Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν θέλουμε κρίση στο Αιγαίο»

«Δεν θέλουμε καμιά κρίση στο Αιγαίο αλλά είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα.Είναι  μια μεγάλη χώρα και έχει και  μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Ο διάλογος πρέπει να υπάρχει αλλά ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στον Sky ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα θέματα της επικαιρότητας. Αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην ένταση με την γειτονική χώρα Τουρκία στο μεταναστευτικό  αλλά και στο κλίμα που επικρατεί τώρα για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Με αφορμή την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τράμπ για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό που είπε ο κ. Τράμπ είναι μια προτροπή γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα τεχνικά που θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε  να τα βρούμε μεταξύ μας.Εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι διαφορές μας, με την Τουρκία που περιορίζονται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Έχει προκύψει το ζήτημα με το δίκαιο της θάλασσας. Όλα αυτά εμείς θέλουμε να διευθετηθούν. Έχουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και αναφέρομαι  στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Έχουμε τη δυνατότητα για τον καθορισμό ΑΟΖ ενώ η Τουρκία βάζει και άλλα θέματα και προσπαθεί να μιλήσει για αμφισβητούμενες περιοχές στην νησιωτική  Ελλάδα. Μιλάει για αποστρατικοποίηση των νησιών και  υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Λιβύη . Στο τέλος θα υπογράψει συμφωνία με την Αργεντινή. Δεν θα πρέπει να μείνουμε στην καλή διάθεση των συμμάχων  μας αλλά να υπάρξει πραγματική βούληση και  από τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία

Σε ερώτηση σχετικά με την αξίωση του κ. Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση 16 νησιών ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Το θέμα αυτό δεν είναι νέο . Μετράει 40 χρόνια ζωής. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα στο Αιγαίο κάτι που δεν δεχόμαστε. Έχουν δημιουργηθεί πολλές κρίσεις στο μεσοδιάστημα. Σας θυμίζω τι έγινε  στα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν  η Ελλάδα προσέφυγε στη Χάγη και δεν έγινε συζήτηση. Δρομολογήθηκαν όμως οι διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας της Βέρνης . Και το 1987 είχαμε κρίση επί πρωθυπουργίας Α Παπανδρέου. Ο  πόλεμος αποφεύχθηκε λόγω της δηλώσεις του κ. Οζάλ . Είχαμε την κρίση στα Ϊμια. Τώρα έχουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα πάντα είχε αξιώσεις. Αυτό που την έχει ανησυχήσει είναι το Δίκαιο της θάλασσας που επικυρώθηκε από τα περισσότερα κράτη του κόσμου και είναι σε ισχύ από το 1996. Μόνο η Τουρκία δεν το έχει επικυρώσει. Έχει δημιουργήσει προβλήματα ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ζωτικό της χώρο στη θάλασσα. Εμείς επιμένουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να προσφύγουμε σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα για να βρούμε το δίκιο μας. Η διπλωματική μάχη είναι πολύ σημαντική . Δεν θέλουμε καμιά κρίση στο Αιγαίο αλλά είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα.Είναι  μια μεγάλη χώρα και έχει μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Ο διάλογος πρέπει να υπάρχει αλλά ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδος στο δικαστήριο της Χάγης ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε:

«Αναφέρθηκα σε προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.  Αυτά είναι και πολιτικά. Για το δικαστήριο της Χάγης συζητούμε εδώ και 40 χρόνια. Είναι ένα αγκάθι στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα εδώ και παρά πολλά χρόνια. Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πάντα κρατώντας κλάδο ελαίας. Είμαστε όμως και έτοιμοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προκλητική  ενέργεια μπορεί να γίνει για εσωτερικούς γεωπολιτικούς γεωστρατηγικούς λόγους ή γιατί η Τουρκία και ο κ Ερντογάν έχουν ξεφύγει από την ευρωπαϊκή προοπτική και προσανατολισμό και οραματίζονται μια νέο οθωμανική προσέγγιση στη πορεία των πραγμάτων».

Ο κ.Κεφαλογιάννης τόνισε πως το σύμφωνο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη είναι ήδη άκυρο.

«Είναι άκυρο ήδη το σύμφωνο.  Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πάρει αποφάσεις. Οι ΗΠΑ το έχουν καταδικάσει όπως και η Ρωσία. Δεν θα δίνουμε απαντήσεις εκεί που προκαλούμαστε από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα μπορεί να λέει ότι θέλει και επίσης να υπογράφει με μια παράνομη κυβέρνηση ότι επιθυμεί. Στον ΟΗΕ αναφέρεται η διαδικασία για την υπογραφή των διεθνών συμβάσεων.  Δεν μας ανησυχεί το θέμα. Το παρακολουθούμε όμως με προσοχή και ενισχύουμε σε διπλωματικό επίπεδο την Ελλάδα. Επίσης ενισχύουμε τη θέση μας,. Αν η Τουρκία επιθυμεί είναι ανοικτό το θέμα της υφαλοκρηπίδας για να προσφύγουμε για αυτό στη Χάγη

Σε ερώτηση αν στην παρούσα φάση βοηθούσε την  Ελλάδα ο καθορισμός ΑΟΖ ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως αυτό είναι δικαίωμα της χώρας μας.

