Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων .

Για τις φετινές αφίξεις και τα έσοδα μίλησε στο skyrodos.grο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσσιος.

«Η φετινή σεζόν εξελίχθηκε σε διάφορες ταχύτητες πανελλαδικά. Στο Νότιο Αιγαίο είναι σε αυξητική τάση σε ποσοστό 5-7% σε σύγκριση με το 2017. Στην ουσία η  αύξηση είναι οριακή αν αναλογιστούμε ότι στην υψηλή περίοδο  υπήρχαν  πολλές προσφορές για να κλείσει η σεζόν με θετικό πρόσημο» δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος.

Όσο για τα έσοδα των ξενοδοχειακών  επιχειρήσεων δεν ικανοποιούν τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας η μέση κατανάλωση ανά πελάτη είναι 550 ευρώ .Αυτά  δεν αφορούν όμως μόνο τα ξενοδοχεία. Τα έσοδα αυξημένα είναι οριακά στα περσινά επίπεδα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Υπάρχει και ένα κομμάτι της ξενοδοχεία που είναι στην ηπειρωτική χώρα», δήλωσε  ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σε ερώτηση για τις τουριστικές  αγορές που τροφοδότησαν τα ξενοδοχεία με τουρίστες ο κ. Τάσσιος δήλωσε:

« Πολύ καλά πήγαν οι αφίξεις από τη Γερμανία και τη  Βρετανία.  Δεν είναι έκπληξη για μας ότι η Ρωσία είναι στο νούμερο 5 με 6 ως προς τις αφίξεις.  Σε ότι αφορά τις ανερχόμενες  ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφίξεις από την Πολωνία  και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να δώσει περισσότερες».

Πτώση σε αρκετά μεγάλο ποσοστό όπως δήλωσε ο κ. Τάσσιος παρουσιάζουν οι αφίξεις από την Τουρκία γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία της.

«Αυτό προβληματίζει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη,  η Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα», είπε ο  πρόεδρος της ΠΟΞ.

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ τόσο για τη Βόρεια όσο και για τη Νότια Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Εκσυγχρονίζονται οι προδιαγραφές για τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα

Ο κ. Τάσσιος μίλησε όμως και για την υπερφορολόγηση που αποτελεί  «αγκάθι» για τους ξενοδόχους.΄

«Η φορολογία είναι για όλους τους επιχειρηματίες δυσβάστακτη. Το κυρίαρχο σε μας είναι ότι το τουριστικό πακέτο επιβαρύνεται με υψηλό ΦΠΑ  σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Έχουμε μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με τα εργασιακά μας με βάση τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Γίνεται προσπάθεια από  μας σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ΦΠΑ» δήλωσε ο κ. Τάσσιος και πρόσθεσε πως ο Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικός σε ότι αφορά το διάλογο για τη μείωση του ΦΠΑ.

Όσο για τη σεζόν του 2019 ο κ. Τάσσιος δήλωσε πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον προσεχή Φεβρουάριο.

«Εξαιτίας της αναμονής για το Brexitκαι του τρόπου που θα γίνει δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για τις προκρατήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει παγωμάρα στις αγορές τις κεντροδυτικής Ευρώπης που αυτό αντικατοπτρίζεται  στις κρατήσεις της Ρόδου, της Κω και της Κρήτης. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Αχούμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι πρόσκληση πρόκληση προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε στέρηση των κρατήσεων με κάποιες προσφορές», είπε ο  πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο κ. Τάσσιος αναφέρθηκε και στα εργασιακά και τόνισε:

«Ο δικός μας κλάδος έχει βάλει και στα εργασιακά πλάτη με τη δύσκολη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχουπαλλήλων . Ο κλάδος δεν  μπορεί να αντέξει τις μεγάλες αυξήσεις γιατί είναι υπερφορολογημένο το προιόν. Ναι μεν εφαρμόζουμε την κλαδική σύμβαση. Δεν μπορεί όμως οι νεοεισερχόμενοι να παίρνουν τις ίδιες αποδοχές με τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία» .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ η οικογένεια της ξενοδοχείας είναι ενωμένη και αυτό σημαίνει ότι έχει δυναμική για να  κάνει καλύτερα πράγματα

 222 total views,  2 views today