K. Καϊσερλης στον Sky: Οι ηγεσίες δεν μιλάνε έτσι για τους πολίτες και για το παρελθόν. Αυτές δεν είναι ηγεσίες, είναι μακρινές ξένες εξουσίες

286

Τους λόγους που ιδρύθηκε Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση  από τέσσερις πρώην δημάρχους της Κω εξήγησε μιλώντας στον Sky σήμερα  ο επικεφαλής  του ομίλου  πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Καίσερλης.

Ο κ. Καϊσερλης με τη συνέντευξη του έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες και κυρίως στην κοινωνία  για να αφυπνιστεί να προβληματιστεί και να ενεργοποιηθεί.

«Στην κοινωνία μας υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί όχι μόνο για τα σοβαρά τοπικά προβλήματα της Κω, που δεν προωθούνται αλλά για το ότι δεν υπάρχει ένας άξονας δράσεων που να δείχνει το μέλλον.  Αυτό μας οδήγησε στο να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε οι παλαιοί δήμαρχοι κ. Βασίλης Χατζηγιακουμής πρώην δήμαρχος Δικαίου, ο Μιλτιάδης Φάκκος πρώην δήμαρχος Κω και Ν. Παπανικολάου  πρώην δήμαρχος Ηρακλειδών.  Θέσαμε τους προβληματισμούς μας που είναι ταυτισμένοι με την κοινωνία. Μέσα από την εμπειρία μας, καταλήξαμε σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που θα τις μεταφέρουμε  στην κοινωνία να ανοίξουμε διάλογο για να δούμε μέσα στην ερημία του πολιτικού τοπίου που υπάρχει στην Κω αν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις της κοινωνίας ώστε να διεκδικήσει διέξοδο στα προβλήματα του νησιού μας», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν διαπιστώνει κενό εξουσίας και πολιτικής ο κ. Καίσερλης δήλωσε:

«Κενό πολιτικής υπάρχει. Και δεν οφείλεται σε αυτούς που εξουσιάζουν είτε αυτοί λέγονται κυβερνήσεις ή δημοτικές και περιφερειακές αρχές . Οφείλεται  και σε όλους τους υπόλοιπους και την ίδια την κοινωνία. Βλέπουμε λοιπόν ότι αντί να ενεργοποιείται η κοινωνία οδηγείται στον ατομικισμό και τον εφησυχασμό .Όταν μια κοινωνία δεν είναι ενεργοποιημένη δεν είναι δραστηριοποιημένη  εύκολα είναι ευάλωτη σε ξένες δυνάμεις που είναι απροσδιόριστες και είναι κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα.Εμάς τους παλαιότερους αυτό  μας ανησυχεί.Οι κοινωνίες παλιά  όχι μόνο ήταν ενεργοποιημένες αλλά απαιτούσαν για τι θέλουν και προς τα πού πρέπει να πάμε. Σήμερα  οι νησιωτικές κοινωνίες δυστυχώς είναι απόμακρες  από κάθε πολιτική σκέψη γιατί δεν υπάρχουν οργανωτικά ισχυροί δήμοι  γιατί τους έχουν απαξιώσει τους έχουν αποστεώσει και τους έκαναν υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας. Και η Περιφέρεια αντί να είναι αυτοδιοικητική γιατί έχει την οικονομική δύναμη να παίξει ένα ισχυρό ρόλο λειτουργεί  με βάση κυβερνητικές και όχι με βάση αυτοδιοικητικές λογικές. Εμείς λέμε πως αν  δεν υπάρξουν ισχυροί οργανωτικά δήμοι δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα και αιρετούς, που να που όχι σε μια ξένη από το νησί εξουσία   τότε υπάρχει ένα πρόβλημα τεράστιο. Αν οι κοινωνίες  μας δεν ενεργοποιηθούν δεν απαιτήσουν να βρεθεί μπούσουλας και στόχος για  τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουν καμία τύχη και θα τις κάνουν ότι θέλουν οι  υπόλοιποι»

Ο κ.Καίσερλης τόνισε πως όλοι, δήμοι και κοινωνία, πρέπει να απαιτήσουν το δημοκρατικό προγραμματισμό.

«Πρέπει κοινωνία και δήμοι να απαιτήσουν το δημοκρατικό προγραμματισμό. Και έρχεται η Περιφέρεια και λέει αυτά ξεχάστε τα είναι πράγματα του παρελθόντος.  Όταν  μιλάς για ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας και η Περιφέρεια λέει ότι αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν μιλάμε για αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες μας αγωνίστηκαν για να γινει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  και να φύγουμε από την κεντρική εξουσία.  Δυστυχώς ακούμε πράγματα που είναι έξω από τη λογική . Είναι δυνατό να έρχεται μια κυβέρνηση και να λέει στο Δήμο της Ρόδου και στο Δήμο της Κω ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σκουπίδια και πρέπει ο τομέας να δοθεί στην Περιφέρεια; Και ο αυτοδιοικητικός Περιφέρειας να δέχεται κάτι τέτοιο. Ο ευρωπαικός χάρτης τοπικής αυτονομίας λέει άλλα πράγματα»

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τον κόσμο ο κ. Καίσερλης δήλωσε :

