Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου όταν η είδηση ότι το Καστελλόριζο μεταμορφώθηκε σε covid free προορισμό έκανε τον γύρο του κόσμου, με την ιταλική Corriere della Sera να κάνει ειδική αναφορά στο ακριτικό νησί.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τα πράγματα δείχνουν να βρίσκονται στο σωστό δρόμο, με το νησί των Δωδεκανήσων να κερδίζει μέχρι στιγμής το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Την ώρα λοιπόν που σε αρκετά νησιά η επιδημιολογική εικόνα ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, το Καστελλόριζο γράφει το δικό του success story μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, μακριά από θριαμβολογίες, με τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αφού όλα δείχνουν «παράταση» της τουριστικής σεζόν.

«Μεγάλο ενδιαφέρον, αυξήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων»

Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Καστελλόριζο περιέγραψε αρχικά στο iefimerida.gr ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στρατής Αμύγδαλος.

«Ο τουρισμός φέτος είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει αρκετή κίνηση. Είχαμε τα τριήμερα που προηγήθηκαν το περασμένο διάστημα, ωστόσο το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε κάθε μέρα δουλειά. Η καλή εικόνα που επικρατεί μέχρι στιγμής φαίνεται να επεκτείνεται και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρηματίες είναι ευχαριστημένοι γιατί γενικότερα -όχι μόνο στο Καστελλόριζο- δεν μας έπαιρνε για δεύτερη χαμένη σεζόν. Εμείς σαν δημοτική αρχή αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις και επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε εκθέσεις όπου η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», σημειώνει.

«Έχουμε πάρα πολλές κρατήσεις. Το ενδιαφέρον είναι έντονο. Κάτι που βοηθάει σ’ αυτό είναι και τα αυξημένα δρομολόγια, όπου φέτος είναι καθημερινά. Έχουμε 8 προσεγγίσεις την εβδομάδα πλέον, σε σχέση με τις τρεις που είχαμε πριν από μερικά χρόνια», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι «το Καστελλόριζο είναι σε θέση να προσφέρει την ασφάλεια του επισκέπτη».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το Καστελλόριζο διαθέτει γύρω στις 450 κλίνες, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, αφού στο νησί πλέον έχουν εγκατασταθεί αρκετά άτομα από σώματα ασφαλείας.

«Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, ωστόσο θέλουμε να γίνουν πιο αυστηροί, όσον αφορά το κομμάτι της Ρόδου ποιοι μπαίνουν μέσα στο πλοίο, γιατί είμαστε το τελευταίο νησί. Διενεργούμε μεγάλο αριθμό rapid test στο Κέντρο Υγείας για να παρακολουθούμε την κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Αμύγδαλος.

«Ήσυχο καλοκαίρι»

Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος αισιοδοξίας σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σχέσεις με την γειτονική Τουρκία, αφού οι προκλήσεις του περασμένου καλοκαιριού που έκαναν τον τουριστικό τομέα να χάσει ένα κρίσιμο 20ήμερο, φέτος μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.

«Δεν έχουμε κάτι σε σχέση με το περσυνό δύσκολο καλοκαίρι, όπου τα ελληνοτουρκικά ήταν το καθημερινό μας πρόβλημα. Όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα είναι ήσυχα φέτος», απάντησε ο κ. Αμύγδαλος σε σχετικό ερώτημα που του έγινε.

«100% πληρότητα από τα μέσα Αυγούστου»

Την ίδια εικόνα όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία στο Καστελλόριζο μεταφέρει μέσω του iefimerida.gr και ο Κώστας Παπουτσής, ιδιόκτητης του τουριστικού γραφείου στο ακριτικό νησί, κάνοντας λόγο άνοδο των κρατήσεων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά σε ποσοστό 45-50%, ενώ πλέον πιο εύκολη είναι η πρόσβαση και στους ξένους -κυρίως Άγγλους και Ιταλούς- που διαθέτουν σπίτια στο νησί.

«Από τα μέσα Αυγούστου αγγίζουμε το 100% σε πληρότητα. Σε σύγκριση με την περσυνή χρονιά είμαστε πάνω περίπου 45-50%, μπορεί και παραπάνω. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι στιγμής η φετινή τουριστική σεζόν θα τραβήξει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στο νησί αυτή τη στιγμή βρίσκεται αρκετός κόσμος. Οι περισσότερες αφίξεις αφορούν Έλληνες», εξηγεί ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια αυτή των Ελλήνων από πέρυσι να στηρίξουν το Καστελλόριζο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική».

«Αυτά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού, ήταν μια καλή ευκαιρία οι Έλληνες να αναγνωρίζουν πρώτα τις ομορφιές της Ελλάδας και μετά να πάνε στο εξωτερικό», καταλήγει.

 Πηγή: iefimerida.gr

 442 total views,  2 views today