Η ψηφιακή κάρτα που θα ξεκινήσει αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης).
Ωστόσο από τον επόμενο Μάρτιο οποιαδήποτε παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών από τους δύο κλάδους επισείει πρόστιμα έως 10.500 ευρώ ανά παράβαση.
Πού εφαρμόζεται
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζομένους που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.
Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και στον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.
Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων για αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους.
Σύμφωνα με την «Εργάνη», μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ, εταιρείες φύλαξης, φορείς του Δημοσίου, βιομηχανία και λιανεμπόριο, οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή του μέτρου.
ot.gr