Το μείζον θέμα που δημιουργεί για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ασφάλεια η αγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace από την τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar έθεσε με έμφαση ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην οποία προεδρεύει η κα Στεφανία Κράξι, κόρη του Ιταλού σοσιαλιστή Μπενίτο Κράξι. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026.
Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε κατά την τοποθέτηση του ότι πέρα από τους ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ιταλίας, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιβάλλουν σοβαρή συζήτηση μεταξύ συμμάχων, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή της Δωδεκανήσου.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι το δημογραφικό και την εγκατάλειψη της υπαίθρου υπογραμμίζοντας ότι το βίωμα της μετανάστευσης έχει σημαδέψει τόσο τον ελληνισμό όσο και την Ιταλία, με συνέπειες που αποτυπώνονται σήμερα σε χωριά που αδειάζουν και κοινωνίες που γερνούν, ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή πολιτική βάθους και όχι αποσπασματικές κινήσεις.
Με ιδιαίτερη αναφορά στην καταγωγή του από τη Νίσυρο και στη Δωδεκάνησο, ο κ. Νικητιάδης στάθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των νησιών με την Ιταλία, αναδεικνύοντας πως η ιστορική μνήμη στα νησιά παραμένει ζωντανή και αποτελεί γέφυρα σχέσεων με τον ιταλικό λαό. Ωστόσο, τόνισε ότι η σημερινή πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, καθώς η γειτονική Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η εξαγορά της Piaggio από την Baykar δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια απλή επιχειρηματική εξέλιξη καθώς δημιουργεί πολιτικό και στρατηγικό αποτύπωμα, ειδικώς όταν αφορά δυνατότητες που σχετίζονται με αεροπορικά μέσα και μη επανδρωμένα συστήματα λέγοντας συγκεκριμένα «Αισθανθήκαμε πολύ άσχημα όταν η Baykar αγοράζει την Piaggio και σχεδιάζει να κατασκευάζει ντρόουνς και αεροσκάφη. Δε μπορούμε να φανταστούμε να μας επιτίθενται ντρόουνς και αεροσκάφη που θα έχει κατασκευάσει η Τουρκία μαζί με τη φίλη και σύμμαχο μας Ιταλία».
Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ιταλικής Επιτροπής κα Στεφανία Κράξι, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των προοδευτικών δυνάμεων Ελλάδας και Ιταλίας, όπως η σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου και το Μπενίτο Κράξι και στη συμβολή προσωπικοτήτων της ιταλικής πολιτικής ζωής σε κρίσιμες στιγμές για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Επίσης υπενθύμισε τη δική του προηγούμενη συνεργασία ως Υφυπουργός Τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Ιταλό Ευρωπαίο Επίτροπο Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατική αδράνεια και περισσότερη αποτελεσματικότητα, ιδίως σε ζητήματα στρατηγικής πολιτικής.
Κλείνοντας, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι όσο περισσότερο συζητούν Ελλάδα και Ιταλία, τόσο περισσότερο μπορούν να προλαμβάνουν προβλήματα και να χτίζουν λύσεις με προϋπόθεση ότι η συμμαχική συνεργασία δεν μπορεί να αφήνει σκιές σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την αποτροπή και την ασφάλεια στην κοινή μας γειτονιά.