Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακές εφαρμογές από την ΠΝΑΙ για την προβολή του πολιτισμού της Δωδεκανήσου

Published

on

Καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή  και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν, αποκτούν έξι νησιωτικοί δήμοι, Ρόδος, Κως, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος και Λειψοί, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με αποφάσεις  του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», επτά έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 615.000,00 €.

Πρόκειται για τα παρακάτω έργα:

  1. Προβολή και ανάδειξη Μνημείων Ακρόπολης Λίνδου μέσω ψηφιακού περιεχομένου

Το έργο αφορά τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης της Λίνδου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση αποσκοπώντας στην καλύτερη περιήγηση και πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και κατ’ επέκταση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διαμόρφωση μιας παγκοσμίου εμβέλειας ταυτότητας προορισμού.

Μέσω της πράξης, προβλέπεται η ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για ‘έξυπνες’ συσκευές (smart phones) με αναλυτική πληροφόρηση επιλεγμένων μνημείων υπό μορφή κειμένων, φωτογραφιών, χαρτών, αφηγήσεων, βίντεο και τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, με την οποία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης στο φυσικό χώρο και στα μνημεία της Ακρόπολης.

Επιπλέον, στο αντικείμενο της πράξης, περιλαμβάνονται και εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την συγγραφή των κειμένων για τα μνημεία και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, καθώς και τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου, καθώς και η δημιουργία και λειτουργία προγράμματος ψηφιακής ξενάγησης του αρχαιολογικού χώρου για ΑμεΑ.

 

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 150.000,00

 

Ως  ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/09/2019 και λήξης η 31/12/2021.

  1. Ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων και έξυπνη εφαρμογή οδηγού πολιτισμού για τη Ρόδο

Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας ανεύρεσης και καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την κάλυψη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών και επισκεπτών αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Ρόδου. Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη εφαρμογής τουριστικού οδηγού πολιτισμού για την Ρόδο σε κινητές συσκευές.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα έχει 2 κατηγορίες χρηστών:

α) τους χρήστες/υπαλλήλους που θα ορίζονται από τον Δήμο Ρόδου και

β) τους χρήστες/καλλιτέχνες που θα ανεβάζουν το δικό τους υλικό στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα έχει έναν μηχανισμό εξόρυξης και αποσαφήνισης δεδομένων μέσα από το διαδίκτυο, και πρότασης πιθανών εκδηλώσεων για ενσωμάτωση σε αυτή, και επιπλέον θα μπορεί να διασυνδεθεί με τρίτους πολιτιστικούς οδηγούς, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 100.000,00

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 20/12/2019 και  λήξης  η 30/09/2021.

  1. Εφαρμογές εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Σύμης

Το έργο αφορά τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες του νησιού μαθαίνουν και βιώνουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη των παρακάτω εφαρμογών:

(α) Εφαρμογή προώθησης, προβολής και ανάδειξης σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σύμης (Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, παραλία Νανού, Καλή Στράτα, κ.α.) με χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας. H συγκεκριμένη εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την εικονική περιήγηση σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος και διαδρομών στη Σύμη.

(β) Εφαρμογή προώθησης, προβολής και ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος (π.χ. Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, κ.α.) της Σύμης με χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Η εφαρμογή αυτή (Symi AR) θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μια βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης χωρίς τη βοήθεια ξεναγού. Επικεντρώνοντας τη συσκευή του σε ένα αξιοθέατο ή χώρο/περιοχή ενδιαφέροντος, θα μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει πληροφορίες (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα τεκμηρίωσης, μουσική) για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις / δρώμενα του νησιού (πανηγύρια, φεστιβάλ, κ.α.).

Επίσης, στην πράξη περιλαμβάνονται και εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την συγγραφή των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αρμοδιότητάς της, καθώς και τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 85.000,00

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/09/2019 και λήξης η 31/12/2021.

