Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KEE: Η επιχειρηματικότητα και η μείωση των βαρών κλειδιά για την ανάπτυξη

Published

on

Οι αρρυθμίες της ελληνικής οικονομίας , οι πολιτικές που γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις  και η κατάληξη των ΓΕΜΗ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως της ΚΕΕ ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και συνεχίστηκαν σήμερα στο ξενοδοχείο Rodos Palace παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Στέργιου Πιτσιόρλα.

Στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ συμμετέχουν περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες  από όλη τη χώρα. Εκπροσωπούνται και τα 59  επιμελητήρια της χώρας. Επίσης στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Νησιωτικών Επιμελητηρίων κ.  Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ Παναγιώτης Τοκούζης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Ομιλία πραγματοποίησε και ο περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον πρόεδρο της ΝΔ στη συνέλευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Επικρατείας  κ. Φορτσάκης . Εκ μέρους  προέδρου  Βουλής ομίλησε ο αντιπρόεδρος βουλευτής  του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός.

Τους  παριστάμενους καλωσόρισε  ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ Αγνιάδης.

Τις εργασίες της γενικής συνελεύσεως άνοιξε ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ Γιάννης Πάππου που αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ακόμη και ζήτησε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

«Είναι  τιμή μου να ανοίγω  τις  εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από  την ίδρυση του ΕΒΕΔ  και η παρούσα διοργάνωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.  Όλοι θα θέλαμε να διεξάγονταν η συνέλευση κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όλοι προσπαθήσαμε να αφήσουμε πίσω μας την  κρίση. Όμως οι ανηφόρες, δεν έχουν τελειώσει  ακόμη . Δεν θα αναλύσω τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ . Αλλά παρά τις προσπάθειες τα προβλήματα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη.  Συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα. Για να επουλωθούν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης. Μόνο τότε θα γίνει αντιληπτή η ευημερία που τώρα αποτυπώνεται σε αριθμούς από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διαφορετικά η οικονομία θα είναι στα όρια. Οι ήρωες της επιχειρηματικότητας κοιτούν μεν μπροστά αλλά πόσο μπορούν να αντέξουν με υπερφορολόγηση   με την έλλειψη ρευστότητας, τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές και τη γραφειοκρατία, με αποκλεισμό από την τραπεζική χρηματοδότηση. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα που θα προστατεύει που θα στηρίζει αλλά κυρίως θα σέβεται για να είμαστε εμείς πιο δυνατοί αποτελεσματικοί ασφαλείς και δίκαιοι για το σύνολο της κοινωνίας», τόνισε ο κ Γιάννης Πάππου που μίλησε για τη νησιωτικότητα.

Δύσκολα αντιληπτή από τους πολλούς η νησιωτικότητα

«Είναι ευλογία να είσαι νησιώτης να ζεις σε αυτό τον όμορφο τόπο και να απολαμβάνεις  αυτά τα μοναδικά νησιά. Είμαστε όμορφος τόπος. Ζούμε στην κατεξοχήν  νησιωτική περιοχή της Ευρώπης  χωρίς όμως νησιωτική πολιτική ευρωπαϊκή ή εθνική. Στα νησιά μας έχουμε περιορισμένους φυσικούς  πόρους και δεν μπορούμε να παράξουμε μαζικά και με χαμηλό κόστος. Λειτουργούμε κατά βάση εποχιακά αλλά συνεισφέρουμε τουλάχιστον 10% στο ΑΕΠ της χώρας. Δεν έχουμε ισες ευκαιρίες με τους μη νησιώτες για την ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών. Αντιμετωπιζόμαστε σαν να είμαστε όλοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου.  Δεν είναι εύκολο να είσαι νησιώτης στην Ελλάδα του 2019. Αυτό που είναι απλό για τους  υπολοίπους για τους νησιώτες είναι ακατόρθωτο» είπε ο κ. Γιάννης Πάππου και υπογράμμισε πως για πολλούς είναι κατανοητή η νησιωτικότητα  αλλά για λίγους αντιληπτή.

