Ρόδος και Κως μπορούν να φθάσουν το 50% των αφίξεων του ’19, εκτιμούν Ν. Σβύνου και Γ. Ματσίγκος

643

Την εκτίμηση ότι η Ρόδος και η Κως μπορούν να καταφέρουν -υπό προϋποθέσεις- το φετινό καλοκαίρι το 40% με 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, εξέφρασαν μιλώντας στον sky η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ντίνα Σβύνου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος.

Και οι δύο επισήμαναν ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κινηθεί η σεζόν είναι να παραμείνουμε πράσινος υγειονομικός προορισμός, η τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τους πολίτες και η αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν στον προορισμό που επιλέγουν σε τι ποσοστό είναι εμβολιασμένος ο ντόπιος πληθυσμός.

Η κυρία Σβύνου επισήμανε ότι η τουριστική σεζόν για το 2021 θα καθυστερήσει να ξεκινήσει, αλλά δε θα έχουμε τους περσινούς περιορισμούς, ενώ οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος έχουν καλές προοπτικές και μπορεί να υπάρχει επιμήκυνση και για τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη.

Επιπλέον τόνισε ότι χθες η Ένωση Ξενοδόχων Κω απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συντονιστικού των εμβολίων για το πρόγραμμα «Ελευθερία», με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας και τους βουλευτές Δωδεκανήσου τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση των εμβολιασμών στο νησί, αφού είναι αδιανόητο να προχωράνε με μεγάλη καθυστέρηση ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την επανεκκίνηση του τουρισμού.

“Διανύουμε άλλη μία χρονιά πανδημίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτό και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, γιατί πάμε πάρα πολύ αργά στο θέμα αυτό. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε αυτή την κατάσταση, ανοίγοντας τον Τουρισμό. Άλλωστε είχε δεσμευτεί και η κυβέρνηση για επιτάχυνση των εμβολιασμών στα νησιά. Αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, από τις 15 Ιουνίου θα μπορούμε να έχουμε ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων και πληροτήτων”, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΞΚ.

Επιπλέον τόσο η κυρία Σβύνου, όσο και ο κ. Ματσίγκος καυτηρίασαν το γεγονός ότι με το άνοιγμα της εστίασης από την περασμένη Δευτέρα, παρατηρείται μία χαλαρότητα των πολιτών: “Αναθαρρύναμε όλοι με το άνοιγμα της εστίασης και βλέπω μία χαλαρότητα. Δεν μας επιτρέπεται να χαλαρώνουμε όμως, γιατί κινδυνεύουμε να αυξηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εις βάρος της υγείας μας, αλλά και εις βάρος του Τουρισμού, με κίνδυνο να μας βγάλουν χώρες όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο από το πράσινο”, όπως τόνισαν εμφαντικά.

Ο κ. Ματσίγκος τόνισε ότι κάθε εβδομάδα επαναξιολογείται η κατάσταση και αν βγούμε από την “πράσινη” κατηγορία, θα πάει πίσω η σεζόν για τον Ιούλιο, όπως συνέβη και το 2020. “Πρέπει να προσέχουμε αποστάσεις, μέτρα, μάσκες. Είναι κρίμα να καταστρέψουμε τη σεζόν, επειδή κάποιοι έσπευσαν στις καφετέριες που άνοιξαν και κάθονται μέσα.

Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να είμαστε πράσινος προορισμός, να μη χρειάζεται το μοριακό τεστ στην επιστροφή των ταξιδιωτών – που είναι και αυτός ένας αποτρεπτικός παράγοντας λόγω του κόστους- να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί’, σημείωσε σχετικά.