Connect with us

TOP Stories

Χρυσοί Σκούφοι 2019: Tα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και βράβευση Χατζημάρκου

Published

on

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή την οποία θα θυμούνται για καιρό οι προσκεκλημένοι όχι μόνο για τα 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019 αλλά και για το πρωτόγνωρο dîner de gala, στο οποίο δεν πρωταγωνίστησαν μόνο εξαιρετικές υψηλού επιπέδου γεύσεις του αστεράτου Ιταλού σεφ Davide Scabin, αλλά και σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το… Διάστημα.

Σπάζοντας με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα μέσα στο οποίο κρυβόταν αστακός και χτένια με την υπογραφή του Davide Scabin.

 

Το κερκυραϊκό της χρώμα διατήρησε η κορυφή των Χρυσών Σκούφων χάρη στην ανακήρυξη για άλλη μια χρονιά του «Etrusco» ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» και το «Botrini’s».

Για τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία. Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία.

28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με έναν ή δύο Χρυσούς Σκούφους το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο Grand BallRoom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, πιστοποιώντας μια συνεχή γαστρονομική άνοδο όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, με έμφαση στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 («Grandma’s» στην Ίο, «Διόνυσος» στην Ελούντα, «La Veranda» στη Μύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria».

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη. Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνημεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο. Όπως και στη θεατρική σκηνή, υποδύθηκαν δυο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας ουσιαστικά με τις εύστοχες ατάκες τους το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin και του μενού που δημιούργησε για το dîner de gala της τελετής.

XRISOI SKOUFOI

Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Ο Scabin θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στυλ.

Το δείπνο που ετοίμασε και παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι 300 περίπου προσκεκλημένοι αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Η έκπληξη τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές πως το δείπνο θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά-σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος.

Tο εμβληματικό Cyber Eggs.

 Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα), απόλαυσαν με το χέρι (!) φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Ανοίγοντας τα διαστημικά λαζάνια.

Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το Macallan Double Cask 12 Years Old, ένα κορυφαίο malt ουίσκι που ωριμάζει σε βαρέλια αμερικανικής δρυός.

Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν του φημισμένου οίκου Antinori από την Τοσκάνη ενώ τα premium νερά S. Pellegrino και Acqua Pannaόπως πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια στα δείπνα των Χρυσών Σκούφων, ταίριαξαν απόλυτα με τις υψηλές γεύσεις, ειδικά φέτος που η ιταλικότητα τους συνάντησε το ταμπεραμέντο του… συμπατριώτη τους σεφ.

Κατά τη διάρκεια της απονομής οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα amuse bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef της «Μεγάλης Βρετανίας» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla.

Τα amuse bouche από τον executive chef της «Μεγάλης Βρετανίας».

 

Το δείπνο έκλεισε με φαντασμαγορικό τρόπο όταν εκατοντάδες μπαλόνια εμφανίστηκαν στα τραπέζια των προσκεκλημένων έχοντας στην άκρη τους τις mignardises με τρεις εξαιρετικές γεύσεις παγωτών Mövenpick. Ακολούθως σερβιρίστηκαν δυο μοναδικές ποικιλίες premium καφέ, η Nepal Lamjung και η Kenya Milima, δημιουργημένες από τη Nesspresso ειδικά για βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Σε κάθε τραπέζι ήταν τοποθετημένο ένα τάμπλετ με πληροφορίες για το μενού, τον σεφ Davide Scabin αλλά και την cloud εφαρμογή Cardlink Maitre, την καινούργια υπηρεσία της Cardlink που λύνει τα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης. Οι συνδαιτυμόνες είχαν επίσης τη δυνατότητα, στο τέλος του δείπνου, να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο από τα 6 πιάτα του Davide Scabin.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη βράβευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.

XRISOI SKOUFOI

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου, ο Business Executive Officer της Nestlle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου, o Regional Marketing Manager – Froneri Hellas Ice Cream Μάριος Κούρτογλου, o Εμπορικός Διευθυντής Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος, η Marketing Senior Manager Barilla Hellas Βάντα Αγνιάδη, ο Spirits, Snacks & Coffee Unit Manager Coca Cola Τρία Εψιλον (εκπροσωπώντας το single malt whiskey Macallan) Βασίλης Βελισκιώτης και η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, απένειμε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser, νο 1 pilsner στην Ελλάδα και χορηγό του παράλληλου αυτού θεσμού που λειτουργεί στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι εκδότες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού καθώς και πολιτικοί.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2019: Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Barilla, Cardlink Maitre, Mövenpick

                                                  ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2019

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

ETRUSCO

 

  • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

BOTRINIS

 

  • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

SPONDI

 

  • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

VAROULKO

 

  • Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

LYCABETTUS

 

  • Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
  • Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης

Και ο Χατζημάρκος παραλίγο …σκούφο!

Με ειδικό βραβείο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  σε “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, καθώς και για την διαχρονική προσφορά του στην διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας, από την περίοδο ακόμη που ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Δωδεκανήσου καθιέρωσε το σήμα “Aegean Cuisine”, τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια της λαμπρής τελετής “Χρυσοί Σκούφοι 2019”, στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Το ειδικό βραβείο απένειμε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης του περιοδικού “Αθηνόραμα”, που κάθε χρόνο διοργανώνει την τελετή απονομής των “Χρυσών Σκούφων” στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.  Ένα βραβείο που αποτελεί θεσμό στην ελληνική γαστρονομία. Και φέτος, τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου είχαν την τιμητική τους, καθώς απέσπασαν 8 από το σύνολο των 28 “Χρυσών Σκούφων” που απενεμήθησαν.

 

Το “παρών” στην τελετή απονομής  έδωσαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά,  ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι εκδότες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού καθώς και πολιτικοί.

Για την βράβευσή του, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος,  δήλωσε:

“ Το βραβείο που παρέλαβα κατά την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2019, δεν τιμά μόνο εμένα. Είναι αποτέλεσμα πολύ καλής δουλειάς, πολλών ανθρώπων. Είναι απόδειξη της αποτελεσματικής συνεργασίας μας με όσους προκρίνουν το καλό του τόπου τους! Είναι προνόμιο για μένα να είμαι επικεφαλής αλλά και απλό μέλος μιας ωραίας ομάδας. Ναι, είμαστε υπερήφανοι για τα βραβεία που κερδίζουμε. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου για αυτές τις επιτυχίες και δηλώνω για μια ακόμη φορά περήφανος που υπηρετώ το υπέροχο Αιγαίο. Περήφανος επίσης, για τα 8 εστιατόρια της Περιφέρειας μας που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο από τα συνολικά 28 που βραβεύτηκαν για το 2019.  Στην φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, το Νότιο Αιγαίο είχε, δίκαια, την θέση του!”

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sky | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

sky | ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

https://www.frontpages.gr

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.