Να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στα νησιά αλλά και στην ανάγκη να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.

«Για αυτό τον τόπο  ζητάμε την επιστροφή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ή οποιοδήποτε  άλλο μέτρο νησιωτικής πολιτικής, με αντίστοιχο όμως μετρήσιμο οικονομικό αποτύπωμα. Για τα μικρότερα νησιά μας ζητάμε μηδενικό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις  για προϊόντα και υπηρεσίες μηδενικό κόστος για τη μεταφορά των προιόντων με όποιο μέσο. Είναι ωραία τα νησιά μας τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, αλλά είναι δύσκολη η ζωή σε αυτά τους υπόλοιπους εννέα. Ως επιμελητήριο Δωδεκανήσου, είχαμε όραμα σχεδιασμό και πάντα υλοποιούσαμε . Έχουμε και σήμερα όραμα και σχεδιασμό και μπορούμε να υλοποιήσουμε αναπτυξιακά προγράμματα, γιατί διαθέτουμε τους ανθρώπινους πόρους. Αυτό που δεν διαθέτουμε είναι τα χρήματα για να στηρίξουμε  τον τόπο και τη χώρα και να βοηθήσουμε να επιστρέψει όσο το δυνατό πιο σύντομα στην ανάπτυξη. Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις στα ειδικού σκοπού προγράμματα . Επίσης καταθέσαμε πρόταση για την δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού . Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα  σκύψει πάνω από τις προτάσεις μας και θα μας βοηθήσει με πόρους να ικανοποιήσουμε τα οράματα των κατοίκων της Δωδεκανήσου»

Στην κατάσταση της οικονομίας  την «ανάσα» που χρειάζεται η αγορά με μέτρα ελάφρυνσης των βαρών που σηκώνουν οι επιχειρηματίες και την ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι ρυθμοί ανάπτυξης που θα συμβάλουν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων αναφέρθηκε  στη συνέχεια στην ομιλία του, μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Διανύουμε την πρώτη χρονιά μετά την ολοκλήρωση των  μνημονίων και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία. Το 2018 είχαμε ανάπτυξη της τάξεως του 2%. Το ίδιο αναμένεται για φέτος. Είχαμε και την επιτυχή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον θετική τροχιά και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Όμως η πορεία αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη και δεν έχει αποκτήσει την ταχύτητα και τον δυναμισμό που χρειάζεται. Η Ελλάδα χρειάζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν με την υλοποίηση νέων επενδύσεων.  Το 2018 η χώρα πέτυχε τους  δημοσιονομικούς στόχους με υπεραπόδοση σε ότι φορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο όμως το τίμημα για την αγορά και τις επιχειρήσεις ήταν βαρύ. Ο στόχος για το πλεόνασμα επιτεύχθηκε από δραστική μείωση των δημόσιων επενδυτικών δαπανών δηλαδή ψαλιδίστηκε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έπρεπε να αποτελεί το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Επιπλέον όμως συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή από το κράτος ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι επιχειρήσεις  συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας. Το αποτέλεσμα είναι να γράφουμε υπερ πλεόνασμα αλλά με τρόπο που στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Μίχαλος

Αν δεν αντιστραφεί η πορεία των επενδύσεων η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν θα έχει πολλές ελπίδες

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως η αναπτυξιακή πορεία της χώρας δεν θα έχει πολλές ελπίδες αν δεν αντιστραφεί η πορεία των επενδύσεων.

