Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη κρίθηκαν ένοχα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Με μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο κήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και όλους τους πρώην βουλευτές της, ενόχους. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ποινές τους.

Στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπει χθες στις 12:30 τη νύχτα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των ενόχων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ χθες, η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού για ορισμένα τουλάχιστον εκ των κορυφαίων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και το διευθυντήριό της αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές: οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

Η ποινή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Ενοχος κρίθηκε και ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εκτιμάται πως η ποινή του θα είναι ισόβια φυλάκιση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας με ανάρτησή του στα social media τονίζει ότι: «Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρη. Στην Ελλάδα δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές που παραπέμπουν στο πιο μαύρο παρελθόν της ανθρωπότητας, στη βία και στο αίμα. Νοσταλγοί και επίγονοι του ναζισμού δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας».

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βασίλης Υψηλάντης σημειώνει ότι το ναζιστικό μόρφωμα δεν έχει θέση ούτε στη Βουλή, αλλά ούτε στην ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός σε δήλωση του αναφέρει ότι «Η Δημοκρατία απάντησε, με όλους τους θεσμούς της, ενάντια στο μόρφωμα του νεοναζισμού, τη Χρυσή Αυγή κι έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στην εγκληματική συμμορία και στα φασιστικά ριζώματα που τόλμησαν να διεισδύσουν στην κοινωνία μας».

Λόγο για «Ύμνο στη δημοκρατία, πίστη στους θεσμούς και εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου», έκανε η τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, Ελευθερία Φτακλάκη.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜΕΡΑ 25 Θανάσης Μπαράκας χαρακτηρίζει ως ιστορική την απόφαση, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι οι τοξικές ιδέες της Χρυσής Αυγής παραμένουν ακόμη ζωντανές. «Η Χρυσή Αυγή ζει και βασιλεύει μέσα στα σώματα ασφαλείας τα οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης σπρώχνει καθημερινά προς τον αυταρχισμό – το φυσικό περιβάλλον στο οποίο μέσα εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού» καταλήγει ο κ. Μπαράκας.

 902 total views,  8 views today