Δύο επιστολές με αποδέκτες τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Πολιτικής Προστασίας Μιχ. Χρυσοχοίδη και τον ΕΟΔΥ απέστειλε ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί.

Με το εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο Δήμαρχος ζητεί την εκ νέου αποστολή κλιμακίου (του ΕΟΔΥ) στην Πάτμο και την παραμονή του εκεί για όσο διάστημα χρειασθεί, δεδομένης της διασποράς του ιού και της έντονης ανησυχίας των κατοίκων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει αναπτυχθεί.

Με θέμα “Αίτημα επίσημης ενημέρωσης στους Δήμους αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα”, η δεύτερη επιστολή του Λευτέρη Πέντε προς τους δύο υπουργούς και τον ΕΟΔΥ, τονίζει ότι “μέχρι και σήμερα κανένα πλαίσιο ενημέρωσης δεν μας υπεδείχθη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανησυχούμε για τη μάστιγα που καλείται κορωνοϊός, αλλά κυρίως να υφιστάμεθα έμπρακτη αδυναμία, όσον αφορά την ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων μας”.

Ο Δήμαρχος Πάτμου τους καλεί για ύστατη φορά Α) Είτε να προβλεφθεί η διαδικασία επίσημης ενημέρωσης προς τον εκάστοτε Δήμο, αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων προκειμένου ο τελευταίος να παράσχει εξηγήσεις στους δημότες Β) Είτε ο Οργανισμός, είτε τα αρμόδια υπουργεία ν’ αναλάβουν την ευθύνη ενημέρωσης των κατοίκων κάθε πληττόμενης από τον covid-19 περιοχής. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη, κυρίως όσον αφορά μικρούς νησιωτικούς Δήμους, όπως είναι η Πάτμος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το πρωί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί της Αποκάλυψης ήταν επτά (των εκπαιδευτικών και ατόμων από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον) και ως το απόγευμα προστέθηκαν άλλες 14 νέες μολύνσεις από τα rapid tests που έγιναν τις λίγες ώρες που βρέθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Κάλυμνο στο νησί.

Συνολικά δηλαδή στην Πάτμο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 21, όπως δήλωσε στον sky ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάτμου Γιώργος Τσουκαλάς.

Εντωμεταξύ σε γραπτή δήλωσή του στο FB ο κ. Πέντες, συνιστώντας ψυχραιμία στους συνδημότες του, αναφέρει τα εξής:

Σήμερα, 16/11/2020, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ, τα οποία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της επιδείνωσης της πανδημίας στο νησί μας. Εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε ότι ο ιός έχει εισχωρήσει στην τοπική μας κοινωνία για τα καλά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να μείνουμε ψύχραιμοι και πολύ περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης.
Κρίνεται αναγκαίο να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό και να τους ευχηθούμε καλή ανάρρωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση τους.
Επίσης, πληροφορούμε ότι σήμερα συνυπογράψαμε εκ νέου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάτμου, Αντώνη Γαμπιέρη, αίτημα προς τον ΕΟΔΥ για άμεση αποστολή και εγκατάσταση κλιμακίου μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί μας.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με νέο έγγραφο μας, σήμερα, απαιτούμε την έγκαιρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά θα πρέπει να μας εκχωρηθεί το δικαίωμα να το πράττουμε υπεύθυνα εμείς, ως Δήμος
Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε περισσότερο από ποτέ τα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid-19″.

 1,393 total views,  4 views today