«Πως θα δημιουργηθεί ανάπτυξη όταν οι τράπεζες δεν παρέχουν νέες πιστώσεις; Η αναλογία των δημόσιων επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ περιορίστηκε στο 11%. Είναι αρνητική επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις επενδύσεις. Αν δεν αντιστραφεί η πορεία των επενδύσεων η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν θα έχει πολλές ελπίδες», είπε

Στην εξωστρέφεια με τις εξαγωγές  πάμε καλά μπορούμε και καλύτερα

Σε ότι αφορά την εξωστρέφεια όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ τα πράγματα είναι καλύτερα εξαιτίας των εξαγωγών. Και πάλι όμως η Ελλάδα υπολείπεται έναντι των άλλων χωρών που εξήλθαν της κρίσης.

«Οι εξαγωγές σημείωσαν εντυπωσιακές επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά. Οι επιδόσεις αυτές εξακολουθούν όμως να υπολείπονται σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών που βγήκαν από την κρίση. Οι μικρομεσαίοι εξακολουθούν να υστερούν. Δεν υπάρχει περιθώριο εμφυσησασών. Περιμέναμε και ακόμη περιμένουμε να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη. Περιμένουμε περισσότερα για τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Περιμένουμε περισσότερα για τη στήριξη τρων ελληνικών επιχειρήσεων. Αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω την κρίση χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο εθνικό επενδυτικό επιχειρηματικό περιβάλλον Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και δραστικές λύσεις για την  τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», τόνισε ο κ. Μίχαλος και εξήγησε πως τα χρέη έχουν συσσωρευθεί  γιατί οι επιχειρηματίες παλεύουν να επιβιώσουν αλλά αδυνατούν να πληρώσουν.

Αναφορά έκανε ο κ.Μίχαλος στις  παρεμβάσεις που έγιναν από την ΚΕΕ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό  ώστε να μπορούν να τυγχάνουν διευκολύνσεων περισσότεροι επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματίες όπως τόνισε ο  πρόεδρος της ΚΕΕ περιμένουν περισσότερη ανταπόκριση από την πλευρά των τραπεζών σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Ανάγκη όπως τόνισε είναι η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

«Εφαρμόσθηκαν  μεν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αλλά για να δοθεί η ανάσα που χρειάζεται η αφορά και να γίνουν νέες επενδύσεις χρειάζονται περισσότερες ελαφρύνσεις», τόνισε ο κ. Μίχαλος που αναφέρθηκε  στις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από την ΚΕΕ.

Η επιμελητηριακή κοινότητα όπως είπε ο κ. Μίχαλος  διεκδικεί την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση για αναβάθμιση  της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας και της λειτουργίας θεσμών επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επιτάχυνση της διαδικασίας  απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και ολοκλήρωση των  χρήσεων γης . Χρειαζόμαστε νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση με  ενίσχυση δυναμικών κλάδων με μείωση του ενεργειακού κόστους. Χρειαζόμαστε μέτρα για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας .Επίσης χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των πανεπιστημίων  με τον κόσμο της παραγωγής» , τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Να μην τηρηθεί η παράδοση της άκρατης παροχολογίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι με αφορμή ότι το 2019 είναι έτος εκλογών δεν θα πρέπει να τηρηθεί η παράδοση της προεκλογικής παροχολογίας.

«Το 2019 είναι έτος εκλογών .  Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να συνεχιστεί η παράδοση της προεκλογικής παροχολογίας των υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό που ζητάμε είναι να αφήσουν στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μετά από μια δύσκολη δεκαετία έχουμε την ευκαιρία να πάμε μπροστά και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπει σε παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον. Μπορούμε να τα καταφέρουμε με σχέδιο και υπευθυνότητα» , τόνισε ο κ. Μίχαλος

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Την άποψη ότι τώρα που η Ελλάδα βγήκε  από τα μνημόνια χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες γιατί ο …κόσμος έχει αλλάξει από το 2019 εξέφρασε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επιπλέον τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να διαλύσει το θεσμό των  επιμελητηρίων ή να τους αφαιμάξει έσοδα.

« Τι φταίει που η Ελλάδα έφθασε το 2009 στη χρεοκοπία; Πως μπορούμε τώρα να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε. Να είμαστε ειλικρινείς και μεταξύ μας να συζητήσουμε επί της ουσίας. Σημασία έχει να κατανοήσουμε τι ήταν η κρίση. Κάποια στιγμή μας έλλειψε η ρευστότητα; Διογκωθηκε το χρέος; Δυστυχώς το πρόβλημα μας είναι πιο βαθύ. Η ελληνική οικονομία έφθασε στα όρια της . Μια κρίση ανταγωνιστικότητας που αν αντιμετωπιστεί όσα ωραία λόγια και να λέμε όσες εξαγγελίες και αν κάνουμε  δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση ανταγωνιστικότητας και υπηρεσιών για να πάμε μπροστά. Πριν από το 2009 είχαμε διαφορετικό φορολογικό σύστημα, διαφορετικές τράπεζες και διαφορετική ρευστότητα.  Όμως δεν μας έσωσε αυτό.  Πρέπει να το δούμε στην ουσία του και να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το …2009. Τώρα είναι πιο ανταγωνιστικός και πιο σκληρός. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο όπου οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι ήταν πριν», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας και τόνισε πως έφταιγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις  οι αντιπολιτεύσεις και οι θεσμοί και τα συνδικάτα  για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα.

«Είχαμε για κάποιες δεκαετίες ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο έφθασε στα όρια του . Πρέπει να το αλλάξουμε εκ βάθρων», τόνισε  .

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πορτογαλίας που κατάφερε να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ για ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη κλωστοϋφαντουργία που την απογείωσε. Υποστήριξε δε ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας  έγινε πριν από την κρίση!

«Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο διότι είχαμε μια παραγωγική μηχανή που στηρίζονταν στον εύκολο  δανεισμό , τις εισαγωγές. Υπήρχε η αυταπάτη ό τι η χώρα μπορούσε να αναπτυχθεί στηριγμένη στις υπηρεσίες Γιαυτό φθάσαμε, να εγκαταλείψουμε την παραγωγή. Η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν έγινε μέσα στην κρίση. Έγινε πριν από το 2010. Τα βιομηχανικά πάρκα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα γεμάτα κουφάρια είναι έτσι πριν από το 2010. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην παραγωγή γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως παρακολουθώντας συμβούλια στη ΕΕ τρομάζει για όλα αυτά που έρχονται και το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα.

«Θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης της εργασίας στον κόσμο και την Ευρώπη. Θα αλλάξει ριζικά ο χαρακτήρας της οικονομίας. Θα αλλάξουν πολλά. Αν δεν προετοιμαστούμε και δεν προσαρμόσουμε το μοντέλο ανάπτυξης,  για αυτά όσα  καλά λόγια και να λέμε δεν θα αλλάξει κάτι. Αν κάνουμε  μια ψύχραιμη ανάλυση θα δούμε  ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε  μια αφετηρία κρίσιμη που έχει πολλά προβλήματα. Έχει και θετικά δείγματα που δείχνουν ότι μπορούμε να βαδίσουμε στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο υπουργός υποστήριξε πως στην καρδιά της κρίσης η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε τη σχέση με τις εξαγωγές, ενώ αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή.

«Έχουμε πιο παραγωγικές επενδύσεις από ότι πριν και τις περισσότερες δαπάνες για την έρευνα. Υπάρχει αποτέλεσμα που οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος της επιχειρηματικότητας και του πολιτικού συστήματος  κατάλαβε τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν . Οι επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι αν δεν στραφούν στις εξαγωγές δεν θα επιβιώσουν. Είναι σημαντικό ότι κάνουμε εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης. Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επενδύσεις και υποστήριξε πως το 2017 και το 2018 έγιναν περισσότερες.Είμαστε στο καλύτερο σημείο εδώ και μια δεκαετία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματικά αποθέματα που επιτρέπουν αισιοδοξία για νέες επενδύσεις.Αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι οι επιχειρηματίες κατάλαβαν το πρόβλημα αλλά και σε πολιτικές», τόνισε ο  κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

«Αυτό είναι αφετηρία εξαιρετικά θετική. Εδώ πρέπει να επενδύσουμε και να πάμε μπροστά.  Να συνεννοηθούμε. Επισημαίνω ότι τα επόμενα χρόνια όλα τα ελληνικά προιόντα θα έχουν την πιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα», είπε ο υπουργός.

