Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Πρώην Βουλευτής και Νομάρχης ΠΑΣΟΚ

Η ολιγωρία ή μια κάποια παραβατική συμπεριφορά ενός πολίτη, ίσως με τον συνυπολογισμό κάποιων ελαφρυντικών, μπορεί να δικαιολογηθεί ή να παραβλεφθεί.

Η ολιγωρία όμως ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, που έργο και αποστολή τους έχουν, την

«εύνομον τάξη», την «εφαρμογή και τήρηση των Νόμων», «την προστασία του περιβάλλοντος και Ιστορικών μνημείων» «την διασφάλιση και κατοχύρωση των Συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη»,

όχι μόνο δεν συγχωρείται, αλλά αποτελεί έγκλημα.

Δυστυχώς, η Υπηρεσία, ο θεσμός που θα έπρεπε να διακρίνεται για την «ευαισθησία του»ως προς  την προστασία και ανάδειξη των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ», απολαμβάνει τον «ύπνο του δικαίου».

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να εντάξουμε την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ στην χορεία των ΔΙΚΑΙΩΝ, στην χορεία Υπηρεσιών ή Οργανισμών του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, που έστω ανεκτά εκπληρώνουν την αποστολή τους.

Πολλά τα δεινά, πολλά τα καταμαρτηρούμενα εις βάρος της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, δυστυχώς για τον τόπο και για τους πολίτες, έχει επιλεκτική όραση, επιλεκτική ακοή και επιλεκτικές αποφάσεις.

Της ταιριάζει απόλυτα η ρήση του ΣΟΦΟΚΛΗ στον ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΡΑΝΟ το

«Τυφλός τά τ ώτα τον τε νούν τα τ όμματα εί»

Τυφλός στα αυτιά, τον νου(την νόηση) και τα μάτια, τυφλός ως προς την ακοή και ως προς την νόηση και ως προς την όραση.

Τον απόλυτα κωφό, τον απόλυτα τυφλό,τον ηλίθιο,τον βλάκα, τον συγχωρείς και λίγες δεν είναι οι φορές που προσπαθείς να του συμπαρασταθείς και να τον βοηθήσεις.

Δεν συγχωρείς και δεν συμπαρίστασαι, σε αυτόν που για δικούς του λόγους, εμφανείς η αφανείς έχει,

«επιλεκτική ακοή,επιλεκτική όραση και επιλεκτικές κρίσεις και αποφάσεις»

Δυστυχώς για τους πολίτες και δυστυχώς για το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, η Νομοθετική Εξουσία παραχώρησε πλήθος αρμοδιοτήτων, σε διάφορα πεδία και διάφορους τομείς στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, που η εισήγηση της, η εκφορά άποψης ή οι αποφάσεις της,είναι από απαραίτητες ως δεσμευτικές, για την υλοποίηση του όποιου προγράμματος ή του όποιου έργου.

«Ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι», δικαιολογεί το θυμόσοφο του Λαού, με κάθε της απόφαση, με το δήθεν ενδιαφέρον της ή με την «εκκωφαντική σιωπή και απουσία της»,με την επιλεκτική λειτουργία της.

Εκεί που θα πρέπει να κάνει ηχηρή την παρουσία της, να επιβάλει την σωστή άποψη και θέση, για την προστασία των Ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων, επιλέγει την σιωπή και την αδράνεια, κάτω από την πίεση ισχυρών Πολιτικών ή Οικονομικών παραγόντων.

Η Ιστορία του Νησιού μας, Ιστορία χιλιετιών, με περιόδους δόξας και περιόδους πτώσεων, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους τόπους που προβάλλονται ως τόποι ιδιαίτερου ιστορικού και Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Κανείς από εμας, δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για την εμφάνιση και την λειτουργία των αρχαιολογικών μας χώρων, από το ΜΟΥΣΕΙΟ, ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟ, ΤΗΝ ΛΙΝΔΟ και άλλους.

Δεν έχει άραγες ανάγκη ο τόπος μας ένα νέο ΜΟΥΣΕΙΟ, διαχρονικό, σε χώρο και λειτουργίες τέτοιες, που το ίδιο το ΜΟΥΣΕΙΟ και ο περιβάλλλων χώρος να γίνει σημείο αναφοράς και για τους επισκέπτες και για τους μόνιμους κατοίκους;

(κάποτε, πριν από χρόνια και καιρούς έγινε μια προσπάθεια κατασκευής νέου Μουσείου στα ακίνητα του ΦΥΤΩΡΙΟΥ, ναυάγησε όμως από την ολιγωρία της αρμόδιας Υπηρεσίας)

Στα χρόνια της ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, το Νησί μας ήκμαζε και άφησε έντονο το στίγμα του, στα γράμματα, στις τέχνες, στην ναυσιπλοΐα, στο εμπόριο, στις Διεθνείς σχέσεις και στους τρόπους και μεθόδους διακυβέρνησης του τόπου.

Καταφέραμε να βάλουμε στην αφάνεια και στα αζήτητα την πιο ένδοξη και καθαρά Ελληνική περίοδο και με την συμμετοχή και με την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αναδείξαμε την ΙΠΠΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, ως την κατ’ εξοχή ένδοξη εποχή της Ιστορίας μας, κανείς δεν λέει όχι στην προστασία των μνημείων, λέει όμως ένα ηχηρό ΟΧΙ  στην υπερβολή.

Είναι γνωστές στους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», ενέργειες, παρεμβάσεις και παραλήψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ΛΙΝΔΟ,  στα μνημεία της και στον κηρυγμένο Αρχαολογικό χώρο.

Αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, για όλους μας η εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης της Ακρόπολης της Λίνδου.

Όλος ο χώρος κάτω από την Ακρόπολη και νότια των Αγίων Αποστόλων έχει καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Χρησιμοποιώ μια έκφραση δικιά σας, αγαπητή Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν προσβάλλει την ΘΕΑΣΗ από την Ακρόπολη αυτή η εικόνα;

(η θέαση είναι δικός σας όρος,σε δικές σας αποφάσεις)

Αναρωτιέται ο καθένας, γιατί επικρατεί απόλυτη σιωπή και ανοχή;

Γιατί επίσης σιωπά και δεν παρεμβαίνει και να δώσει λύση ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ;

Γιατί σωπαίνεται σε παρεμβάσεις που βιάζουν φυσικό και Αρχαιολογικό περιβάλλον, γιατί εστιάζετε σε μικρές παρεμβάσεις μόνο,  που εξυπηρετούν προσωπικά επιστημονικά ενδιαφέροντα;

Για όλους εσάς και για όλους εμάς υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν», έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, ας αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «λαθρεπιβάτες της Ιστορίας».

 

Παρασκευάς Γιάννης

Ρόδος 21/8/2021

ΥΓ.Αφορμή για αυτές τις γραμμές ήταν ο σκουπιδότοπος των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ στηνΛΙΝΔΟ.

 

 

 

 294 total views,  2 views today