Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, απαιτείται η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας στον sky και τη Νατάσα Παμπρή ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, εξέφρασε την άποψη ότι με το άνοιγμα των εκκλησιών θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στους πιστούς να κοινωνήσουν εφόσον το επιθυμούν.

Για το αν τον ικανοποιούν οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ο Μητροπολίτης τόνισε ότι “Δε γνωρίζουμε τα νέα μέτρα γιατί δεν μας έχουν ανακοινωθεί ακόμη και αναμένουμε. Συμφωνώ όσον αφορά τη λογική, νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να μην αναμένουμε μέχρι τις 17 Μαίου, αλλά νωρίτερα να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες, με τα μέτρα τα οποία θα εξασφάλιζαν την προστασία τους”.

Ερωτηθείς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος αν με το άνοιγμα των εκκλησιών προς τους πιστούς θα μπορεί το ποίμνιο και να κοινωνήσει, τόνισε πως αυτό θα πρέπει να είναι αυτονόητο, διαφορετικά δεν υπάρχει και λόγος να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες.

Αναλυτικότερα επί του θέματος ο δεσπότης σχολίασε:

«Όπως σας έχω ξαναπεί, η εμπειρία μας 2000 ετών υποδηλώνει ότι δεν έχουμε μετάδοση ιών μέσω της Θείας Κοινωνίας. Οπότε αυτό δεν πρέπει να το παραθεωρήσουμε. Επομένως, δε μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική”. Και πρόσθεσε:

Η Εκκλησία δε μπορεί να το δεχθεί (να μην κοινωνούμε) γιατί ουσιαστικά καταλύεται η υπόστασή της. Και δε μπορούμε να δεχθούμε να γίνονται Θείες Λειτουργίες, χωρίς να μπορούν να κοινωνήσουν, αυτοί οι οποίοι θα είναι εκείνη τη στιγμή εκκλησιαζόμενοι. Ειδάλλως δεν υπάρχει και λόγος να τελούμε και τη Θεία Λειτουργία. Η Θ.Λ. δεν είναι κάτι μαγικό, δε μπαίνουμε στο ναό να κάνουμε μαγικά για την υγεία μας επί παραδείγματι όπως οι μάγοι σε κάποιες φυλές. Μπαίνουμε για να λειτουργήσουμε και να κοινωνήσουμε. Οπότε αντιφάσκει από τη μία ανοίγουμε για τη Θεία Λειτουργία κι από την άλλη κλείνουμε για τη Θεία Κοινωνία.

“Δε νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα μπει σε αυτή τη λογική. Όσον αφορά τον κόσμο, αυτοί οι οποίοι έχουν αμφιβολίες, θα πρέπει να μην κοινωνήσουν, είναι θέμα δικό τους…είναι θέμα ελευθερίας πλέον”, σημείωσε επιπροσθέτως.

Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ρόδου αναφέρθηκε στα μηνύματα που λαμβάνουν από τον κόσμο τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ιεράρχες πως ανυπομονούν να λειτουργηθούν και μία μερίδα επιθυμεί να κοινωνήσει. «Δεν είναι πλέον θέματα απλής πίστεως, αλλά ζωής. Η πίστη μας δεν είναι κάτι θεωρητικό, είναι εμπειρία ζωής. Υπάρχουν πολλοί πιστοί που ζητούσαν να κοινωνήσουν όλες αυτές τις ημέρες. Σαφώς δεν τους παροτρύναμε, τους το αρνούμαστε, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά εφόσον ισχύει αυτό για τον πληθυσμό θα πρέπει όλοι να κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο, να μην υπάρχουν δηλαδή προνομιούχοι και μη προνομιούχοι πιστοί, για τη διατήρηση της ενότητας .

Περιμένω τα νέα μέτρα, αλλά δε σας κρύβω ότι περιμένω να δημιουργηθούν προβλήματα. Αν για παράδειγμα στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού επιτρέπεται να μπαίνουν 50 άτομα και αρνηθούμε στον 51ο ή στον 52ο να μπει, θα δημιουργούμε μία μόνιμη δυσαρέσκεια.

Είναι πολλά τα ζητήματα που μας προβληματίζουν, αλλά δε μπορούμε να παίρνουμε κι εμείς αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η εκκλησία της Ρωσίας κράτησε μια άλλη πολιτική κι έχουμε θανάτους ιερέων, διασπορά του ιού μέσα στις εκκλησίες ή και 50 μοναχούς που ασθενούν αυτή τη στιγμή σε τρεις Μονές. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις υποδείξεις των ειδικών, αλλά και οι ειδικοί θα πρέπει να δουν πως θα ικανοποιείται η πίστη των ανθρώπων”, είπε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   "Πάρτι" με βιομηχανία εργολαβιών κι εκπτώσεις 2% στο Δήμο Ρόδου!

Τέλος, σχολιάζοντας την αυξητική τάση των πολιτικών γάμων, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, έκανε λόγο για πλασματικά στοιχεία, αφού οι περισσότεροι γάμοι που γίνονται στο δημαρχείο, στη συνέχεια τελούνται και θρησκευτικά. Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι πολλοί γάμοι που έχουν προγραμματισθεί θα ακυρωθούν από τους μελλόνυμφους, αφού δεν θα δεχθούν τα περιοριστικά μέτρα με λιγοστό αριθμό καλεσμένων, αλλά και την αποφυγή των γαμήλιων εκδηλώσεων, αφού πολλοί έχουν συνδέσει το γάμο και με στολισμούς, αυτοκινητοπομπή, δεξιώσεις κλπ, χάνοντας το πραγματικό νόημα.

Μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν να μην ακυρώσουν το γάμο τους στην εκκλησία και να τον τελέσουν ακόμη κι αν είναι με λιγοστούς καλεσμένους, παροτρύνοντας τον κόσμο να αναθεωρήσει για τους γάμους με όλο αυτό το “περίβλημα”… που χάνουν και το πραγματικό νόημα, ενώ εξέφρασε και τις αντιρρήσεις του ως προς τα ζευγάρια που περιμένουν πρώτα να κάνουν παιδιά και μετά να νυμφευθούν στην Εκκλησία. “Εμείς προς Θεού δε μπορούμε να το αρνηθούμε, αλλά χάνει και την ουσία του ο γάμος. Τι να σου ευχηθεί εκείνη την ώρα η Εκκλησία για τεκνογονία όταν έχεις ολοκληρώσει τον κύκλο και πας να παντρευτείς με 2 και 3 παιδιά…”

 1,906 total views,  3 views today