Στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι διαδικασίες για την επεξεργασία των αποβλήτων από εκσκαφές κατασκευές και κατεδαφίσεις και να λειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας αυτών αναφέρθηκαν μιλώντας στον Sky ο πρόεδρός του Συλλόγου Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης και ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Δεωνάς που ανέδειξε το θέμα με την εικόνα που παρουσιάζουν δυο τουλάχιστον παράνομες χωματερές στη Ρόδο.
Στους δύο χώρους εντόπισε διάφορα υλικά στην πλειοψηφία τους όπως κατήγγειλε τοξικά και κοντά τους έβοσκαν κατσίκια. Αναφέρθηκε επίσης και στον ΧΥΤΑ που όπως κατήγγειλε είναι ΧΑΔΑ και κατήγγειλε πως πέφτουν εκεί υλικά εκσκαφών.
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως για το θέμα αυτό είχε γίνει προσφυγή στην Εισαγγελική αρχή και ξεκίνησε προανάκριση.
«Έχουμε προβεί σε καταγγελίες ότι μέσα στον ΧΥΤΑ μπαίνουν φορτηγά και ξεφορτώνουν μπάζα. Αν ζυγίζονται αυτά κιόλας τότε έχουμε ολίσθημα και μάλιστα βαρύ», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
« Τις περισσότερες φορές τα υλικά ζυγίζονται γιατί σε άλλους ΧΥΤΑ καταβάλουν ένα μικρό αντίτιμο επειδή έχουν χώμα και μπάζα επεξεργασμένα. Αυτά εδώ είναι μπάζα. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ως τι υλικό έχει καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο», είπε ο κ. Δεωνάς.
Ο κ.Γρηγοριάδης κατέστησε σαφές πως στους ΧΥΤΑ μπορούν να πέφτουν υπολείμματα από υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεως αλλά ΄όχι αυτούσια.
«Επιτρέπονται επεξεργασμένα υλικά και χώμα από εκσκαφές. Εδώ γίνεται χαμός. Μέχρι και βράχια ογκώδη πάνε μέσα. Γνωρίζω πως υπάρχει ΚΔΑΥ», είπε ο κ Γρηγοριάδης και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να λειτουργήσει ξανά όχι μόνο η εταιρεία που ασχολούνταν με το αντικείμενο αλλά και άλλες τέτοιες δομές. Μάλιστα αυτές της ημέρες θα γίνει συζήτηση στο ΣτΕ για την αίτηση της να λειτουργήσει ξανά όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
Στην περιοχή Λούκα είχε δημιουργηθεί ένα μπαζότοπος όπως είπε ο κ.Γρηγοριάδης.
«Κάποιοι χτυπιούνται πως έκαναν θεάρεστο έργο για να αποκαταστήσουν το λατομείο. Εγώ όπως λέει και η λαική ρήση τα ακούω βερεσέ. Και μόνο με τις ανακοινώσεις που έγιναν έπρεπε να παρέμβει ο Εισαγγελέας», είπε ο κ. Δεωνάς.
«Να γίνουν προσπάθειες να λειτουργήσουν οι μονάδες διαχείρισης των ΑΕΕΚ. Βλέπουμε και στο Λαδικο να γίνονται καταστροφές του περιβάλλοντος και τα μπάζα να πέφτουν δεξιά και αριστερά. Χρειαζόμαστε σωστή διαχείριση των προϊόντων από εκσκαφές κατασκευές και κατεδαφίσεις. Να μην περιμένουμε τη λύση από τον ουρανό », είπε ο κ. Γρηγοριάδης
« Για τα μπάζα στον ΧΥΤΑ την ευθύνη έχει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε ο κ Δεωνάς
Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως και για τον ΧΥΤΑ και για το ΚΔΑΥ την ευθύνη έχει ο ΦΟΔΣΑ.
«Μιλάμε για 100.000 τόνους μπαζών το χρόνο. Αυτά πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σωστά με βάση τις διαδικασίες που υπάρχουν. Δεν γίνεται να κατεβάζουν ολόκληρα βουνά κάτω και να πετάνε τα μπάζα δεξιά και αριστερά. Χρειαζόμαστε σωστή διαχείρισης των ΑΕΕΚ», τόνισε