Κανένας άλλος λαός δεν έχει τόσο λίγη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο οι Έλληνες. Παρόλα αυτά όμως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.
Στέφανος Γεωργακόπουλος, στη DEUTSCHE WELLE
Πολύ πιθανό μάλιστα να χάσουν ψήφους στις επερχόμενες ευρωκλογές, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Ο απογοητευμένος λαός».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Μετά από οκτώ χρόνια αναγκαστικής λιτότητας οι περισσότεροι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους, αλλά και την ΕΕ. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Λουκάς Τσούκαλης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ “η Ελλάδα πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την κρίση. Οικονομική κακοδιαχείριση ετών, εσωπολιτικές αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή σε συνδυασμό με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών είχαν επιπτώσεις. Πολλοί Έλληνες είναι σήμερα βαθιά δυσαρεστημένοι από την ΕΕ”.
Παρά την απογοήτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν στα κεκτημένα της ενωμένης Ευρώπης, στα οποία ανήκουν σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης, η ειρήνη, η πολυπολιτισμικότητα και η δυνατότερη φωνή της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένει πιστή στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα τους επέφερε πολλά δεινά. Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, θεωρεί ότι “oι πολίτες δεν επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή με τις συνεχείς υποτιμήσεις και δεν θέλουν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται, να μπορεί να τυπώνει χρήμα. Για πολλούς Έλληνες η συμμετοχή στην ευρωζώνη αποτελεί θεσμική εγγύηση ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης”».
Ευρωεκλογές 2019: «Έξι ερωτήσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη»
Η Ευρώπη απαιτεί μια συστηματική λύση για την κοινή συστημική κρίση, δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι, ως γνωστόν, υποψήφιος στις ευρωεκλογές στη Γερμανία με το κίνημα Δημοκρατία στην Ευρώπη. Στην εφημερίδα του Βερολίνου Spreezeitung απάντησε σε έξι ερωτήσεις για τους στόχους και το όραμα του κινήματος DiEM25. Στο ερώτημα σχετικά με την υποψηφιότητά του στη Γερμανία ο πρώην υπουργός απαντά: “Στόχος μου ήταν να στείλω το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου, μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Η Ευρώπη απαιτεί μια συστηματική λύση για την κοινή συστημική κρίση. Επιπλέον απαιτεί μια διεθνή προσέγγιση που περιλαμβάνουν γερμανούς υποψηφίους που ζητούν την ψήφο ελλήνων ψηφοφόρων και το αντίθετο”.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και στο όραμα του κινήματος DiEM25: “Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια κρίση. Τα αίτια της υψηλής νεανικής ανεργίας στο νότο είναι τα ίδια με εκείνα που οδηγούν σε μηδενικά επιτόκια καταθέσεων στο βορρά. Το κίνημα Δημοκρατία στην Ευρώπη προτείνει ένα έξυπνο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων που αντιμετωπίζει την νεανική ανεργία και τα μηδενικά επιτόκια χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους, χωρίς να δημιουργεί νέους θεσμούς και σεβόμενη τους υπάρχοντες κανόνες. Εμείς το ονομάζουμε New Deal για την Ευρώπη».