«Εμείς οι τέσσερις δήμαρχοι δεν ασχολούμαστε με παρατάξεις. Λέμε όμως ξεκάθαρα ότι  όποιος και να είναι υποψήφιος σύμβουλος ή δήμαρχος πρέπει να ξέρει πως θα εκλεγεί και θα απαξιωθεί γιατί θα γυρίζει πίσω από ένα απορριμματοφόρο . Η δουλειά του αιρετού όμως είναι να χαράζει πολιτικές, να ενεργοποιεί την κοινωνία για να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του κάθε πολίτη. Πρέπει να απαιτήσει ισχυρά οργανωτικό Δήμο. Στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης παρακαλούμε για ένα υπάλληλο στις Τεχνικές ή στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Πως θα ανταποκριθεί έτσι ο Δήμος.Πρέπει να συγκροτηθεί οργανισμός δημοτικός ισάξιος του πλούτου του κάθε νησιού.Αν δεν γίνει αυτό τότε το κάθε νησί να συμβληθεί με το μεγαλύτερο νησί και όχι να πάει στην περιφέρεια. Αυτό δεν το λέει ο ευρωπαικός χάρτης της τοπικής αυτονομίας. Δεν τον  έχουν διαβάσει στην ΠΝΑΙ. Δεν ξέρουν τι σημαίνει η κοινωνία και τη δύναμη των ανθρώπων. Επίσης έχουμε χιλιάδες νέους επιστήμονες . Ξέρουν που πάμε; Έχει κλειστεί ο καθένας στο καβούκι του και ασχολείται  με τον ευαυτό του και την οικογένεια του. ΄Ετσι δεν πάνε μπροστά οι κοινωνίες. Και ο  Δήμος πρέπει και  να οδηγήσει την τοπική κοινωνία στη συμμετοχή και στον καθορισμό στόχων. Εδώ το  μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κτίζουν ξενοδοχεία. Η Κως έχει τιγκάρει από ξενοδοχεία. Διαθέτει 200.000 κλίνες και 40.000 μόνιμους κατοίκους. Σε λίγο θα είμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο και η κοινωνία δεν συμμετέχει. Η κοινωνία οφείλει μέσα από τη διαδικασία τη συλλογική των νέων δημοτικών παρατάξεων να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.  Αν ισχυροποιηθεί ο οργανωτικά ένας Δήμος  και η κοινωνία ασχοληθεί με τους στόχους της ανάπτυξης δεν θα υπάρχει Περιφέρεια που να διαφεντεύει τον τόπο ούτε να παρακαλούμε τον κάθε υπουργό να μας φτιάξει ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο»

Στην άποψη ότι η  κοινωνία παρόλα αυτά δεν λαμβάνει τα μηνύματα και δεν αντιδρά ο κ. Καίσερλης δήλωσε:

«Μην αμφιβάλετε πως οι κοινωνίες και οι πολίτες έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες. Οι τοπικές ηγεσίες είναι καθηλωμένες για πολλούς  και διάφορους λόγους αλλά οφείλουν και αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αφυπνίσουν την κοινωνία που έχει τεράστια δύναμη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς. Αυτός που θα εκλεγεί θα διοικήσει ένα δήμο που είναι ανοργάνωτος και τελικά δημιουργούνται αντιδράσεις στους πολίτες. Οι Οργανισμοί ΤΑ έγιναν αδύναμοι από την πτώχευση του κράτους τότε που ξεπουλήσαμε τα ασημικά της πατρίδας μας στους δανειστές μας. Έτσι ξεπουλάμε τον πλούτο του κάθε νησιού μας. Να απαιτηθεί η οργανωτική ισχυροποίηση των ΟΤΑ ειδικά στα μεγάλα νησιά που δίνουν πνοή στα μικρότερα»

Αναφέρθηκε όμως και στις δηλώσεις που έχουν γίνει για το παρελθόν.

Είναι  πολύ άδικο να κρίνουμε το παρελθόν και να λέμε πως δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Υπάρχουν πολίτες  παλιοί δήμαρχοι, κοινοτάρχες νομάρχες που αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες και έφτιαξαν  πολλά στα  Δωδεκάνησα. Οι άνθρωποι που τοποθετούνται και  λένε αυτά  τα πράματα  δεν είδαν και δεν σεβάστηκαν την κοινωνία  δεν σεβάστηκαν τον άνθρωπο.  Το λέω με πικρία γιατί τον κ. Χατζημάρκο τον ψήφισα και εγώ. Αυτά που λέγονται ακούγονται και  γράφονται  είναι έξω από κάθε λογική κάθε ήθος κι έξω από κάθε  πραγματικότητα.  Οι ηγεσίες  δεν μιλάνε έτσι για τους πολίτες δεν μιλάνε έτσι για το παρελθόν. Αυτές δεν είναι ηγεσίες είναι μακρινές ξένες εξουσίες. Αυτά ήθελα να πω» .

«Έζησα  τη Ρόδο και την ξέρω καλά. Ξέρω ότι υπάρχουν και στην Κω  έντιμοι άνθρωποι που είναι προβληματισμένοι. Οι παλαιοί δήμαρχοι είναι εκνευρισμένοι. Ποιοι λένε για μαύρα ταμία; Υπάρχουν δυνάμεις στα Δωδεκάνησα. Οι πολίτες έχουν αστείρευτες δυνάμεις πρέπει να αφυπνιστούν και να ενωθούν σε αρχές και συγκεκριμένους στόχους. Στο δήμο Κω και Ρόδου όσοι οι δήμοι είναι οργανωτικά ελλιπείς τόσο ξένοι παράγοντες θα επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Και ξένοι παράγοντες είναι και τα οικονομικά συμφέροντα», είπε.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης εδώ: