Αποφασιστικότητα και ετοιμότητα έναντι της Τουρκίας

445

Με αποφασιστικότητα  και ετοιμότητα θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας Τουρκίας.Αυτό υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στον Sky ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης με αφορμή  τελευταία προκλητική ενέργεια  της Τουρκίας που ήταν η είσοδος του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«  Δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε ότι ήταν 12 ώρες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με  απλωμένα καλώδια και ενδεχομένως να έκανε και έρευνες . Επίσης δεν ήταν τυχαία η ημέρα που επέλεξαν οι Τούρκοι να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση. Κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές που έχουμε την επέτειο των Ιμίων υπάρχει πρόκληση από την πλευρά της γειτονικής χώρας. Η αντίδραση της Ελλάδος ήταν σωστή αφού έστειλε άμεσα στη περιοχή την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Ωστόσο στο επικοινωνιακό κομμάτι ίσως  να μην  έγινε πολύ καλή διαχείριση. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε την κοινή γνώμη στο πλαίσιο της,  μη πρόκλησης .  Στον κόσμο πρέπει να λέμε την αλήθεια και να τον ενημερώνουμε», δήλωσε ο κ. Τζούμης.

Σε ερώτηση αν η ένταση θα φθάσει στα άκρα  με την Τουρκία  ο κ. Τζούμης δήλωσε:

«Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Η  πρόκληση πρόσφατα  έγινε για συγκεκριμένους λόγους και στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων .  Δεν θα πρέπει ξεχνούμε ότι η Τουρκία πράττει αυτά που αναγγέλλει. Ο κ. Ερντοάν είχε  αναφέρει  ότι μέσα στο 2020 θα προχωρούσε σε έρευνες   σε περιοχές που ενδεχομένως θα είναι μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Θα είναι μια πρόκληση που θα έχει σχέση με την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» .

Όσο για το αν θα γίνει θερμό επεισόδιο ο κ. Τζούμης τόνισε πως οι δύο χώρες είναι μεν σε τροχιά  σύγκρουσης αλλά δεν θα φθάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

«Είμαστε τροχιά σύγκρουσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε σε μια διπλωματική αντιπαράθεση. Μικρή είναι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου διότι  η ρητορική που έχει αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε μια διαπραγμάτευση μέσω ενός διεθνούς  δικαιοδοτικού δικαστηρίου όπως  της Χάγης . Η Τουρκία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό ενώ παλαιότερα ήταν ανένδοτη», ανέφερε.

Όσο για το αν Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έρθουν σε μια συμφωνία πριν την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ο κ. Τζούμης προειδοποίησε  ότι αν η χώρα μας προσφύγει  έχοντας  όλα τα θέματα ανοικτά,  θα είναι καταστροφικό .

«Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως με μια κρίση που θα δημιουργήσει η Τουρκία  με ερευνητικό σκάφος  που θα βγει πάλι στο Αιγαίο .  Θα υπάρξει κλιμάκωση με την παρουσία ναυτικών δυνάμεων και των δύο χωρών . Κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα θα αναγκαστούμε για να μην γίνει πόλεμος  να προσφύγουμε στη Χάγη. Αν όμως πάμε εκεί με όλα τα θέματα ανοικτά θα είναι μια τραγωδία για  μας. Αν δώσουμε τη δυνατότητα  σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο να αποφασίσει αν οι Οινούσες , η Παναγιά, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι  είναι ελληνικά  η κοινωνία δεν θα το αντέξει  Τα δικαστήρια αυτά αποφασίζουν  όχι με όρους δικαίου αλλά και με πολιτικά κριτήρια.  Το θέμα των γκρίζων ζωνών δεν υπάρχει  περίπτωση καμία ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί να πάνε στη Χάγη. Αυτά όλα τα θέματα τα βάζει η Τουρκία ως διαπραγματευτικά όπλα για να κερδίσει. Για τη  διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να πάμε όλα τα θέματα  πακέτο», τόνισε ο κ. Τζούμης και πρόσθεσε πως η  Ελλάδα δεν θα πρέπει να  απεμπολήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της  επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

«Πως θα  πάμε με συνυποσχετικό με την Τουρκία στην Χάγη με τα χωρικά ύδατα στα έξι μίλια;» ανέφερε.

Θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αναλυθούν εκτενώς στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο κ. Λ Τζούμης και φέρει τον τίτλο « Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία» .

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1 & Βασ. Σοφίας),

. Ομιλητές θα είναι ο εκδότης, συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Μάζης και ο βουλευτής της ΝΔ αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  κ. Άγγελος Συρίγος.