Tιμώμενος προορισμός στο “5th Salon Tourisme & Patrimoine” η Ρόδος

1111

Τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου, ένα σημαντικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την πλούσια ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις αιώνων, αλλά και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, γνώρισαν κάτοικοι και επισκέπτες κατά τη διάρκεια του “5th  Salon Tourisme & Patrimoine”, όπου η Ρόδος ήταν τιμώμενος προορισμός και το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου 2019, στην πόλη Aix-en-Provence της Προβηγκίας, στη Νότια Γαλλία.

Αυτή ακριβώς η μακραίωνη ιστορία και ο πολιτισμός χιλιετιών εντυπωσίασε περισσότερα από 3000 άτομα που επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο διήμερο, την έκθεση – αφιέρωμα στη Ρόδο. Επρόκειτο για μία έκθεση τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, που διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, αφιερωμένη φέτος στη Ρόδο, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα μνημεία της, με κορυφαίο τη Μεσαιωνική Πόλη, που ως γνωστόν αποτελεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Τρίτης Ηλικίας της πόλης Aix-en-Provence κα Di Carro, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,  πολλοί Έλληνες από τη δυναμική ελληνική παροικία της Μασσαλίας που είχε ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Τουρισμού, καθώς και επαναλαμβανόμενοι φίλοι της Ρόδου (repetears). Μέσω δε του διοργανωτή της έκθεσης του κ. Olivier Betrolino δόθηκε από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο ευχαριστήρια επιστολή προς τη Δήμαρχο της πόλης του Aix – En Provence  κα Maryse Joissans για τη φιλοξενία της Ρόδου στην έκθεση καθώς και διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Την πρώτη μέρα του αφιερώματος έγινε προβολή της Ρόδου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου παρουσιάσθηκαν η Μεσαιωνική Πόλη, τα μνημεία του νησιού και οι αρχαιολογικοί χώροι που αποτυπώνουν την ιστορία αιώνων, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της Ρόδου.

Οι Γάλλοι και οι άλλοι επισκέπτες  εντυπωσιάσθηκαν από το νησί στο σύνολό του. Γνώρισαν την πληθώρα των επιλογών που προσφέρει η Ρόδος, από τη μοναδικής ομορφιάς φύση της, τους σπάνιους βιότοπούς της, μέχρι τα προϊόντα της ροδίτικης γης, αλλά και τη μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σημαντικό αυτό event υπήρξε ήδη προβολή και διαφήμισή του 21 ημέρες πριν από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Provence της πόλης Aix–En Provence, σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες και τηλεόραση, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης υπήρχαν πινακίδες με το event. Επίσης, υπήρξε ενδιαφέρον για προσέλκυση στη Ρόδο groups με έμφαση τον πολιτιστικό και περιπατητικό τουρισμό.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης προς το νησί συμβάλλει και η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Aegean Airlines εβδομαδιαίως κάθε Τρίτη, από τη Μασσαλία προς Ρόδο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η 5η Έκθεση «Τουρισμού και Κληρονομιάς», για πολλούς το ραντεβού του ταξιδιού και του πολιτισμού, είχε ως στόχο την προβολή στους Γάλλους και γενικότερα σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης , της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των προορισμών που επιλέγονται.  Παράλληλα στελεχώθηκε με εκθέτες από τον χώρο του γαλλικού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, μεταφορές, μουσεία, κλαμπ διακοπών και άλλα.

Μια άλλη καινοτομία, φέτος, ήταν η δημιουργία ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ, το πρώτο Salon Livres et Patrimoines, στον περίβολο του αμφιθεάτρου του Verrière, στο Cité du Livre. Ενός φεστιβάλ βιβλίου, αφιερωμένου αποκλειστικά σε εκδόσεις σχετικές με πολιτιστική κληρονομιά, αριστουργημάτων που ταξινομούνται από την UNESCO ως βιβλία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή της Ρόδου ως τιμώμενη περιοχή αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης “Salon Mondial du Tourisme” στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2018, με τον υπεύθυνο της  διοργάνωσης “5th  Salon Tourisme & Patrimoine” κ. Olivier Bertolino.

 Για τον σκοπό αυτό τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ήλθαν στη Ρόδο μαζί με τον κ. Bertolino, τρεις σπουδαίοι Γάλλοι δημοσιογράφοι από την Προβηγκία. Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η παρουσίαση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που εκπροσωπούν, ενός μεγάλου αφιερώματος στη Ρόδο, στον πολιτισμό, την παράδοση, τα αξιοθέατα, τα Μνημεία και τις φυσικές ομορφιές της.

Το περίπτερο της Ρόδου στήριξαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Κώστας Χατζίκος και η υπάλληλος της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Δέσποινα Αντωναράκη.

Τέλος, σημαντική ήταν και η συμβολή επιχειρηματιών της Ρόδου στην ολοκληρωμένη και επιτυχημένη παρουσία του νησιού στην έκθεση στην πόλη Aix-en-Provence και συγκεκριμένα οι Nassos Ceramics και Natura Rodos – Σταύρος Γεώργιος Κάλλας.