«Είναι δικαίωμα μας αυτό. Είναι ανοικτές οι συζητήσεις για το θέμα αυτό με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Έχουμε συζητήσει με την Ιταλία και την Αλβανία.  Είμαστε σε συζήτηση με τις Αλβανικές αρχές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δεν είναι  μόνο η Τουρκία. Είναι ανοικτή η συζήτηση και με άλλες χώρες για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών πάντα με διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις συμμαχίες της Ελλάδος με αφορμή όσα έγιναν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

«  Όλα τα κράτη της Ευρώπης είναι μαζί μας . Αυτό αποτυπώνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες καταδικάστηκε ομόφωνα η επιθετικότητα  της Τουρκίας. Επιβεβαίωσαν  τις αποφάσεις του Ιουνίου για κυρώσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο στην Τουρκία. Εμείς ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Αυτό το νόημα είχε η επίσκεψη του κ. Χαφτάρ στην Αθήνα. Διαδραματίζουμε ρόλο στη γειτονιά μας και θα έχουμε λόγο στην επόμενη διάσκεψη για την επίλυση του θέματος της Λιβύης», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα και της Ευρώπης

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε όμως και στο μεταναστευτικό πρόβλημα

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι  μεγάλο  θέμα  για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι χώρες υποδοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως χώρες καταστράφηκαν και εκατομμύρια πρόσφυγες μετακινήθηκαν. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί 4.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Είναι ένας μοχλός πίεσης  από τη Τουρκία. Έχει υπογραφεί μια συμφωνία και έχουν εκταμιευθεί χρήματα . Και η Ελλάδα έχει εισπράξει  πολλά χρήματα . Πρέπει όμως να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια για τους νησιώτες που έχουν υποστεί το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό. Δεν μπορούν χώρες  όπως η Ελλάδα να σηκώσουν το βάρος. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα άλλα κράτη της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό . Για το  λόγο αυτό γίνεται συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Η πολιτική της κυβέρνησης  διαφοροποιείται από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ . Δεν είναι το ίδιο πράγμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ήδη γίνεται σε εφαρμογή του νόμου ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν είναι υπερ των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Η λογική είναι υπέρ των κλειστών προαναχωρησιακών  κέντρων. Η λογική του ΣΥΡΪΖΑ ήταν χρονοβόρα και διόγκωσε το πρόβλημα. Τους πρόσφυγές έχουμε υποχρέωση να τους  προστατεύσουμε. Οι οικονομικοί μετανάστες όμως πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες τους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος αυτό»

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στο  κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα. Βγαίνει  από την κρίση. Είναι μια χώρα για επενδύσεις. Έχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον, Και στα εθνικά θέματα έχει τη δική της γραμμή. Στην Ευρώπη οι πολίτες έχουν μεγάλη εκτίμηση στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα στα Δωδεκάνησα και στο βόρειο Αιγαίο που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση. Μας βλέπουν με καλό μάτι, μας έχουν βοηθήσει, Στέκονται στο πλευρό μας. Η Ελλάδα κάνει ότι πρέπει για να είναι μέρος των λύσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη», δήλωσε.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Σε ερώτηση αν υπάρχουν δυνατότητες πλέον στην Ευρώπη για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε:

«Δεν ξέρω με βάση τις συνθήκες κατά πόσο μπορεί αυτό να γίνει πράξη. Αυτό άλλαξε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα συζητούμε με βάση τους κανονισμούς και το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορεί κάθε  χώρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς τη σύμφωνη γνώση των ευρωπαϊκών οργάνων. Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε. Μακάρι να υπάρχει τρόπος ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά που θα πρέπει να προστατέψουμε και να  ενισχύσουμε»

Όσο για τους στόχους που έχει θέσει τόνισε:

«Είχα την ευθύνη των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας για πέντε χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν πήρε αυτή την επιτροπή. Τώρα είμαι πρόεδρος στην Επιτροπή ΕΕ –Αλβανίας. Μετέχω στην επιτροπή ΕΕ Τουρκίας. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε τώρα και θα είναι στο προσκήνιο και τα επόμενα χρόνια. Με ενδιαφέρουν πολύ τα ελληνοτουρκικά. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στη ΕΕ να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και να αντλήσουμε περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη της πατρίδας . Η Ελλάδα μπορεί να περάσει μια περίοδο ακμής τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να είμαστε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό μας»

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sky | ΑΚΟΥΣΤΕ 24.7

sky

By: skyrodos

sky | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

sky | ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Connect

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.