Connect with us

OIKONOMIA

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ!

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου ζήτησε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή στη διάρκεια εσπερίδας στο ΕΒΕΔ ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζωγραφίδης.

Ο κ. Πιτσιλής ήρθε στη Ρόδο το απόγευμα, και μίλησε στην εσπερίδα  που διοργάνωσε το τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και μαζί  με τους συνεργάτες του μίλησαν για τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά  και για  τα  ηλεκτρονικά βιβλία.

Στην εσπερίδα παρέστησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Στάμου ξενοδόχοι ο προϊστάμενος της Εφορίας  Ρόδου  κ.Νίκος Καλογερόπουλος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Στεφανάκης και πάρα πολλοί λογιστές  και στελέχη επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα οικονομικά από το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο ο κ. Κώστας Γλεντής ο κ. Κυριάκος Αρχοντάκης .

Την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ άνοιξε ο Οικονομικός Επόπτης του ΟΕΕ  κ. Φώτης Κασέκας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΟΕΕ κ Κώστας Ζωγραφίδης.

«Είμαστε λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει νέα φορολογικά  κίνητρα  μειώσεις  και ελαφρύνσεις στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο φορολογικός  συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μειωθεί από 22 στο 9%. Επίσης ο συντελεστής στα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί από το 28 στο 24%. Ο νόμος για τη φορολογία των μερισμάτων θα μειωθεί στο 5%. Προβλέπονται κίνητρα για την οικοδομή είτε  αφορούν απαλλαγή από ΦΠΑ ή από φόρο υπεραξίας ή έκπτωση 40% για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.  Ως  Οικονομικό Επιμελητήριο είμαστε σύμφωνοι με τις νέες διατάξεις.  Ευχόμαστε στον κ.Πιτσιλή ο νέος φορολογικός νόμος να του πραγματοποιήσει όλες τις ευχές. Να του αυξήσει τα έσοδα. Να του μειώσει και να του εξαλείψει τη δημιουργία νέων οφειλών. Να του αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ζωγραφίδης.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου  αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού.

«Επειδή είστε ο άνθρωπος των αριθμών και γνωρίζει  καλύτερα από όλους τους αριθμούς σε ότι αφορά τα έσοδα του κράτους μας θα γνωρίζετε, ότι η περιοχή μας προσφέρει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικά μεγάλο ποσό. Για να διατηρηθεί  όμως αυτό το ποσό   να συνεχίσει η Δωδεκάνησος να προσφέρει αλλά και να αναπτύσσεται ζητάμε μόνο ένα πράγμα. Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη βοήθεια τη στήριξη και τη συμπαράσταση σας σε ένα πραγματικά δίκαιο και ευρωπαϊκό δικαίωμα των  νησιών μας που είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ», τόνισε ο κ. Ζωγραφίδης.

Επίσης στην ομιλία του ο κ. Ζωγραφίδης συνεχάρη τον κ. Πιτσιλή για  το προσωπικό των υπηρεσιών που υπάγονται στην ΑΑΔΕ δηλαδή της Εφορίας, του Τελωνείου και του Χημείου.

«Οι άνθρωποι είναι αξιόλογοι καλά εκπαιδευμένοι έμπειροι. Δεν έχει ακουστεί ποτέ  παράπονο και δε έχει δημιουργηθεί  πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Να ευχαριστήσω όλους τους  συναδέλφους για την παρουσία τους που αποδεικνύει την ενότητα και την συνοχή μας . Ταυτόχρονα  αποδεικνύει την συνέπεια όλων για μια συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση», τόνισε ο  κ. Ζωγραφίδης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε στο βήμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ.Γιάννης Πάππου.

