Την άποψη ότι άπαντες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα πάντα γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής εκφράζει στο skyrodos.gr o ερευνητής σεισμολόγος στο ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη κ. Χρήστος Παπαιωάννου.

Ο κ. Παπαιωάννου αναφέρεται στο σεισμό που έγινε στη γειτονική Τουρκία πριν λίγες ημέρες και εξηγεί επιστημονικά τα δεδομένα και εξηγεί πως πρόβλεψη για νέο σεισμό δεν είναι εφικτό να γίνει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.

«Το πιεστικό αυτό ερώτημα τίθεται αν και είναι γνωστό ‘ότι η πρόγνωση των σεισμών δεν είναι εφικτή. Δεν υπάρχει κάποια μεθοδολογία ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε με απόλυτη βεβαιότητα την ΑΜΕΣΗ γένεση ενός επερχόμενου ΙΣΧΥΡΟΥ σεισμού», αναφέρει ο κ.Παπαιωάννου .

Αναλυτικά στο κείμενο του αναφέρει τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη στις 14:25 έγινε στη ΝΔ Τουρκία ισχυρή σεισμική δόνηση.

Η δόνηση μεγέθους Μw5.9 προήλθε από ένα κανονικό ρήγμα. Της δόνησης προηγήθηκε 6 λεπτά νωρίτερα μία άλλη μεγέθους Μ4.1. Στην ίδια περιοχή την 20η Μαρτίου 2019 έγινε σεισμός μεγέθους Μ 5.5.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι είναι αβάσιμο αμέσως μετά τη γένεση ενός σεισμού ενδιαμέσου (Μ~5.5) να τίθεται το ερώτημα αν είναι ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσει ισχυρότερος. Η όποια απάντηση δοθεί, είναι δυνατόν να επαληθευθεί.

Το πιεστικό αυτό ερώτημα τίθεται αν και είναι γνωστό ‘ότι η πρόγνωση των σεισμών δεν είναι εφικτή. Δεν υπάρχει κάποια μεθοδολογία ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε με απόλυτη βεβαιότητα την ΑΜΕΣΗ γένεση ενός επερχόμενου ΙΣΧΥΡΟΥ σεισμού.

Είναι γνωστό ότι θέλουμε τουλάχιστον τα δεδομένα ενός τουλάχιστον 48ωριυ σε συνδυασμό με γνώσεις για τη σεισμική ιστορία της περιοχής για να μπορέσουμε να κάνουμε μία εκτίμηση με ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας. Αυτό με τη βασική προϋπόθεση ότι εργαζόμαστε πάνω στα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Νέο τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών στη Λεωφόρο Ρόδου-Καλλιθέας

Πρόσφατο γεγονός το οποίο συνηγορεί στα ανωτέρω είναι η γένεση ενός σεισμού Μ6.4 της 4η Ιουλίου 2019 και σε λιγότερο από 48 ώρες έγινε σεισμός μεγέθους 7.1 στη Νότια Καλιφόρνια.

Οι καταγεγραμμένες τιμές επιτάχυνσης του σημερινού σεισμού στη πόλη CARDAK (Repi:6 km) ήταν 44. 28 και 34 %g για τις συνιστώσες ΒΝ-ΑΔ και κατακόρυφη αντίστοιχα. Τιμή Vs30 :395 m/sec. Φαίνεται λοιπόν από τα ενόργανα δεδομένα ότι ο σεισμός της Πέμπτης στη ΝΔ Τουρκία είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το σεισμό της Αθήνας του 1999.

Δίνεται η ανάλυση της καταγραφής από επιταχυνσιογράφο GeosigGMSPlus εξοπλισμένο με επιταχυνσιόμετροAC-73.

Aπό την ανάλυση φαίνεται ότι οι επιταχύνσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν στην επικεντρική

περιοχή και κατ’ επέκταση οι δυνάμεις στις κατασκευές υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές

και αναμένεται να έχουν εμφανιστεί βλάβες.

 174 total views,  2 views today