ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θέμα της άτυπης δομής των μεταναστών και προσφύγων της Ρόδου, στο κτίριο των παλιών Σφαγείων.

Στην άτυπη δομή των σφαγείων διαμένουν 160 ως 165 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, όπως δήλωσε στον sky ο εθελοντής στο χώρο Ντίνος Μαντικός. Και ο ίδιος επισήμανε ότι με ενδεχόμενο κλείσιμο του καταυλισμού, χωρίς να γίνει η μεταφορά των φιλοξενούντων σε οργανωμένη δομή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλύσουν ανεξέλεγκτα στα πάρκα της πόλης. Ο κ. Μαντικός επισήμανε δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η άτυπη δομή, πριν από πέντε χρόνια, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο.

«Αναγκαστικά κάνουμε μία διαχείριση που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, χωρίς να υπάρχει ένας αρμόδιος που μπορούμε να συνομιλήσουμε, αφού ο Δήμαρχος δεν το επιθυμεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑΡ ενήργησε για το πρόβλημα των λυμάτων και το Λιμενικό Ταμείο για το ρεύμα.

Επιπλέον ο κ. Μαντικός πρόσθεσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχονται στη Ρόδο αρκετοί μετανάστες από τα hot spot της Κω, της Σάμου και της Χίου, προκειμένου να διεκπεραιωθούν εδώ γρηγορότερα τα χαρτιά τους από το Γραφείο Ασύλου, τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένη δομή.

Ανέφερε ακόμη ότι προχθές η παιδίατρος κ. Παπανικήτα μαζί με μία μικρή ομάδα πολιτών έκανε εμβολιασμούς στα παιδιά που διαμένουν εκεί.

Καταλήγοντας είπε ότι 46 εξ αυτών που διαμένουν εκεί, όπως ενημερώθηκαν, είναι έτοιμα τα διαβατήριά τους στη Θεσσαλονίκη, περιμένοντας ειδοποίηση πότε θα μπορέσουν να τα παραλάβουν, δεδομένων των μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Για ακροδεξιά τροχιά του Δημάρχου Ρόδου αναφορικά με το θέμα των μεταναστών στα Παλιά Σφαγεία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στον κ. Καμπουράκη που αδυνατεί, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναζητήσει ευθύνες αλλά και λύσεις από την Κυβέρνηση, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην άτυπη δομή φιλοξενίας. Η κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την μήνυση που κατέθεσε ο Δήμαρχος κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας μάλιστα από την Αστυνομία να διώξει άμεσα από την άτυπη δομή τους αλλοδαπούς που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Για το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμπουράκης θα έπρεπε αντί της μήνυσης να ασκήσει πιέσεις στην Κυβέρνησή για την μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένη δομή στην ενδοχώρα, και με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και σίτισης και πως οι αναφορές σε «εμπόρους όπλων και ναρκωτικών» δεν έχουν στόχο τη λύση του προβλήματος, αλλά τους ίδιους τους ευάλωτους ανθρώπους.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη Δημοτική Αρχή Ρόδου να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και ανθρωπισμό, το ζήτημα του εγκλωβισμού και της απαράδεκτης διαβίωσης των προσφύγων –με παιδιά και μωρομάνες, ανάμεσά τους- αντί να δηλητηριάζει την τοπική κοινωνία και να υποκινεί κοινωνικό αυτοματισμό.

Για το ίδιο θέμα, ερωτηματικά και έντονη ανησυχία, θέτει και το ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, για την κατάληψη του ακινήτου είναι λάθος, αφού οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που διαμένουν τώρα στα παλαιά σφαγεία θα μείνουν άστεγοι, σύμφωνα με το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι χωρίς άλλη μέριμνα, θα σπεύσουν να κατακλύσουν τα δημοτικά πάρκα και τους ανοικτούς χώρους της πόλης, γεγονός που θα γίνει μπούμερανγκ για τη δημοτική αρχή.

Για το λόγο αυτό το ΜέΡΑ 25 ζητά και από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη να πάρει επί της ουσίας θέση και κυρίως να συμβάλει, στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος, που σοβεί εδώ και χρόνια. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι δεν δικαιούται να ομιλεί, γιατί ως κυβέρνηση δεν έλυσε, αλλά γιγάντωσε το πρόβλημα με συνέπεια να γεμίσουν τα νησιά με παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες.

Επιπλέον –σημειώνει ότι- το 2016 όταν υπεγράφη η απόφαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για να μετατραπούν τα νησιά σε αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά συνυπέγραψε.

 482 total views,  6 views today