Mε κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

551

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε και τιμήθηκε σήμερα  η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κύριλλου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης στη Ρόδο ήρθε   ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Επίσης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις   ο βουλευτής Κυκλάδων πρώην υπουργός Εργασίας κ.Γιάννης Βρούτσης  οι βουλευτές Γιαννης Παππάς και Μίκα Ιατρίδη.Από το Κίνημα Αλλαγής  ήρθε   στη Ρόδο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης ο Γραμματέας Τουρισμού τέως υφυπουργός Τουρισμού και πρώην βουλευτής κ.Γιώργος Νικητιάδης ο τέως δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος και άλλα στελέχη του κόμματος. Επίσης στις εκδηλώσεις συμμετείχε  ο Δήμαρχος Ρόδου  κ Αντώνης Β.  Καμπουράκης  οι αντιδήμαρχοι, Στράτος Καρίκης, Κώστας Ταρασλιάς Νεκτάριος Φλοσκάκης Νικος Καραμαρίτης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γ Καμπούρης,=μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινότητας Ρόδου . Στην εξέδρα των επίσημων φέτος και τρεις εκπρόσωποι της Γαλλικής γερουσίας που είναι στη Ρόδο.

Οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης εκπροσωπούν  την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις στην Κάλυμνο και την Κω αντίστοιχα.

Μετά τη δοξολογία  έγινε επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης των κομμάτων και των τοπικών αρχών στο Βωμό της Πατρίδας.

Στεφάνι κατέθεσαν:

Για την ελληνική κυβέρνηση  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Μιχάλης Παπαδόπουλος

Για τη Βουλή των  Ελλήνων  ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς

Για το Κίνημα Αλλαγής ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Για την αξιωματική αντιπολίτευση ο συντονιστής  της Νομαρχιακής Επιτροπής  Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος κ.  Εμμανουήλ Θεοδώρου

Για το Δήμο Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου  κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης

Για την  Α Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου  ο
Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης

Για την 8η Περιφερειακή Διοίκηση  Λιμενικού Σώματος  ο αρχιπλοίαρχος  κ. Παντελή Χαμέτης

Για την Πυροσβεστική  ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου Πύραρχος κ. Μιχαήλ  Κρασάς

Εκ μέρους των κομμάτων κατέθεσαν:

Για την Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ  η συντονίστρια της οργάνωσης μελών  πόλεως Ρόδου κ. Χρύσα Καραγιάννη

Για την Ελληνική Λύση  ο πολιτευτής του νομού κ. Κωνσταντίνος Παπουτσής

Για το ΜέΡΑ 25 το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Θανάσης Μπαράκας

Για την Ένωση αποστράτων αξιωματικών στρατού ο πρόεδρος αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Μηνάς Παπαδάκης

Για τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου ο πρόεδρος  κ. Πολύβιος Δημητρίου Παυλίδης

Για τον  Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων  ο πρόεδρος  Βιτζέντζος Πανορμίτης

Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό η αντιπρόεδρος κ. Σταματία Παρασκευά.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων έγινα οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ο  υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος

 Ο υπουργός Μεταφορών με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στη Ρόδο εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι μια ημέρα τιμής και δόξας στους προγόνους μας. Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό ήταν είναι και θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Τα σύνορα τα ελληνικά που είναι και ευρωπαϊκά είναι αδιαπραγμάτευτα για οποιονδήποτε. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα»

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς

Ο βουλευτής της ΝΔ κ Γιάννης Παππας δήλωσε:

« Οι ημέρες περνάμε είναι δύσκολες. Με ενότητα ετοιμότητα και αφοσίωση θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το σκόπελο. Ο αγώνας που έκαναν ο πρόγονοι μας πριν από χρόνια και πετύχαν να ενώσουν τα νησιά μας με την μητέρα πατρίδα πέτυχε γιατί ήταν ενωμένοι και αφοσιωμένοι στο στόχο τους. Εμείς σήμερα θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτό το στόχο για να πετύχουμε αυτό που κατάφεραν εκείνοι τότε. Χρόνια Πολλά σε όλους Ειρήνη αγάπη και
ευτυχία»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

Ο αγώνας που έκαναν οι πρόγονοι μας και το αποτέλεσμα που πέτυχαν δείχνει  με πόση αφοσίωση πρέπει να γιορτάζουμε ημέρες σαν τη σημερινή . Ημέρες σαν  αυτή όπου ένας λαός κέρδισε την ελευθερία του  απέκτησε τα ιστορικά σύνορα που του άξιζαν μετά από αιώνες σκλαβιάς. Και πως ένας αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη που όλοι οι λαοί έχουν να δώσουν. Σήμερα χαίρομαι γιατί είχαμε μαζί μας τρεις εκπροσώπους της Γαλλικής Γερουσίας.  Χαίρομαι γιατί  έκαναν δεκτή την πρόσκληση μου και έστειλαν ένα μήνυμα από εδώ ότι στην Ευρώπη υπάρχουν  λαοί που μπορούν να συνεννοηθούν πάνω σε  ένα έδαφος αρχών αξιών σεβασμού στην ιστορία  σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα σήμερα από την 74η επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου»

 

Ο Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Α Αποστολίδης

Ο κ. Αντώνης Αποστολίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

Σήμερα γιορτάζουμε την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου που είναι η δικαίωση του αγώνα που έκαναν οι πρόνονοι μας για να ενωθούν τα νησιά με τη μητέρα Ελλάδα. Είναι μια  μεγάλη ημέρα τιμής και μνήμης για τον τόπο  μας. Δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μην αναφερθούμε στις φίλους Κυπρίους όπου υπάρχει  κατοχή. Είμαστε κοντά σε όλους τους λαούς που μάχονται για την ελευθερία τους. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής για όλους τους λαούς που μάχονται για να ζουν ανεξάρτητοι  και  ελεύθεροι».

Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση . Την παρέλαση άνοιξαν όπως κάθε φορά  τμήματα συλλόγων του νησιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smart