Ψήφισμα της Ν.Ε. βορείου συγκροτήματος Δωδ/σου ΚΙΝΑΛ

532

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του συμπατριώτη μας βουλευτή Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής και Αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του αγαπητού συμπατριώτη, φίλου και συνοδοιπόρου μας, Δημήτρη Κρεμαστινού.
Σήμερα η δημοκρατική παράταξη αλλά και εμείς οι Δωδεκανήσιοι θρηνούμε στην απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, λαμπρού επιστήμονα, ενός ανθρώπου που πάλεψε για τα ιδεώδη της δημοκρατίας, μαχητή μέχρι τέλους της πολιτικής μας οικογένειας, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας των ανθρώπων του τόπου μας.
Υπήρξε για όλους μας “ο δικός μας άνθρωπος”, «ο γιατρός της καρδιάς μας». Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κέρδισε – όσο κανείς άλλος – την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Δωδεκανησίων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, ανθρωπιστική, επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι γνώριμα σ’ όλους μας! Όπως και συμβολή του για την ενίσχυση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Σ.Υ.)!!
Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση του Νοσοκομείου Ρόδου. Άλλωστε δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει ώστε να γίνει Νοσοκομείο αναφοράς στο Αιγαίο. !!
Η απουσία του από σήμερα, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα, που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών. Στάθηκε μέντορας, φίλος, γιατρός, πολιτικός καταλύτης σε πολλά ζητήματα που μας απασχόλησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ο άνθρωπος που με ειλικρινές ενδιαφέρον λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τα νησιά μας και τους ανθρώπους τους.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου δεσμεύεται πως μετά την έξοδο της χώρας μας από την υγειονομική κρίση, σε ειδική πολιτική εκδήλωση, θα ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ και την ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ.
Εκφράζουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο του κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού και στους οικείους του.
Καλό Ταξίδι Σύντροφε και Φίλε!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε.Β.Σ.Δ. ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Παρατίθεται Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διατέλεσε βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ (εξελέγη το 2000, το 2009 και δύο φορές το 2015) και υπουργός Υγείας. Ήταν επίσης ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο. Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου.
Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.
Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.
Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.
Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
– Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
– Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. – Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη. – Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
– Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
– Δημιούργησε την επιτροπή των επτά ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.
Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014. Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.
Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.