Μισή Ρόδος έχει διασκορπιστεί στις … πέντε ηπείρους

1211

Μισή Ρόδος ακόμη …τουλάχιστον ζει και αναπνέει στο εξωτερικό . Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι απανταχού σύλλογοι των ομογενών δείχνουν πως ο πληθυσμός των Ροδιτών που έχουν διασκορπιστεί στις πέντε ηπείρους είναι ίσος ίσως και κάπως μεγαλύτερος από αυτόν του μισού νησιού μας.
Οι Ροδίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι 50.000 με 60.000 τουλάχιστον.Μόνο στην Αμερική ζουν 20.000 με 30.000.
Δυστυχώς όμως μάθημα για τη ελληνική διασπορά δεν φαίνεται να διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τον τρόπο που συμβαίνει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Για τον αριθμό των ομογενών που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου τύπου κατασκηνώσεων στα Κολύμπια, που θα φιλοξενεί παιδιά Ροδιτών χειμώνα καλοκαίρι συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του Παροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων κ. Ηλίας Τομάζος και ο κ. Πολύβιος Παυλίδης, επίτιμος πρόεδρος Ροδίων Αμερικής με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου.
«Με χαρά δέχθηκα στο γραφείο μου τον κ. Ηλία Τομάζο και τον κ. Πολύβιο Παυλίδη που εκπροσωπούν τον Παροδιακό Σύλλογο Αποδήμων Απόλλων . Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο στη συνάντηση με το δήμαρχο κ.Φώτη Χατζηδιάκο.Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας –κατασκήνωσης στην περιοχή των Κολυμπίων», δήλωσε ο κ. Σάββας Διακοσταματίου.
Όπως τόνισε ο κ. Διακοσταματίου το ζητούμενο είναι να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις παιδιά των αποδήμων Ροδίων και όχι μόνο.
« Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται και να γνωρίζουν την Ρόδο που είναι πατρίδα δική τους και των γονιών τους. Επιπλέον θα ενωθεί η τρίτη και η τέταρτη γενιά αποδήμων. Σιγά σιγά η δομή θα μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο για τους απόδημους», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής όπου λειτουργούσαν οι παλαιές κατασκηνώσεις στα Κολύμπια.
Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως το κέντρο θα λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι.
Στη δημιουργία του κέντρου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Παροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων κ. Ηλίας Τομάζος.
«Ήρθα στη Ρόδο για να επισκεφθώ τους φοιτητές μου. Υπηρετώ όμως και τον Παροδιακό Σύλλογο Αμερικής Απόλλων. Θέλω να κάνω πράγματα για τα παιδιά των αποδήμων. Να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.Είμαστε σε συνεργασία και με τους αποδήμους που ζουν στην Αυστραλία και τον Καναδά. Θέλουμε να ενώσουμε τους Ροδίτες όπου γης», είπε ο κ. Τομάζος.