  1. Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ενίσχυσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος Νισύρου

Η πράξη αφορά στην ανάπτυξη e-υπηρεσίας και e-περιεχομένου  ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνει ξενάγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.  Η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Το έργο περιλαμβάνει :

  • Ψηφιακή Πλατφόρμαγια την προβολή και ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet
  • Χρήση τεχνολογίας Beacons σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε δύο (2) γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά)
  • Δημιουργία πολυμεσικού περιεχόμενο (φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, εναέριες λήψεις με χρήση drone, πανοραμικές φωτογραφίες)
  • Ψηφιακό οδηγό ακουστικής ξενάγησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πολιτιστικών σημείων του νησιού
  • Εικονική ξενάγηση με χρήση πανοραμικών φωτογραφικών
  • Διαδικτυακή Πύλη ψηφιακού πολιτισμού

Τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος ενδεικτικά είναι:

  • Πάλοι-Παναγία Θερμιανή, Παναγία Ποταμίτισσα, Αρχαιολογικό μουσείο, Ιπποτικό Κάστρο Εμποριού, Αρχαίο Τείχος στο Παλαιόκαστρο, Γεωλογικό Μουσείο, Ιπποτικό κάστρο στο Μανδράκι και Παναγία Σπηλια
  • Εκκλησίες Φανερωμένη, Λυές, Αγία Τριάδα στα Νικειά, Παναγία Διαβατηνή, Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στα Νικειά, Αρμάς και Σιώνες
  • Πύργοι στην Πυργούσα και νεολιθικό κτήριο στο Γυαλί, Νικειά, Εμπορειός – αρχιτεκτονικά στοιχεία οικισμών, Ηφαίστειο

Η επιλογή τους έγινε με βάση το εθνικό και τοπικό ενδιαφέρον καθώς και την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία.

Για κάθε ένα από τα σημεία, θα συγκεντρωθεί το σχετικό υλικό με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη  ανέρχεται σε 80.000,00

Ως  ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/09/2019 και λήξης η31/12/2021.

  1. «Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής πολιτισμού και βιωματικού τουρισμού στην Τήλο»

Η πράξη αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής περιήγησης και ακουστικής ξενάγησης σε μνημεία της Τήλου καθώς και στην παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου της ποιήτριας Ήριννας.

Πρακτικά το έργο περιλαμβάνει:

α) Mobile εφαρμογή για την προβολή πολιτιστικών σημείων του νησιού,

β) Συνοπτικό ιστορικό χρονολόγιο,

γ) Επιλογή τεχνολογίας QR tags σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε δύο γλώσσες,

δ) Χρήση VR τεχνολογίας μόνο μέσω του κινητού τηλεφώνου (χωρίς χρήση γυαλιών), όπου θα αποτυπώνεται η ιστορία των νάνων ελεφάντων,

ε) Παρουσίαση της ζωής και του έργου της ποιήτριας Ήριννας

στ) Πολυμεσικό περιεχόμενο για μονές και εκκλησίες, όπως τον Άγιο Νικόλαο στη Μεσσαριά, την Αγία Τριάδα στα Σπιτάκια (Μεσαριά),τον Ταξιάρχη στο Καμπί, τον Άγιο Νικόλαο στα Χείλη, τον Άγιο Νικόλαο του Μιχαλάντου στο Μεγάλο Χωριό, τον Άγιο Βασίλειο στο Άγιο Βασίλειο, τον Αγιο Ιωάννη Αβαλά στο Μικρό Χωριό, την Τίμια Ζώνη στο Μικρό Χωριό, την Αγία Άννα στον Κάστελλο, καθώς και την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα και

ζ) Πολυμεσικό περιεχόμενο για την Αρχαία Ακρόπολη του Μεγάλου Χωριού Τήλου με το Μεσαιωνικό φρούριο και τον ερειπωμένο ναό του Ταξιάρχη, το Μεσαιωνικό Φρούριο Μεσσαριάς καθώς και τον εγκαταλελειμένο οικισμό του Μικρού Χωριού.

Η συλλογή και η τεκμηρίωση του περιεχομένου της ψηφιακής εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 70.000,00 €.

 

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 03/06/2019 και λήξης η 31/12/2021.

  1. Ηλεκτρονικός πολιτιστικός οδηγός για την ανάδειξη, προβολή και διαχείριση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κω

Το έργο αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού για την προβολή και τη διαχείριση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κω. H πράξη περιλαμβάνει ενδεικτικά τη δημιουργία:

(α) ετήσιου ηλεκτρονικού πολιτιστικού Οδηγού, διαθέσιμου μέσω διαδικτυακής πύλης ή με εγκατάσταση ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές, μέσω του οποίου θα παρέχεται ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους χρήστες για τα ετήσια δρώμενα στο νησί αλλά και του συνόλου των πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ,

(β) ημερολογίου εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για ‘έξυπνες’ συσκευές με την οποία ο χρήστης δύναται να επιλέγει κατηγορίες εκδηλώσεων για τη δημιουργία προσωπικού ημερολογίου εκδηλώσεων και δυνατότητα ενημέρωσης και διαχείρισής τους,

(γ) κεντρικού ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων και αρχείων πολυμέσων, το οποίο θα είναι μια ‘cloud’ εφαρμογή στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να εναποθηκεύσουν αρχεία φωτογραφιών, βίντεο, γραφικών, ήχου και κειμένου σε μια ασφαλή, κεντρική συλλογή περιεχομένου των πολιτιστικών εκδηλώσεων, και

(δ) ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, η οποία θα λειτουργεί και ως κεντρικό αποθετήριο με ιστορικά δεδομένα και με προτάσεις σε επισκέπτες του νησιού, και επιπλέον θα έχει δυνατότητα τροφοδότησης από πολιτιστικούς φορείς αλλά και στελέχη του Δήμου για το σύνολο των εκδηλώσεων πολιτισμού που λαμβάνουν χώρα στο νησί σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 70.000,00

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/12/2019 και  λήξης η 31/12/2021.

  1. Διαδραστική ξενάγηση και προβολή των Λειψών μέσω φορητών συσκευών»

Μέσω της πράξης  θα προβληθεί η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού προσελκύοντας επισκέπτες στη μικρή αυτή γωνιά της Ελλάδας. Στόχος τη πρότασης είναι να υπάρξει ένα σύνολο εφαρμογών τόσο για φορητές συσκευές όσο και για Η/Υ μέσω των οποίων ο χρήστης θα γνωρίζει τα μοναδικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω εικονικής περιήγησης και τεχνολογίας ακουστικής ξενάγησης.

Τα κύρια σημεία προβολής είναι το Νικηφόρειο Εκκλησιαστικό και λαϊκό μουσείο, η Παναγία του Χάρου, η Αρχαία Πύλη στην περιοχή Κουσελιό, το Κάστρο, ο Παλαιοχριστιανικός Ναός Παναγιά του Κουσελιού, τα Ψηφιδωτά στον Άγιο Παντελεήμονα και Άγιο Θεολόγο, και το πανηγύρι της Παναγιάς του Χάρου.  Το έργο περιλαμβάνει: εφαρμογή εικονικής περιήγησης και ακουστικής ξενάγησης, εφαρμογή offline οδηγού για φορητές συσκευές, ψηφιακό χρονολόγιο για τα πολιτιστικά σημεία και Διαδικτυακή Πύλη Ψηφιακού Πολιτισμού που θα συμπεριλαμβάνει και το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς του Χάρου.Τα σημεία ενδιαφέροντος επιλέχθηκαν με  κριτήρια εθνικού και τοπικού  ενδιαφέροντος, ιδιομορφίας του περιβάλλοντος και της προσέγγισης του καθώς και με βάσει της ιστορικής ή περιβαλλοντικής τους αξίας.

Για κάθε πολιτιστικό σημείο ενδιαφέροντος θα υπάρχει τεκμηρίωση (περιγραφή) σε Αγγλικά και Ελληνικά. Η συγγραφή και η τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και ο έλεγχος του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου γίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 60.000,00 €.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/09/2019 και λήξης η 31/12/2021.

Οι παραπάνω πράξεις εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας»  του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.