Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα

111

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ εν όψει των εκλογών της 21ης Μαίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή θα καθορίσει τι θα γίνει εάν χρειαστεί και δεύτερη κάλπη.

«Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έφερε ως παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε να συνεννοηθούμε με δύο άλλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θετική η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας.

Σε σχέση με τον φράχτη στον Έβρο επισήμανε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια είτε όχι.

Για τη δήλωση Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «είπε το αυτονόητο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τον Τάκη Θεοδωρικάκο που χθες δήλωσε ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση θέλει νεκρό» με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

Μίλησε για τμήματα της πολιτικής ζωής «που έχουν αλλεργία» στη δράση της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία πρέπει να λογοδοτεί μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής βίας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στον δρόμο, κοντά στον πολίτη, για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το νερό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός. «Οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο. Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Οι εταιρείες θα περάσουν σε δημόσιο έλεγχο», τόνισε.

«Γιατί είναι κακό να υπάρχει ένα κρατικό μάτι» πάνω στο νερό, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Για τη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη για το νερό είπε ότι ήταν «ψέματα μετά μουσικής».

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στον σκληρό πυρήνα του κράτους, είπε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των συντάξεων που βγαίνουν σε διάστημα δύο μηνών, όπως τόνισε.

Για την υγεία

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για τον «προσωπικό γιατρό» και μίλησε για τις εξετάσεις μαστογραφίας που μπορούν να κάνουν πλέον οι γυναίκες μέσω του προγράμματος που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «απλοϊκότητα» αφού θεωρεί ότι όλα τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν με παραπάνω προσλήψεις και με μείωση των φόρων, ενώ σημείωσε ότι «αυτός ήταν που διέλυσε τη μεσαία τάξη».

Για debate

Σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά αν είναι διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί στην εκπομπή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διαθέσιμος.

Για την οικονομία

«Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές, αν όμως έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα αναπτυξιακά δάνεια που θα μπορούν να είναι διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με 6% το 2022, σημείωσε.

Για τις τριετίες

«Θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών», είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο «δεν είμαστε εκεί ακόμα», τόνισε.

Ο κατώτατος μισθός πήγε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί», είπε και πρόσθεσε ότι: «Έχει σημασία να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας για τις μειώσεις των φόρων».

Για τους συνταξιούχους

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά στις συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός. «Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα», τόνισε.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού»

«Το καλάθι του νοικοκυριού έχει δουλέψει σε μεγάλο βαθμό», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων μπορεί να είναι πιο κάτω από τις περσινές.

«Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους», τόνισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν δουλεύει ως μέτρο, δεν φαίνεται στην τσέπη των καταναλωτών, «άλλες χώρες έφαγαν τα μούτρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

«Το πρόγραμμα αυτό έχει μια θετική πρώτη ανταπόκριση», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε κάνει με νέα ζευγάρια. Η μηνιαία εξυπηρέτηση του δανείου είναι μικρότερη από ένα μηνιαίο ενοίκιο, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα διπλασιαστεί.

Θα ξαναδούμε το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επισήμανε στη συνέχεια.

«Υπάρχει πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες», σημείωσε.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Για το κόμμα Κασιδιάρη και τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τόνισε ότι υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για να μην κατέλθει στις εκλογές και πλέον είναι ακόμα πιο θωρακισμένο. «Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Τέμπη

«Γροθιά στο στομάχι» χαρακτήρισε τις εικόνες από το δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός. «Δεν θα υπάρχει καμιά απολύτως συγκάλυψη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια.

Μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη, «θα συγκρουστούμε με τις εστίες αναχρονισμού και ωχαδερφισμού που υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει «αξιολόγηση παντού».