«Στην εποχή που ζούμε για να μπορέσει κανείς να είναι αποτελεσματικός ως επιχειρηματίας , θα πρέπει να κάνει προγραμματισμό σωστό και να δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα.  Ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την επιτυχία είναι η κατάλληλη πληροφόρηση. Αυτού του είδους οι δράσεις όπως η σημερινή εσπερίδα είναι αυτό που χρειάζεται κάθε επιχειρηματίας αλλά και ο κάθε κάτοικος για να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο συνεπής», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε:

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που σας καλωσορίζω στη Ρόδο για τρίτη φορά  τον τελευταίο χρόνο. Με τις επισκέψεις σας δείχνετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας,  για την περιοχή του Αιγαίου για την οποία υπερηφανευόμαστε ότι προσφέρει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εθνικού  ΑΕΠ.  Θα σας παρακαλέσω να ανταποκριθείτε στο πάγιο αίτημα μας να γνωρίζει  η Ρόδος τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο το ποσοστό του ΑΕΠ  στο οποίο συνεισφέρει. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε το ποσό του εισπραχθέντος ποσού του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος  το οποίο η Ρόδος και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων προσφέρουν στην οικονομία. Στην εποχή μας ο φόρος γίνεται συναίσθηση και συνείδηση του πολίτη ότι πιάνει τόπο. Είμαι βέβαιος ότι το 2019 και το 2020 που έρχεται θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους».

Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών κ. Σ Σπυρόπουλος που είπε :

«Η Ένωση μας  είναι αρωγός στην προσπάθεια σας για την εξέλιξη των δεδομένων και την παρακολούθηση τους πλέον ηλεκτρονικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι λογιστές θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες και όχι διαχειριστές του  εγχειρήματος. Τα αιτήματα μας σας τα έχουμε κοινοποιήσει ήδη».

Ακολούθως  το λόγο πήρε ο διοικητής της ΑΑΔΕ που αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό όπως είπε, των σχέσεων των επιχειρήσεων με το δημόσιο.

«Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή αυτό που γίνεται. Πιστεύουμε  ότι θα ωφελήσει όλους  μας.Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Η Ρόδος  και γενικά τα Δωδεκάνησα έχουν υπάρξει πηγή έμπνευσης για μας για πάρα πολλά πράγματα είτε σε ότι αφορά τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό ή την εξυπηρέτηση των πολιτών. Να θυμίσω ότι  πέρσι αναπτύξαμε  ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα απομακρυσμένα νησιά του νομού. Τα επισκεφθήκαμε με τον προϊστάμενο της Εφορίας κ. Καλογερόπουλο και τον κ. Μπάρκουλα με σκοπό να ακούσουμε  τα προβλήματα και να εξυπηρετήσουμε τους φορολογουμένους. Εκτυπώσαμε ενημερότητες  και στοιχεία οφειλών .  Είδα με τα μάτια μου ότι στα νησιά οι αποστάσεις γιγαντώνονται το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι φαίνονται μικρές. Σκεφθήκαμε πως θα μηδενίσουμε τις αποστάσεις. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε και να ακούσουμε απορίες σε σχέση με το σχεδιασμό μας που αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης που επιχειρείται.

«Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν τα άλλα δύο σκέλη της ψηφιακής μεταρρύθμισης η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το ΤΑΧΙS. Στόχος είναι να καταστεί πιο απλή για όλους η τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Μέσω των βιβλίων θα πάμε σε προσυμπληρώσεις  φορολογικών δηλώσεων και να επιταχύνουμε επιστροφές στις επιχειρήσεις που το δικαιούνται. Όπως καταλαβαίνετε  θα έχουμε και καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς, να εντοπίζουμε παραβάσεις με καλύτερη ανάλυση κινδύνου.  Αυτή την περίοδο έχουμε ολοκληρώσει το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αμέσως μετά την ψήφιση του θα προχωρήσουμε στην εισήγηση  για τις αποφάσεις που αφορούν τους παρόχους της  ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης είναι το ζήτημα των ταμειακών μηχανών. Εκεί  η  εικόνα είναι  πολύ κατακερματισμένη. Έχουμε φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές  που μπορούν να διασυνδέονται με τα συστήματα μας . Όμως  έχουμε και πάνω από 160.000 ταμειακές παλαιάς τεχνολογίας, με ληγμένες άδειες καταλληλότητας . Αυτές  πρέπει να αντικατασταθούν. Υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς που δεν έχει καν υποχρεώσεις διασύνδεσης με ταμειακές μηχανές. Άρα μέσα από το πρίσμα των ηλεκτρονικών βιβλίων πρέπει να δώσουμε σαφή απάντηση. Διασύνδεση και διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο ανά συναλλαγή. Ολοι μας να κάνουμε το βήμα που χρειάζεται ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2020 να είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι και την επόμενη τουριστική περίοδο να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν σωστά και δίκαια για όλους  τα φορολογικά έσοδα . Και για αυτούς που ήταν συνεπείς και για αυτούς που  σκέπτονταν να μην είναι», τόνισε ο κ Πιτσιλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα καλά λόγια που άκουσε για τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης  Ντίνος ανέλυσε διεξοδικά,  το επιχειρησιακό κομμάτι των ηλεκτρονικών βιβλίων ώστε να γίνει απολύτως κατανοητή από τους λογιστές και τα στελέχη των λογιστηρίων κυρίως η χρήση τους,  όπως και ο κ.  Ρήγας Μπάρκουλας . Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα.

