται και υπάρχουν αυθαιρεσίες.
Τι θα πρέπει να γίνει από τον ΟΑΣΠ ώστε να πάψουν οι σεισμοί να είναι εφιάλτης για τους πολίτες σε όλη τη χώρα;
Οι σεισμοί είναι φυσικό φαινόμενο και πρέπει να εξοικειωθούμε με το γεγονός ότι ζούμε σε σεισμογενή περιοχή. Ο ΟΑΣΠ προσπαθεί μέσω της εκπαίδευσης και ενημέρωσης αφ’ ενός και αφ’ετέρου μέσω του ερευνητικού του βραχίονα της Μονάδας Έρευνας του, το ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη, να συμβάλλει στη βελτίωση, προώθηση και εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης η οποία αποκτάται με τις ερευνητικές δραστηριότητες στη μείωση των επιπτώσεων. Επίσης με τη λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου επιταχυνσιογράφων η μονάδα έρευνας ΙΤΣΑΚ παρέχει άμεσα στη πολιτεία πληροφορίες για τη χωρική κατανομή της ισχυρής εδαφικής κίνησης και την εκτίμηση ύπαρξης πιθανών βλαβών.
Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά να αναφερθεί ότι ο ΟΑΣΠ στερείται Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου εδώ και 10 (Δ Ε Κ Α !!!) μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες έως αδυναμία στην υλοποίηση υποχρεώσεων και συμμετοχή σε δράσεις έρευνας και στη συντήρηση του δικτύου των επιταχυνσιογράφων. Οι πληροφορίες οι οποίες περιφέρονται σε δημοσιογραφικά γραφεία και εκπομπές για πρόεδρο του ΟΑΣΠ είανι αβάσιμες.