Παιδάκι ήμουν όταν, 21η Απριλίου του 1967 θυμάμαι τον πατέρα μου, διευθυντή τότε της Ροδιακής, να ψάχνει στο ραδιόφωνο, ένα παλιό Philips που το κράτησε μέχρι τελευταία, για να βρει τον ραδιοσταθμό της Κύπρου.

Από κει περίμενε να ακούσει ειδήσεις για το καθεστώς. Και τότε είχε πρωτοεμφανισθεί στη Ρόδο και η ασπρόμαυρη τηλεόραση με την ΥΕΝΕΔ να μεταδίδει εμβατήρια.

Θυμάμαι ένα βράδυ που η μάνα μου ανήσυχη περίμενε και ο πατέρας μου δεν ήρθε γιατί φαίνεται πως είχε μια περίεργη δουλειά! Είχε πάει με τον Μιχάλη Καπετανάκη και κόλλησαν φωτογραφίες του Καραμανλή στο ΑΚΤΑΙΟΝ και αλλού, σε μια προσπάθεια κόντρα στο ρεύμα  της τότε εποχής και στο καθεστώς. Οι φωτογραφίες που κόλλησαν, ήταν από πρωτοσέλιδα της Ροδιακής που είχαν ξεμείνει από προηγούμενες εκδόσεις κι έτσι ήταν εύκολο οι στρατιωτικοί να τους βρούνε και να ανακαλύψουν και την πηγή των φωτογραφιών.

Μέχρι πρόσφατα ο Μιχάλης Καπετανάκης, θυμόταν τις ανδραγαθίες που κάνανε με τον πατέρα μου…

Μια άλλη φορά, θυμάμαι, ήταν βράδυ, όταν τα δοκίμια της Ροδιακής, «χτυπημένα» σε βρεγμένο χαρτί πάνω στο «μάρμαρο», πήγαν για την καθιερωμένη λογοκρισία. Το τυπογραφείο ήταν στην πλατεία Σύμης και μικρός, σχεδόν οκτώ χρονών, περίμενα τον πατέρα μου να γυρίσει αλλά άργησε. Οταν γύρισε άρχισε να ζητά αλλαγές στους τίτλους, γιατί δεν είχε πάρει τη σφραγίδα και την υπογραφή της λογοκρισίας.

Αυτά γίνονταν τότε. Δεν ξέρω αν καταστάσεις μοιάζουν σήμερα με την απίστευτη τακτική που βιώνουμε, ειδικά ο sky και ειδικότερα το site του sky. Τελικά πολλά άλλαξαν, νοήματα και τεχνικές, μοιάζουν τόσο, οι εποχές σίγουρα άλλαξαν…

τ.

 3,704 total views,  9 views today