Τραγικό τέλος είχε στρατευμένος επαγγελματίας οπλίτης 19 χρόνων σήμερα σε στρατόπεδο σε περιοχή του Αφάντου, όταν σημειώθηκε έκρηξη.
Συνεχης ενημέρωση
Ο 19χρονος σκοτώθηκε αμέσως. Άλλος ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε σοβαρά με την ίδια έκρηξη και ακρωτηριάσθηκε. Ήδη έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου και καταβάλλεται από γιατρούς προσπάθεια για να κρατηθεί στη ζωή.
Κατα τις πληροφορίες η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και ο θανάσιμος τραυματισμός προκάλεσε έντονο προβληματισμο. Έγινε στο 6ο τάγμα Εθνοφυλακής και οι φαντάροι ήταν πυροτεχνουργοί από άλλη μονάδα.
Η έκρηξη ήταν σφοδρή και προκάλεσε αναστάτωση σε όλη την περιοχη, από αμυντική χειροβομβίδα.
Η τραγωδία σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο πεδίο βολής που βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, όταν οι δύο πυροτεχνουργοί που υπηρετούσαν σε μονάδα της κεντρικής Ρόδου, έλαβαν εντολή να μεταβούν στο πεδίο βολής της περιοχής Αφάντου, προκειμένου να επιθεωρήσουν τον οπλισμό που θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια από στελέχη και οπλίτες της μονάδας.
Ο 19χρονος είχε γεννηθεί την 1η Νοεμβρίου 2006 και είχε μία αδελφή. Ζούσε στην Κρήτη με την οικογένειά του με καταγωγή από το Τυμπάκι του δήμου Φαιστού, έως ότου κατετάγη στον στρατό και βρέθηκε στη Ρόδο, όπου υπηρετούσε ως Επαγγελματίας Οπλίτης. Ο πατέρας του είναι διοικητής Λιμενικού σταθμού στην Κρήτη.
Ηδη έχουν δοθεί εντολές από το ΓΕΕΘΑ για διερεύνηση των αιτίων της έκρηξης.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με μήνυμα του στο Χ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του 19χρονου κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.
Τα γεγονότα από την οικογένεια του 19χρονου
«Είχαμε μιλήσει λίγη ώρα πριν πάει στην άσκηση και ήταν πολύ χαρούμενος», λέει στο newsit.gr ο πατέρας του 19χρονου στρατιώτη που έχασε σήμερα το πρωί τη ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης στο πεδίο βολής της Ρόδου.
Ανείπωτη θλίψη προκαλεί η τραγωδία που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (26/11/25) στο πεδίο βολής σε στρατόπεδο της Ρόδου, όταν κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης ρίψης χειροβομβίδας ένας 19χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης, γιος του Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου, έχασε τη ζωή του, ενώ ένας 39χρονος Επιλοχίας, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά.
Το δυστύχημα συνέβη σε σημείο βολής, στο πεδίο βολής της περιοχής Αφάντου, την ώρα που οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν προβλεπόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Η οικογένεια του νεαρού 19χρονου Ραφαήλ βυθίζεται στο πένθος, μην μπορώντας να πιστέψει πως ο ενθουσιασμός του παιδιού τους για την εκπαίδευση στην οποία συμμετείχε μετατράπηκε μέσα σε λίγες στιγμές σε ανείπωτη τραγωδία. Ο πατέρας του, συντετριμμένος, περιγράφει στο newsit.gr τις τελευταίες στιγμές επικοινωνίας μαζί του και τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό που είχε ο γιος του για την άσκηση — μια άσκηση που αποδείχθηκε μοιραία.
Ο 19χρονος Ραφαήλ είχε φτάσει στη Ρόδο μόλις δύο ημέρες πριν, ξεκινώντας με χαρά το νέο κεφάλαιο της ζωής του, έχοντας ως εφόδιο και το οικογενειακό του υπόβαθρο στην υπηρεσία. Ο παππούς του, όπως αποκαλύπτει ο πατέρας, ήταν παλαιότερα πυροτεχνουργός και μάλιστα είχε υπηρετήσει στο ίδιο στρατόπεδο, γεγονός που έκανε τον νεαρό να νιώθει ακόμη μεγαλύτερη περηφάνια για την εκπαίδευση στην οποία έμπαινε.
«Ήταν πολύ χαρούμενος που θα πήγαινε για την άσκηση…» λέει στο newsit.gr ο πατέρας του 19χρονου. «Το παλικάρι μου ήταν δεύτερη ημέρα στο στρατόπεδο, είχε πάει για ΕΠΟΠ και ήταν δεύτερη ημέρα και σήμερα θα πήγαινε για εκπαίδευση. Ο παππούς του ήταν πυροτεχνουργός στην Κρήτη και παλαιότερα ζούσαμε στην Ρόδο, όπου στο ίδιο στρατόπεδο ήταν και ο παππούς του. Είχαμε μιλήσει σήμερα το πρωί και ήταν πολύ χαρούμενος που θα πήγαινε για την άσκηση και εχθές το βράδυ που έφυγα και εγώ από Ρόδο, ήταν πολύ χαρούμενος. Μου είχε πει ότι από εχθές θα είχαν βολές, αλλά εχθές δεν πρόλαβε. Το βράδυ που έφυγα από την Ρόδο μού είπε ότι θα πήγαιναν σήμερα το πρωί για να ρίξουν βολές με χειροβομβίδες και του είπα «θα πας και εσύ;». Και μου είπε «ναι, περιμένω πως και πως την στιγμή», και την έριξε και έφυγε… Μου είπαν όταν έφυγε κατευθείαν, δεν ξέρω παραπάνω λεπτομέρειες, το απόγευμα θα πάω Ρόδο. Για την ώρα δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αυτό που εύχομαι είναι να γλυτώσει το άλλο παιδί».
Ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ, βυθισμένος στον πόνο, δεν αναζητά ευθύνες. Το μόνο που ζητά είναι να μάθει τι συνέβη πραγματικά και να γίνει καλά ο τραυματισμένος Επιλοχίας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ο τραυματιαςσο άλλος οπλίτης, λοχίας, μεταφέρεται τώρα στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.
Ηδη έγινε γνωστό πως έχασε το ένα χέρι του και έχει από την αμυντική χειροβομβίδα πολλά τραύματα στο προσωπο.
Η κατάσταση του είναι σοβαρή, ελπίζουν πάντως οι γιατροί πως θα τα καταφέρει!