Οι υποψηφιότητες για τα 96α βραβεία Όσκαρ μπορεί τελικά να καταφέρουν να απαντήσουν στο καθοριστικό κινηματογραφικό ερώτημα της σεζόν: ήταν αυτή η χρονιά της «Barbie» και του «Oppenheimer»; Ή μήπως τελικά ήταν η χρονιά του Γιώργου Λάνθιμου;

Με 11 υποψηφιότητες συνολικά στις σημαντικότερες κατηγορίες, ο Γιώργος Λάνθιμος σίγουρα εκθρόνισε την «Barbie» και αναμετριέται στήθος με στήθος με τον «Oppenheimer» του Christopher Nolan, ο οποίος φέτος συγκέντρωσε συνολικά 13 υποψηφιότητες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ταινία. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο για τον Nolan όσο και για τον Λάνθιμο αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρίσκονται υποψήφιοι για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Μεταξύ blockbusters, ξένων ταινιών και ανεξάρτητων παραγωγών, η φετινή αναμέτρηση για την καλύτερη ταινία φαίνεται να έχει κάτι για όλους. Η παρουσία των ταινιών «Barbie» και «Oppenheimer» στην κορυφαία κατηγορία ήταν ψιλοαναμενόμενη, δεδομένων των διθυραμβικών κριτικών και της κυριαρχίας κάθε ταινίας στο box office του 2023.

Μπορούμε όμως νομίζω να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η «Barbie» δεν έχει και πολλές πιθανότητες να το σηκώσει. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες εννιά υποψήφιες ταινίες. Ιστορικά μιλώντας, οι ψηφοφόροι των Όσκαρ τείνουν να δίνουν το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ένα σοβαρό δράμα. Όμως, είναι πολύ πιθανόν φέτος να ανατραπούν τα δεδομένα.

Η αναγνώριση για την ταινία «Oppenheimer» ήταν αναμενόμενη. Όμως η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών φέτος επεφύλασσε και μερικές εκπλήξεις σε αρκετές από τις μεγάλες κατηγορίες. Το χαρακτηριστικότερο είναι ότι η Greta Gerwig δεν έλαβε υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Barbie». Αντ’ αυτού, η ακαδημία έδωσε μια πρώτη υποψηφιότητα στη Γαλλίδα σκηνοθέτρια Justine Triet για την ήδη πολυβραβευμένη «Ανατομία μιας Πτώσης».

Η «Barbie» έμεινε επίσης εκτός κατηγορίας για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, κάτι που σίγουρα δεν περίμενε η Margot Robbie. Αντ’ αυτής, βρέθηκε υποψήφια η Annette Bening για την ερμηνεία της στο «Nyad» του Netflix. Ευχάριστη έκπληξη για την «Barbie», που είχε πολλές βλέψεις για τα φετινά Όσκαρ αλλά ατύχησε, ήταν η υποψηφιότητα που έλαβε η America Ferrera για την ερμηνεία της στο απόλυτο blockbuster του περασμένου καλοκαιριού.

Μετά από μια χρονιά που βρήκε την κινηματογραφική βιομηχανία να παραλύει για μήνες από τις διπλές απεργίες των συγγραφέων και των ηθοποιών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα σε μια ιδιαίτερα δυνατή λίστα ταινιών που διεκδικούν μια ευκαιρία να λάβουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Η απονομή των Όσκαρ 2024 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας για εμάς) στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Ο Jimmy Kimmel επιστρέφει ως οικοδεσπότης για δεύτερη συνεχή χρονιά και τέταρτη συνολικά.