Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε τον αγώνα για την ευρωβουλή ο Γιώργος Νικητιάδης

Τους λόγους που τον ώθησαν να αποδεχθεί την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, εξήγησε σε συνέντευξή τύπου χθες ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Ζητήματα αδιαπραγμάτευτα για τον κ. Νικητιάδη για τα οποία θα δώσει μάχες όπως δεσμεύθηκε είναι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, το μεταναστευτικό και ο τουρισμός.

Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης παραχώρησε τη συνέντευξή τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου πλαισιωμένους από τον πρόεδρο της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ κ. Νικηφόρο Παπανικόλα τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Φτακλάκη και Σαράντο Μπακρισιώρη, τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΕ του κόμματος και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο κ Νίκο Τρίπη και τον κ Δημήτρη Ζαννετούλη.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα ζητήματα που άπτονται των ευρωκλογών και των στόχων που θέτει ο κ . Νικητιάδης απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν  και διεθνή θέματα.

«Ξεκαθάρισα ήδη τους λόγους για τους όποιους αποφάσισα να μετάσχω στις ευρωεκλογές. Δεν θα μπορούσα να μείνω απέξω από τη στιγμή που με προσκάλεσε η  πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ήταν μια τιμητική πρόταση για μένα . Έχω μάθει να είμαι παρόν διαρκώς στους αγώνες Για το ΚΙΝΑΛ οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική μάχη που αφορά την Ευρώπη και  τις σοσιαλιστικές δυνάμεις. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να πάνε όσο καλύτερα γίνεται. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά για το τι σημαίνει η ΕΕ για μας. Είναι γνωστή η ευμάρεια των λαών της Ευρώπης και  το πόσο επικράτησε το κράτος δικαίου. Για μια πολύ μεγάλη περίοδο η ΕΕ λειτούργησε ως εξαιρετικό υπόδειγμα για καλύτερη ζωή», δήλωσε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη περνάει κρίση.

Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν.

«Γεγονότα όπως το Brexit , η άνοδος της ακροδεξιάς με ηγέτες τύπου ¨Ορμπαν,  ο άκρατος λαϊκισμός έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε μεγάλα αδιέξοδα. Εμείς πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτήν κρίση. Πάνω από όλα  θέλουμε μια ενωμένη μεγάλη Ευρώπη που θα λειτουργεί προς το συμφέρον των λαών  της και η χώρα μας και τα νησιά μας έχουν πολύ περισσότερους  λόγους για να συμμετέχουν, σε ένα τόσο  μεγάλο γκρουπ δυνάμεων.  Η πρόκληση είναι μεγάλη . Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει η πορεία αμφισβήτησης του ευρωσκεπτικισμού, μια πορεία που έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στο να αμφισβητεί την ύπαρξη του οργανισμού. Αντί η Ευρώπη να μεγεθύνεται και να προχωράει στην ενοποίηση  γίνεται το αντίθετο. Δεν συμβαίνει όμως και τίποτε για να ανατραπεί η κακή πορεία της Ευρώπης,. Εμείς παραθέτουμε ενώπιον του Ελληνικού λαού σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα μια πολιτική ατζέντα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε . Εξηγούμε και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ενισχυθούν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πάει όσο καλύτερα γίνεται στις ευρωεκλογές. Με τον  τρόπο αυτό θα είναι εφικτό να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες στην ΕΕ που να βοηθούν σε κατευθύνσεις υπέρ των λαών και όχι υπέρ των ολιγοπωλίων και μονοπωλίων. Να σταματήσει η διεύρυνση των ανισοτήτων. Σήμερα  διευρύνονται διαρκώς οι ανισότητες. Ακόμη και στη Σουηδία βλέπουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα με την επικράτηση ακροδεξιών δυνάμεων.

Λύσεις όπως τόνισε ο κ. Νικητιάδης θα δώσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των  λαών της Ευρώπης και των νέων ηγεσιών που θα αναδειχθούν.

«Εμείς στην Ελλάδα με το ΚΙΝΑΛ βγαίνουμε μπροστά που προτείνουμε ένα  πρόγραμμα μαζί με τους  ευρωπαίους σοσιαλιστές ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των νέων ηγεσιών που θα αναδειχθούν. Προτείνουμε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές κατώτατο μισθό για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, ένα σημαντικό επίδομα ανεργίας μηχανισμούς που  θα αντιμετωπίζουν  την ανεργία που θα βοηθούν,  σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον,  την ισχυροποίηση της συνθήκης των Παρισίων.  Είναι όλα αυτά που δεν προστατεύει η σημερινή  ηγεσία της Ευρώπης. Αντί αυτού γίνεται υπηρέτης  των μεγάλων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αυτό έχει  ως συνέπεια να υφιστάμεθα τις συνέπειες της λαθεμένης πολιτικής», τόνισε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε τα προβλήματα θα μείνουν άλυτα αν δεν υπάρχει μια προοδευτική πολιτική ηγεσία .

Ανάγκη κοινής άμυνας

Ο κ. Νικητιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία για την κοινή άμυνα

«Μας αφορά το θέμα που είμαστε δίπλα στον καλό γείτονα που διαρκώς μας απειλεί και δημιουργεί διαρκώς προβλήματα. Αν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή άμυνα όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπίζονταν εύκολα.  Στο Αιγαίο έχουμε ακόμη πιο σημαντικούς λόγους για να δούμε πως δραστηριοποιούμαστε και τι κάνουμε στην Ευρωπαική Ένωση», δήλωσε ο κ. Νικητιάδης.

Ειδικά για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ τόνισε πως ήταν ένα μικρό βοήθημα για τους νησιώτες και αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά για αυτούς που παλεύουν για την επαναφορά τους η σύνδεση τους με το μεταναστευτικό.

«Δεν ήταν προνόμιο οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Ήταν υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύουν τα νησιά της όπως προβλέπουν οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Αντί εμείς να προσπαθήσουμε να μειωθεί το ΦΠΑ περισσότερο και να επεκταθεί και σε άλλα νησιά φθάσαμε στο σημείο η σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ να τους έχει διατηρήσει  σε πέντε νησιά. Το τραγικότερο είναι ότι συνέδεσαν τον ΦΠΑ με το πόσους μετανάστες θα έχει το κάθε ένα από τα πέντε νησιά στα οποία οι συντελεστές είναι μειωμένοι. Αυτό είναι μαχαιριά στη πλάτη όσων αγωνίζονται για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Είναι τραγικά λάθη και έλλειψη πρωτοβουλιών για τις οποίες έχει υποχρέωση όσοι μας εκπροσωπούν», είπε ο κ. Νικητιάδης.

Αναφορά έκανε ο υποψήφιος βουλευτής και στο μεταναστευτικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο.

«Η Κως υπέστη τεράστια ζημιά με τα κέντρα προσφύγων. Βλέπουμε τι γίνεται στη Μόρια. Όσα συμβαίνουν εκεί είναι ντροπή για τον  πολιτισμό. Δεν είμαστε λαός  που χαρακτηρίζεται για έλλειψη αλληλεγγύης στους μετανάστες. Το παράδειγμα του αείμνηστου Αρβανιτάκη στην Κω δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς. Εμείς δεν θέλουμε να εναντιωθούμε στη μετανάστευση. Το βάρος αυτό όμως δεν μπορούν να σηκώσουν μόνο τα δικά μας νησιά και η χώρα. Υπάρχουν ζητήματα με την ΕΕ και για  αυτό το τεράστιο θέμα. Είναι τεράστιο θέμα η άμυνα. Αν η ΕΕ αποφασίσει να θωρακίσει τα σύνορα της αυτό σημαίνει ότι θωρακίζεται και η Ελλάδα και τα νησιά μας», τόνισε ο κ. Νικητιάδης.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό τόνισε πως η ΕΕ ουδέποτε είχε στρατηγική για τον τομέα.

«Οποιεσδήποτε προβλέψεις μπορούν να συσχετιστούν για τον τουρισμό είναι τα μέτρα για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Η Ευρώπη έχει το 52% του παγκόσμιου τουρισμού. Πως εξηγείται ότι δεν υπάρχει ειδική διεύθυνση και ένας επίτροπος για τον τουρισμό; Τι κάνουμε εμείς για αυτό; Τι κάνουν οι χώρες του νότου που έχει μεγάλα τουριστικά ρεύματα; Πιστεύω ότι οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης εισπράττουν δισεκατομμύρια από το δικό μας προϊόν.   Άλλοι  πλουτίζουν αλλά το τουριστικό προϊόν το δικό μας δεν προστατεύεται. Εμείς και άλλοι τουριστικοί προορισμοί είναι λαχείο για αυτούς», είπε ο κ. Νικητιάδης.

Αναφορά έκανε ο κ. Νικητιάδης και στη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές γεγονός που σημαίνει ότι οι  πολίτες θα πρέπει να μετάσχουν.Τόνισε δε πως είναι λάθος η ταυτόχρονη διενέργεια ευρωεκλογών και εκλογών της αυτοδιοίκησης.

«Είναι σημαντικό τι θα ψηφίσουν οι πολίτες. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει τις εκλογές την ίδια ημέρα με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές . ΟΙ εκλογές της Τα είναι τα τεραστία. Πως μέσα σε ένα μήνα θα φθάσουν όλες οι πληροφορίες στους πολίτες; Εμείς λέμε ότι είμαστε εδώ. Το ΚΙΝΑΛ έκανε προσπάθειες για να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο και να περάσεις τις θέσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Καλούμε τους πολίτες να μας στηρίξουν για να σταθούμε απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης», είπε ο κ. Νικητιάδης.

Με αφορμή το νέο  νομοσχέδιο της Γερουσίας για την Αν. Μεσόγειο που  ζητά, για πρώτη φορά, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Νικητιάδης δήλωσε:

« Ο ένας από τους δύο Γερουσιαστές που έχει κάνει την πρόταση ο κ. Ρ Μενέντες είναι προσωπικός μου φίλος. Τον είχα φιλοξενήσει στην Κω και γνωρίζει τα Δωδεκάνησα. Θα είναι εδώ τη Μεγ Δευτέρα και θα πραγματοποιήσει ομιλία για την πολιτική των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Αυτό είναι αποτέλεσμα της νέας αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Παρακολουθούν τι γίνεται με την Τουρκία και αποφάσισαν να γίνουν σκληρότεροι και να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί τα δικά τους συμφέροντα να εξυπηρετούν και εμάς. Μας ενδιαφέρει να καταγραφούν οι παραβιάσεις που γίνονται από ένα σύμμαχο μέλος το ΝΑΤΟ στο δικό μας εναέριο χώρο.  Η ΕΕ να σταθεί δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες και δίπλα στη δική μας χώρα.  Η Συμμαχία Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ είναι πολύ καλή και μας εξυπηρετεί πάρα πολύ. Ενισχυόμαστε πάρα πολύ και φεύγει ο φόβος να διαθέτουμε τρομακτικά ποσά για την άμυνα και να μην μένουν χρήματα για κοινωνική πολιτική σε αυτή τη χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με την τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος και το πώς αντιμετωπίζει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας ο κ. Νικητιάδης δήλωσε:΅

« Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάποιο μπούσουλα. Αν έχει είναι άγνωστος στους υπόλοιπους Έλληνες και γνωστός μόνο στο στενό κονκλάβιο του κ. Τσίπρα. Είναι γνωστό τι έγινε με το Μακεδονικό. Το ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους αμερικάνους είναι μονόδρομος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις. Όχι να πηγαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός και να τον ευχαριστεί ο Τράμπ για τις θέσεις εργασίας που έδωσε στους αμερικάνους με τα F16  αλλά να διεκδικεί και να ζητάει αυτά που πρέπει».

Ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει  δυναμικά τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα.

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sky | ΑΚΟΥΣΤΕ 24.7

By: skyrodos | skyradio

sky | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

sky | ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Connect

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.