Αναφορά έκανε στο ενεργειακό και στις ΑΠΕ για τις οποίες υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις και στο μεγάλο κόστος ενέργειας.

«Για να αλλάξουν αυτά χρειάζεται και αλλαγή στη νοοτροπία. Εχουμε μετασχηματισμό στην αρχή της ελληνικής οικονομίας τον οποιο θα πρέπει να ενισχύσουμε . Να διαμορφώσουεμ γενική στρατητική και επιμέρους στρατηγικές», είπε ο υπουργός που αναφέρθηκε και στις συσκέψεις που διοργάνωσε σε κεντρικό επίπεδο για την κλωστοϋφαντουργία και τη ναυτιλία.  Τόνισε δε πως είναι αδιανόητο να γίνονται  οι επισκευές των πλοίων στην …Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.

 “Εμείς  τουλάχιστον δεν  θα κλείσουμε τίποτε  αλλά θα ενισχύσουμε …άλλοι δεν ξέρω”

Με αφορμή όσα έχουν ακουστεί για την απαξίωση και υποβάθμιση των επιμελητηρίων ( ακόμη και μέσα στην αίθουσα)  αλλά και την  τύχη των ΓΕΜΗ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως θα δοθούν λύσεις. Παραδέχθηκε όμως ότι ο κράτος αντιμετώπισε με καχυποψία τα επιμελητήρια.

«Να κάνουμε συζήτηση μακριά από κορώνες και επίρριψη ευθυνών και να συνεννοηθούμε σε μια στρατηγική.  Σε αυτά τα πλαίσια τα Επιμελητήρια  έχουν καθοριστικό ρόλο. Εμείς τουλάχιστον  δεν κλείνουμε τίποτε. Άλλοι δεν ξέρω. Αναμορφώσαμε όλο το εμπορικό δίκαιο σε αγαστή συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια. Κάναμε καλή δουλειά στη Βουλή. Αυτό θα συνεχιστεί με το νόμο για τα ΓΕΜΗ και άλλες ρυθμίσεις. Εμείς βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο τα επιμελητήρια. Να φύγουμε από την αντίληψη που ήταν ριζωμένη βαθιά δηλαδή της καχυποψίας του κεντρικού κράτους απέναντι σε όλους τους άλλους. Αφορά τη διαχείριση  όλων των θεμάτων. Έδωσα μάχες για να αναθέσουμε τις εξαγωγές στους κλαδικούς συνδέσμους και τα επιμελητήρια.  Υπήρξε νόμος που έχει ατέλειες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν .Επίσης υπήρξε μεταφορά  πολλών αρμοδιοτήτων και πόρων», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει σκέψη  να δημιουργηθούν στα επιμελητήρια δομές στήριξης των επιχειρήσεων.

«Στα επιμελητήρια μεταφέρουμε με το νέο νόμο όλη την εποπτεία των εταιρειών. Η αρμοδιότητα θα πάει στα ΓΕΜΗ παρά τις αντιδράσεις από τις περιφέρειες. Στα πλαίσια αυτά τα ΓΕΜΗ θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Αν υπάρχουν θέματα θα τα κουβεντιάσουμε και θα τα λύσουμε όπως όλα τα άλλα μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας .

