«Από την Ισπανία μέχρι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικές ηγεσίες περίμεναν για πάρα πολύ διάστημα μέχρι να αποφασίσουν τα δραματικά βήματα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους.  Η Ελλάδα ήταν μια αξιοσημείωτη -και ίσως αιφνίδια- εξαίρεση σε αυτή την τάση.  Η κυβέρνησή της επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη», σχολιάζει το Bloomberg.

Και επικαλείται την έρευνα του πολιτικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τάκη Παππά, που συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα με αυτήν σε Ιταλία και Ισπανία, διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας έκλεισαν όλες οι μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό -όταν η Ιταλία και η Ισπανία προχώρησαν στο αντίστοιχο μέτρο μετά από 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα- ενώ η απαγόρευση των μετακινήσεων του πληθυσμού αποφασίστηκε στη χώρα μας μόνο μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι στις δύο προαναφερθείσες χώρες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας αναλογούν 188 κρούσματα και οκτώ θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Ισπανία είναι 3.261 κρούσματα και 326 θάνατοι και στην Ιταλία 2.375 κρούσματα κορωνοϊού και 302 θάνατοι –πράγμα που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει λιγότερο από μισές διαγνωστικές εξετάσεις για την Covid-19 σε σχέση με την Ισπανία και λιγότερες από ένα τέταρτο σε σύγκριση με την Ιταλία. Σημειώνει όμως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ανάλογη πίεση με τα αντίστοιχα στις προαναφερθείσες χώρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε άλλους 4.200 γιατρούς και αύξησε κατά ήμισυ τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Μ. Κόνσολας στον sky: Είμαστε στο τελικό σχέδιο αναβάθμισης των ΑΣΤΕ

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου που αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του – συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ – αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τις εσωτερικές διαμάχες στην Ισπανία. Κι ο ελληνικός πληθυσμός δείχνει να προσέχει ιδιαίτερα την τήρηση των κανόνων του lockdown, εν μέρει λόγω και των αυστηρών ποινών που επιβάλλει η κυβέρνηση σ’ όσους δεν συμμορφώνονται», σχολιάζει το άρθρο.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφθασε στην Ελλάδα σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει το δρόμο της μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης κι οι επενδυτές επέστρεφαν αναζητώντας ευκαιρίες και αποδόσεις. Το πλήγμα στον τουρισμό μπορεί να είναι μεγάλο αν παραταθούν οι απαγορεύσεις ταξιδιών μέχρι το καλοκαίρι, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν άνω του 80% του εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ρευστότητας και καθίζησης των πωλήσεων.

«Ωστόσο, δεδομένου του πόσο γρήγορα αντέδρασε στην πανδημία η Ελλάδα ίσως μπορέσει να σταθεί γρηγορότερα από άλλες χώρες στα πόδια», τονίζει το άρθρο υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόφασης της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να τα δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες .

Και καταλήγει: «Επί σειράν ετών μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετώπιζε αφ’ υψηλού την Ελλάδα ως άλυτο πρόβλημα. Παρόλες τις εγγενείς ευπάθειές της, σ’ αυτή την πανδημία η Ελλάδα μπορεί να βαδίζει με το κεφάλι ψηλά».

 538 total views,  2 views today