 

Η ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου:

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία χθες Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 εσπερίδα στη Ρόδο με θέμα «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής. Μαζί του ήταν  ο κος Ρήγας Μπάρκουλας, Διευθυντής Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου καθώς και ο κος Αντώνης Ντίνος, Επιχειρησιακό Στέλεχος ομάδας MyData-Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ.

Η Εσπερίδα πραγματοποιήθηκε, με τη στήριξη του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του οποίου παρευρέθηκαν περισσότερα από 150 άτομα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης Αντώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκάνησου κ. Πάππου Ιωάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιαννικουρής Αντώνης, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Καμπούρης Τηλέμαχος, ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου κ. Σπυρόπουλος Σπύρος, ο προϊστάμενος της ΔOΥ Ρόδου κ. Καλογερόπουλος Νίκος, ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Ρόδου κ. Παπαντωνίου Ιωάννης, ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ρόδου κ. Κούρτης, ,στελέχη των Υπηρεσιών της Εφορίας και του Τελωνείου Ρόδου καθώς και αγαπητά μέλη οικονομολόγοι  και λογιστές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου κ. Ζωγραφίδης Κωνσταντίνος αφού καλωσόρισε τον κ. Διοικητή στο νησί μας και τον ευχαρίστησε για την ξεχωριστή τιμή να αποδεχθεί την πρόσκληση του φορέα για να αναπτύξει  όλες τις επίκαιρες και σημαντικές φορολογικές αλλαγές, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα επιφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και ορισμένα φορολογικά κίνητρα.

Ως Επιμελητήριο είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με το σύνολο συγκεκριμένων διατάξεων και ευχόμαστε στον κύριο Πιτσιλή ο νέος νόμος να τον βοηθήσει να επιτύχει όλους τους στόχους του σε επίπεδο τόσο εισπράξεων των τρέχοντων φόρων,  εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και εξάλειψης δημιουργίας νέων οφειλών.

 Αξιότιμε κύριε Πιτσιλή, επειδή είστε άνθρωπος των αριθμών και ο άνθρωπος που ξέρει  περισσότερο από τον κάθε ένα τους αριθμούς των εσόδων του Κράτους,  γνωρίζετε καλά ότι η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις ως προς την συνεισφορά των φορολογικών εσόδων.

 Για να συνεχίσει όμως η Δωδεκάνησος να συνεισφέρει τα έσοδα αυτά και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται,

ΖΗΤΑΜΕ ένα και μόνο πράγμα : Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά μας.  Για το λόγο αυτό κύριε Πιτσιλή, επιθυμούμε την στήριξη και την συμπαράσταση σας για την επαναφορά του δίκαιου και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου δικαιώματος των νησιών μας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.»

Ο κ. Πιτσιλής στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα  νησιά μας αποτέλεσαν την αφορμή για διαφορετικές προσεγγίσεις και σχεδιασμό των υπηρεσιών της Αρχής, με βάση την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ειδικότερα του νησιώτη. Έκανε δε σαφές το γεγονός ότι με την παρουσία του εχθές στη Ρόδο συνεχίζεται ο γόνιμος διάλογος  για τον βέλτιστο σχεδιασμό των υπηρεσιών σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχέσεων των επιχειρήσεων με το Δημόσιο ενώ ο κ. Ντίνος παρουσίασε αναλυτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία και την τήρηση αυτών.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους ομιλητές, οι οποίες και απαντήθηκαν στο σύνολό τους.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sky | ΑΚΟΥΣΤΕ 24.7

By: skyrodos | skyradio

sky | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

sky | ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Connect

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.