15 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα πιλότου, σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

Σαν σήμερα το 2006 καταρρίπτεται ελληνικό μαχητικό έπειτα από σύγκρουση με τουρκικό μαχητικό με αποτέλεσμα τον θάνατο του Έλληνα πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα. Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του.

Ο άδικος χαμός του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστα Ηλιακή σαν σήμερα το 2006 είχε βυθίσει στο πένθος ολόκληρη την χώρα και έχει στιγματίσει την ιστορία της ελληνικής ΠΑ, ωστόσο ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά από μερικά χρόνια αποκαλύπτει την πυγμή και την ικανότητα που είχει ο Έλληνας Σμηναγός κατά την διάρκεια σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης.

Ο αδερφός του Κώστα Ηλιάκη δημοσίευσε πριν επτά χρόνια και στην επέτειο του θανάτου του, ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εκπαίδευση του Κώστα Ηλιάκη στην Αμερική, στα νέα τότε μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 52+ και στα 9G, ενώ το μήνυμα με το οποίο συνόδευσε τα πλάνα προκαλεί συγκίνηση μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, στη δημοσίευση του, ο αδερφός του ήρωα πιλότου γράφει: ‘’Ο Κώστας Ηλιάκης στα 9G! «8 Χρόνια μετά ! Κωστή στο χρωστάω, δεν ξεχρέωσα όμως… Το βίντεο για όσους έχουν την υπομονή να το δουν είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ από το DVD που του έδωσαν στην Αμερική στις 5/4/2002, όταν ανάμεσα στην εκπαίδευση τουσαν εκπαιδευτής στα νέα F-16 Block 52+, πέρασε και από την ανθρωποφυγόκεντρο.

17 ολόκληρα λεπτά κλεισμένος μέσα, πλήρης επικοινωνία με τους εκπαιδευτές, 4 φορές έφτασε τα 9G (πίεση 9φορές το βάρος του σώματος του), άντεξε την δοκιμασία , ήρεμος όπως πάντα. Αφιερωμένο και σε αυτούς που σας αποκαλούν «αντιπαραγωγικούς». Μην στεναχωριέσαι για ότι βλέπεις από εκεί ψηλά εδώ στην γη, απλά γύρνα το κεφάλι σου αλλού, όπως έκανες πάντα… Δεν σε ξεχνάμε, μην μας ξεχάσεις………….» (Φίλιππος Ηλιάκης, Αδερφός του Κώστα Ηλιάκη)’’

 332 total views,  2 views today