Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, επαναφέρει όλο και συχνότερα το ζήτημα “αποστρατικοποιημένων νησιών” στο Αιγαίο, επικεντρώνοντας σε Λήμνο και Δωδεκάνησα, αλλά όπως λένε οι πληροφορίες δεν μένει μόνο σ΄ αυτά.
Γιατί τώρα επαναφέρει αυτό το θέμα ακόμη και με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χ.Ακάρ;
Η Τουρκία έχει διαπιστώσει μια αλλαγή στη στάση ΝΑΤΟϊκών και Αμερικανικών δυνάμεων στο Αιγαίο, η οποία δεν είναι ευχάριστη σ΄ ότι έχει να κάνει με τις επιδιώξεις της. Η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με τις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Militaire.gr από τις 29 Ιουνίου έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή στις πτήσεις που γίνονται από εναέρια μέσα της Συμμαχίας στο Αιγαίο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
•Από τις 2 μέχρι τις 6 Ιουλίου Awacs που απογειωνόταν από το Άκτιο, με αποστολή την συμμετοχή στην επιχείρηση SEA GUARDIAN, όχι μόνο πέταξε πάνω από την Κάρπαθο, αλλά έκανε και συνεργασίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, στη Χαλκιδική, τη Σκύρο, την Αμοργό και την Κάρπαθο.
•Από τις 9 ως τις 13 Ιουλίου ιπτάμενο ραντάρ Awacs το οποίο επίσης απογειωνόταν από το Άκτιο, με αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, πέταξε πάνω από Κάρπαθο και Ρόδο.
•Το ίδιο συνέβη με άλλο Awacs που έκανε πτήσεις από 14 έως 16 Ιουλίου. Συμμετέχοντας στην επιχείρηση Sea Guardian, επέλεξε αεροδιάδρομο που περνούσε πάνω από την Κάρπαθο.
•Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου ιπτάμενο ραντάρ Awacs απογειώθηκε από το Άκτιο και εκτέλεσε συνεργασία με ελληνικά μαχητικά στην περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής και Σκύρου. Η συνεργασία κράτησε αρκετή ώρα και είχε διάφορα σενάρια. Αυτή η συνεργασία αποτελεί σαφή αλλαγή στάσης ,αφού για πάρα πολλά χρόνια για να γίνουν αυτές οι απλές συνεργασίες η Συμμαχία ζητούσε την άδεια…της Τουρκίας!
Ασφαλώς και θα πρέπει να αναμένουμε για να δούμε αν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική στροφή της Συμμαχίας και των ΗΠΑ σ΄ ότι έχει να κάνει με τις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις ή αν πρόκειται για κάποια ευκαιριακή αλλαγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή προς το θετικό στις πτήσεις των Awacs δεν αφορά τις πτήσεις από και προς Τουρκία, μέσω FIR Αθηνών, όπου τηρούνται οι παλαιές πρακτικές αποφυγής των περιοχών που η Τουρκία θέλει να πείσει ότι είναι …αποστρατικοποιημένες.
Όπως και ναχει αυτά τα απλά γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σ΄ ότι έχει να κάνει με τα κέρδη που θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε. Προφανώς και δεν μπορούν να ΄ναι κέρδη τα αυτονόητα. Είναι πάντως μια αρχή.