Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».

Δεν αντέχουν πλέον άλλους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες τα νησιά. Την αγωνία τους για όσα μπορεί να συμβούν στο εξής αν τα νησιά τους δεν αποσυμφορηθούν εξέφρασαν μιλώντας στον Sky σήμερα οι δήμαρχοι Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας και Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.

Και στα δύο νησιά επικρατεί οργή στις τάξεις των κατοίκων καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Στη Λέρο το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αύριο. Το αίτημα για την συζήτηση του θέματος κατατέθηκε από παρατάξεις της μειοψηφίας.

Παρόλα αυτά όμως οι “αφίξεις” των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά δεν σταματούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ με παρέμβαση της Τουρκικής ακτοφυλακής μπλοκάρισε η πορεία 16 σκαφών με τα οποία θα έρχονταν στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά 631 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες.

«Στο νησί έχουμε 400 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν χωράνε στα κρατητήρια. Δεν υπάρχουν και χώροι υγιεινής για την κάλυψη των αναγκών τους. Έπρεπε τα αρμόδια υπουργεία και κυρίως οι υπουργοί Τουρισμού Πολιτισμού να μεριμνήσουν για την μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Το πρόβλημα έχει έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις εδώ και δύο μήνες, Το κράτος να καταλάβει πως στα νησιά που είναι σε απόσταση αναπνοής από τη γειτονική χώρα δεν μπορούν να μένουν παράτυποι μετανάστες», δήλωσε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος Σύμης έχει κάνει διάβημα και στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο, με το αίτημα να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές
“ Στο νησί φιλοξενούνται τώρα 2.200 άτομα ενώ οι δομές είναι για 900. Συνεχώς ζητάμε την αποσυμφόρηση της δομής καθώς το νησί δεν αντέχει”, δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.
Αρκετοί παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που δεν χωράνε στις δύο δομές που διαθέτει το νησί και μένουν στην ύπαιθρο στα «Λέπιθα» και στο Λακκί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τα λόπια και η γαστρονομία στον «πρόθυμο» κ. Ζαννετίδη

«Αρκετοί από αυτούς που έχουν έρθει στο νησί δεν χωράνε στις δομές που διαθέτουμε και μένουν στην ύπαιθρο. Φοβόμαστε γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος επεισοδίων όταν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Κόλλιας και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να εγκλωβίζονται στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες.

“Στα νησιά λειτουργεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Δεν μπορεί να πλήττεται από το  μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα”, ανέφερε ο δήμαρχος Λέρου.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι  αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Υπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Ο  διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

Στοιχεία από την Καθημερινή 

 136 total views,  2 views today