H Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών με τις ευρωεκλογές μπορεί να γυρίσει σελίδα

1020

Στην Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ομιλία της σήμερα στο ξενοδοχείο “Mediterranean” η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη.

Την ομιλία της κας.Σπυράκη παρακολούθησαν, οι υποψήφιοι βουλευτές κκ. Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος (που αναχώρησε γρήγορα λόγω υποχρεώσεων), ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φ Ζαννετίδης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Π Μπακίρης, οι πρώην πρόεδροι κκ. Μηνάς Νικολάου και Τάκης Μιχαήλου, ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστής Ζωγραφίδης δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και υποψήφιοι.
Την κα. Σπυράκη προλόγισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ενώ για το έργο της στην ευρωβουλή αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια η κ. Γιασιράνη.

Η ευρωβουλευτής πριν ξεκινήσει την ομιλία της, υπέγραψε ένα βιβλίο της που έχει ως τίτλο « Κυκλική Οικονομία Ψηφιακός Μετασχηματισμός- Δύο δρόμοι για δουλειές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», και το χάρισε στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

«Καλή μας επιτυχία με ευρωπαικά αποτελέσματα ευρωπαικά για τα Δωδεκάνησα», έγραφε η αφιέρωση.
Ξεκινώντας την ομιλία η κα, Σπυράκη αναφέρθηκε στο ντοσιέ που όπως είπε περιέχει τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει στην Ευρωβουλή και από τις απαντήσεις αποκαλύπτονται οι χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας για ανάπτυξη , χρηματοδοτήσεις και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που θα δημιουργούσαν νέες συνθήκες.

«Θα ήθελα να μιλήσουμε όχι για αυτά που χάσαμε αλλά για αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε. Στις ευρωεκλογές έχετε την ευκαιρία να βάλετε τέσσερις σταυρούς. Μην επιτρέψετε σε κανένα να αποφασίσει για σας για το ποιος θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την πατρίδα στην ΕΕ. Αποφασίστε μόνοι σας με τα κριτήρια σας με βάση την επίδοση μας», δήλωσε η κ. Σπυράκη και προέτρεψε τους πολίτες να πείσουν ότι η αξίζει η ψήφος στη ΝΔ ώστε να μεγαλώσει όσο γίνεται η απόσταση από το δεύτερο κόμμα.

«Σας προσκαλώ σε ένα αγώνα που μπορεί να είναι δικό σας αγώνα. Σας προσκαλώ ως πολίτης και μητέρα δυο παιδιών ως άνθρωπος που θέλει να δει την πατρίδα να αλλάζει που ξέρει πόσα κακά έγιναν και πόσες ευκαιρίες έχουμε μπροστά μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε», τόνισε.
Όσο για απαντήσεις που πήρε από τους Ευρωπαίες επιτρόπους απέδειξαν όπως τόνισε η κ. Σπυράκη ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά ήταν ανύπαρκτο.

Αναφερόμενη στα νησιά η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι εργαλειοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να κλείσουν έσοδα στον προϋπολογισμό.

«Τα νησιά εργαλειοποιήθηκαν για να κλείσουν έσοδα στον προϋπολογισμό να κλείσουν τρύπες και να δώσουν αποτέλεσμα μόνο οικονομικό ως προς τους αριθμούς. Δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε σαν ένας χώρος με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Δεν μιμήθηκαν καλές πρακτικές του εξωτερικού όπου τα νησιά τους είναι κοσμήματα και φορείς μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης», τόνισε.

Στην ερώτηση που έκανε για τη ηλεκτροδότηση των νησιών και με δεδομένο ότι μέχρι το 2021 η ΔΕΗ, πρέπει να αποσύρει τις μονάδες χαμηλής απόδοσης σε υλοποποίηση της συμφωνίας που έχει γίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή απάντησε στην κ. Σπυράκη με μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να δώσουν καλύτερης ποιότητας ηλεκτροδότησης και επίσης καλή ευστάθεια του συστήματος. Αυτά τα εργαλεία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως τόνισε η κα. Σπυράκη από την κυβέρνηση.

Υπήρχαν και προτάσεις για την παροχή καθαρής ενέργειας στα νησιά που όμως χάθηκαν στη δίνη της αδιαφορίας της κυβέρνησης όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής.

«Η Ελλάδα άφησε την ευκαιρία στα μισά του δρόμου. Και δεν είναι μόνο αυτή καθώς υπήρχαν προτάσεις και για την αξιοποίηση των ΑΠΕ με ευρωπαικούς πόρους ακόμη και με ειδική χρηματοδότηση», είπε η κ. Σπυράκη.
Η ευρωβουλευτής με αφορμή τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις που πέτυχαν άλλες χώρες την ώρα που η Ελλάδα παρέδιδε τα όπλα.

Και για αυτό το θέμα η κ. Σπυράκη έκανε ερώτηση και τόνισε πως ουδείς πρέπει να πει ότι η ΝΔ συμμετείχε στο τερατούργημα που έγινε δηλαδή στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

«Ο κ.Μοσκοβισί απάντησε πως τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την μεταφορά και εφαρμογή της οδηγίας για το ΦΠΑ.Από έγγραφο της αρμόδιας επιτροπής αποδεικνύεται πως μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει εξαιρέσεις ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η Ελλάδα φρόντισε το 2015 να υπογράψει για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτά για όσους πιστεύουν ότι η ΝΔ συμμετείχε στο έγκλημα», τόνισε.
Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ΦΠΑ στη ναυτιλία με αφορμή ερωτήματα νησιωτών.