Να λειτουργούν σωστά τα ΓΕΜΗ

«Το ΓΕΜΗ δόθηκε στα επιμελητήρια. Υπάρχει ένα θέμα ως προς την κεντρική πλατφόρμα των δεδομένων.  Πρέπει να το συνδιαχειριστούμε και να βρούμε λύσεις. Η κατεύθυνση μας είναι να υποστηριχτούν τα επιμελητήρια και  να αποκτήσουν ρόλο. ¨Όμως θα πρέπει και οι υπηρεσίες των ΓΕΜΗ να είναι αξιόπιστες γιατί επωμίζονται ένα μεγάλο ρόλο για την εποπτεία των εταιρειών. Αν σεις καταλαβαίνετε ότι θέλουμε να τα κλείσουμε κάποια πρόβλημα υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ μας. » , είπε ο  υπουργός  και πρόσθεσε πως άπαντες θα πρέπει να δουν την ευκαιρία και τον κίνδυνο.

«Η παράδοση μας λέει ότι δεν αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και μετατρέπουμε τα πάντα σε κινδύνους και αρνητικές συνέπειες. Τώρα δεν έχουμε αυτό το  περιθώριο. Η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς επιχειρηματικότητας και το δημόσιο τομέα είναι επιβεβλημένη. Εχουν γίνει βήματα να γίνουν  και  άλλα» , είπε ο υπουργός.

 Ο βουλευτής Επικρατείας Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

Στη συνέχεια  το λόγο πήρε ο  Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών Γιώργος Φορτσάκης.

Ο κ. Φορτσάκης ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας το χαιρετισμό του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι πάντα κοντά στα επιμελητήρια της χώρας.

Θα μας πάρει 30 χρόνια για να βρεθούμε εκεί που ήμασταν… προ κρίσης

Η οικονομία μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Η χώρα μπορεί να βγήκε τυπικά από τα μνημόνια ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα είναι δυστυχώς απολύτως ανεπαρκείς για να ανταποκριθούμε στις πολλές και μακροχρόνιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή  κυβέρνηση. Αν συνεχίσουεμ με το σημερινό ρυθμό θα χρειαστούμε τριάντα χρόνια για να βρεθούμε στο σημείο που ήμασταν προ κρίσης. Αυτή η πορεία θα είναι εξαιρετικά επίπονη. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται καθημερινά εξαιτίας της υπερφορολόγησης και όχι μόνο. Η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας βασανίζουν την οικονομία», είπε ο κ. Φορτσάκης και πρόσθεσε πως πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις.

«Οι μικρές επιχειρήσεις είτε κλείνουν ή φυτοζωούν. Οι επενδύσεις ακολουθούν πτωτική πορεία. Η αρνητική αυτή επίδοση δημοσιοποιήθηκε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», είπε ο κ. Φορτσάκης και συμπλήρωσε πως σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μείωση των επενδύσεων.

«Το ποσοστό για την Ευρώπη είναι το 0,3% αλλά για την Ελλάδα είναι στο 2,7%.  Στη Βουλή έγινε συζήτηση για αυτό.  Αποδόθηκε η περσινή μείωση στη μεγαλύτερη αύξηση του προηγούμενου έτους . Εμείς πιστεύουμε ότι οφείλεται σε αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να γίνει πόλο έλξης επενδύσεων. Η ενίσχυση επιχειρηματικότητας  και η τόνωση των επενδύσεων  είναι το κλειδί για την ανάπτυξη» , τόνισε ο κ. Φορτσάκης.

«Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να διαμορφωθεί ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα. Εμείς έχουμε δεσμευθεί για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από την αρχή, Θα υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης θα απλουστευθεί η αδειοδότηση ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Επιδιώκουμε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους  για να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αναγκαία είναι η τόνωση της ρευστότητας . Επίσης να γίνει πράξη ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας για να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα» , τόνισε ο κ. Φορτσάκης.

Δημήτρης Κρεμαστινός- Να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός εκπροσώπησε την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι, όπως ήταν πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έκλεισε την ομιλία του χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο ανοιχτό πρόβλημα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών καλώντας το Επιμελητήριο να πιέσει για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή.

Ολόκληρη η ομιλία του ήταν η εξής:

“Εκ μέρους της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ  κυρίας Φώφης Γεννηματά, την οποία εκπροσωπώ στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της και τις ιδιαίτερες ευχές της προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το οποίο συμπληρώνει 70 χρόνια ενεργού δράσης.

Σήμερα, δυστυχώς, η Χώρα βρίσκεται ακόμα μακριά από την οικονομική ανάπτυξη. Κανείς δεν ξέρει αν τόσες θυσίες των Ελλήνων, για μια δεκαετία, απέφεραν κάτι. Αυτή τη στιγμή οι μεσαίες τάξεις που ουσιαστικά στήριζαν την οικονομία έχουν συρρικνωθεί.

–          Πώς να στηριχθεί η οικονομία με την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων ενώ υπόσχονταν ότι θα τις επαναφέρουν, την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων;

–          Σε μια χώρα που δεν δίνει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα αλλά της επιφυλάσσει μόνο εξοντωτικήφορολογία, για να μην πούμε και ανεπαρκή κοινωνική ασφάλιση;

–          Σε μια χώρα όπου η πρόσβαση των επιχειρήσεων στις τράπεζες είναι σχεδόν απαγορευτική για την οικονομική τους δραστηριοποίηση;

Όλα αυτά συνθέτουν ένα απολύτως αρνητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ως χώρα αναζητούμε, λοιπόν, ακόμα τα στοιχειώδη μέσα σε μια διεθνή αγορά η οποία σε μεγάλο βαθμό ασχολείται με την καινοτομία και την ψηφιακή εποχή.

Το Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία στη Βουλή ώστε να διαπιστώσουμε τι πραγματικά έφταιξε και πήραμε τον δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Χωρίς καμία διάθεση ποινικοποίησης, αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση, αν δεν καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα,κινδυνεύουμε εσαεί να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Είναι μια πρότασή μας που δεν στηρίζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αναπτυξιακούς μύθους όπως ότι κάποιοι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας θα επενδύσουν στη Χώρα και -δήθεν- θα τη «σώσουν» ως άλλοι Μεσσίες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα την οποία δεν εμπιστεύονται καταρχήν οι δικές της επιχειρήσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής στρατεύεται για να ξαναδώσει την πραγματική ελπίδα στην οικονομία. Εμείς στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ότι το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας πρέπει να στηριχθεί.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει το Επιμελητήριο να πρωτοστατήσει με όλους τους τρόπους, να πιέσει τους πάντες,για να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Ένα τοπικό φορολογικό καθεστώς που είχε τις ρίζες του ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τα ειδικά προνόμια που είχαν παραχωρήσει οι σουλτάνοι στα νησιά μας. Όλοι το σεβάστηκαν. Εμείς το στηρίξαμε με τη βοήθεια του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και είπαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Τρόικα. Παρότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αναγραφόταν τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μνημόνιο δεν φέραμε ποτέ τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή.

Αντίθετα, όσοι τάχα προάσπιζαν προεκλογικά το 2014 τους φτωχούς πολίτες και τον ΦΠΑ των νησιών είναι εκείνοι που πρότειναν την αύξησή του στην Τρόικα. Η Τρόικα είχε απογοητευθεί και είχε πάψει πια να το ζητά. Με την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, ο ανταγωνισμός σε τουριστικό επίπεδο είναι τραγικός. Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε στον τουρίστα το ίδιο προϊόν σε διπλάσια τιμή από ότι το παρέχει η γειτονική χώρα. Επιπλέον, όσον αφορά την επίπτωση της αύξησης στη ζωή των νησιωτών κανένα μεταφορικό ισοδύναμο δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζημιά που υπέστησαν τα νησιά μας από την αύξηση του ΦΠΑ.

Με αυτήν τη παρότρυνση, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας, αν και είμαι βέβαιος για την επιτυχία αυτή.”

(Visited 5 times, 1 visits today)
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.