Διαδραστικό μουσείο Αγροδιατροφής η υπαίθρια αγορά της Λέρου

1068

Από το Γραφείο Δημάρχου ανακοινώνεται η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανάδειξη Υπαίθριας Αγοράς Λέρου» με δικαιούχο τον Δήμο Λέρου και συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 2.014.800,00€ στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020. υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα.

Στο πλαίσιο του έργου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του κτιρίου της Υπαίθριας Αγοράς στο Λακκί της Λέρου και η επαναλειτουργία του ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής.

Οι χώροι του μουσείου θα αναπτυχτούν σε 5 επίπεδα:

-Στον ισόγειο χώρο, θα λειτουργεί η υποδοχή, η Ακαδημία, που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία που θα επισκέπτονται το Μουσείο καθώς και κυλικείο με τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων.

-Στον Α’ Όροφο θα αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας καθώς και στο δώμα του Β΄ ορόφου.

-Στον Β΄ όροφο θα φιλοξενείται ο κήπος του Μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

-Στον Γ’ όροφο του Πύργου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου για την ιστορία της Λέρου ενώ στον Δ’ όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.

-Περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτιρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων.

Στο χώρο αυτό πρόκειται να μισθωθούν πάγκοι σε τοπικές επιχειρήσεις για την προβολή, προώθηση αλλά και πώληση τοπικών προϊόντων.

Οι πάγκοι αυτοί θα βρίσκονται ανάμεσα στα κατακόρυφα συστήματα έκθεσης της στοάς με σκοπό την ένταξη και ενσωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφής σε ένα ενιαίο σύνολο.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων,  το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

Γι’ αυτή την ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας ευχαριστεί την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα, τον Συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, το διευθυντή Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών τους μηχανικούς καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου μας.

Επίσης την εταιρεία EPSILON Σύμβουλοι Ανάπτυξης και τον κο Ρούσσο Αλέξανδρο που συνεργάστηκε, παρέχοντας στοιχεία για την επιτάχυνση κατάθεσης του φακέλου από το Δήμο μας.

Ο Δήμαρχος Λέρου κάνει γνωστό στους συμπατριώτες μας ότι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της μελέτης του έργου αρχές Απριλίου .

Πλέον αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης της Β’ φάσης του Ξενοδοχείου “Λέρος”, για να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο στους γνωστούς λασπολόγους της δημοτικής Αρχής, με έργα και απορρόφηση κονδυλίων για την ανάπτυξης και την προοπτική της Λέρου.