Η επιτροπή απάντησε ότι και σε αυτό το θέμα η αρμοδιότητα ανήκει στα κράτη μέλη που έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένο ΦΠΑ και στις μεταφορές. Αυτό το ντοσιέ αποδεικνύει την αδιαφορία και την έλλειψη σχεδιασμού» , τόνισε η κ. Σπυράκη και τόνισε πως είναι ανάγκη να αναζητηθούν οι νέες ευκαιρίες.

«Η πενταετία που έρχεται δίνει στην Ελλάδα μοναδικές ευκαιρίες να έχει περιφερειακές και δημοτικές αρχές που της αξίζουν μια εθνική κυβέρνηση ,με ένα πρωθυπουργό που καταλαβαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες. Επίσης τελειώσαμε με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι όλα λύνονται με ένα νόμο και ένα άρθρο, ότι τα δάνεια κουρεύονται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας με αύξηση μισθών και μισθολογικού κόστους», δήλωσε η κ. Σπυράκη και συμπλήρωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επενδύσεις στην περιοχή μας.

«Προτείνω στον κ. Αντώνη Καμπουράκη που εκτιμούσα και εκτιμώ να το βάλει στο πρόγραμμα του και να αναζητήσει το Wifi for All και να εντάξει τη Ρόδο στο δίκτυο των έξυπνων πόλεων για να πάρει χρήματα για την ψηφιακή οικονομία. Η Ελλάδα ως προς την ψηφιακή αγορά είναι στο …μηδέν. Είναι ευκαιρία και πρέπει να την αρπάξουμε. Η ψηφιοποίηση αγγίζει όλους τους τομείς», είπε η κ.Σπυράκη που αναφέρθηκε στο πόσο έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση στην Εσθονία.

«Αν η Μεσαιωνική Πόλη μπορεί να γίνει ο τόπος όπου θα εγκατασταθεί δίκτυο 5 G τότε θα μπορεί να γίνει η έδρα για μεγάλα νομικά γραφεία του εξωτερικού με ότι αυτό συνεπάγεται», είπε η κ. Σπυράκη.

Σε ότι αφορά την ανακύκλωση των υλικών η χώρα μας όπως είπε ο ευρωβουλευτής είναι προτελευταία στη σειρά κατάταξης.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα τρένο που για άλλους θεωρείται πλούτος. Ακόμη και από τα απορρίμματα μπορεί να παραχθεί πλούτος αφού με τις νέες τεχνολογίες είναι δυνατό να προκύψει από τα σκουπίδια δωρεάν ενέργεια. Ακόμη τα έργα για την κλιματική αλλαγή που άλλοτε ήταν έργα πολυτελείας τώρα είναι έργα επιβίωσης. Είναι υποχρεωτικό να γίνουν. Ξέρω ότι και εδώ το φράγμα πλημμυρίζει και υπάρχουν κενά. Πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της νέας οικονομίας της νέας εποχές. Κάποιες περιοχές δεν έχουν αποχετευτικό γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Κράτησαν τα χρήματα για να τα κάνουν πλεόνασμα ώστε να τα επιστρέψουν με τη μορφή των φιλοδωρημάτων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για να αλιεύσουν ψήφους . Άφησαν περιοχές αποχετευτικό. Αν τα Δωδεκάνησα ανακαινίσουν κατοικίες και ξενοδοχεία αλλάξουν κατεύθυνση μπορεί οι τουρίστες να μην είναι τρία εκατομμύρια αλλά θα αφήνουν πολλαπλάσια χρήματα. Αν αναβαθμίσουμε την παροχή των υπηρεσιών τότε η οικονομία θα πάρει μια άλλη στροφή» δήλωσε η κ. Σπυράκη.

Όσο για το ντοσιέ με τις ερωτήσεις και ειδικότερα το ντοσιέ της απελπισίας όπως το αποκάλεσε αποδεικνύει όπως τόνισε η ευρωβουλευτής ότι οι άνθρωποι ούτε ήξεραν ούτε έμαθαν.

«Εκτός από τις διορθώσεις που μπορούσαν να γίνουν για τη μείωση του ΦΠΑ ειδικά και στο τουριστικό πακέτο για να γίνουν προσλήψεις και επενδύσεις μπορεί να γίνει στροφή της οικονομίας της Δωδεκανήσου. Για να πετύχει η ευρωπαϊκή δουλειά πρέπει να πετύχει η περιφερειακή και τοπική δουλειά να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έρθει ένα σχέδιο που ακολουθεί την ευρωπαϊκή γραμμή και τάση και μπορεί αν αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία», είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός της ΝΔ που οραματίστηκε τη νέα οικονομία προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Ελλάδας.

«Θέλω πολύ την επόμενη φορά που θα γυρίσω να είμαι ευρωβουλευτής στο ευρωπαϊκό λαικό κόμμα σε μια Δωδεκάνησο που θα έχει περιφερειάρχη τον κ.Γιώργο Χατζημάρκο και δήμαρχο τον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Θέλω και να με υποδεχθούν ως βουλευτές οι Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλης Υψηλάντης . Στο τέλος της άλλης θητείας δεν θέλω να υπάρχει βιβλίο αλλά ένα έργο που θα πάμε μαζί να το επισκεφθούμε και θα δώσει στα νησιά προστιθέμενη αξία και η δόξα ας εκείνου που θα κόψει την κορδέλα. Ας το κάνουμε εμείς και ας κόψουν άλλοι τις κορδέλες», είπε η κ. Σπυράκη.