Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε με τον Νότη Μηταράκη

474

Σε νέες κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν κάτοικοι και αυτοδιοίκηση στη Λέρο στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για την μετατροπή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο.
Αυτό τόνισε μιλώντας στον Sky σήμερα ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Κόλλιας με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης κ. Μηταράκη σε Λέρο και Κω.

‘«Θα προβούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή του κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου . Εμείς έχουμε μια δομή για 800 άτομα. Καλό είναι να μείνουμε σε αυτή και να μην αυξηθεί ο πληθυσμός. Αφού μιλούν για αποσυμφόρηση γιατί να γίνει επέκταση της υπάρχουσας δομής;», τόνισε ο κ.Κόλλιας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού.
«Δεχθήκαμε την επίσκεψη του κ. Μηταράκη. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Επισκέφθηκε τη μονάδα σίτισης το κέντρο προσφύγων μεταναστών. Μετά ήρθε στο Δήμο όπου συζητήσαμε με φορείς ενώ συμμετείχε και στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της υπάρχουσας ή την κατασκευή κλειστής δομής στο νησί για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ο υπουργός επιμένει στις απόψεις του δηλαδή για το κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο κ. Κόλλιας.

Ο δήμαρχος Λέρου εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδύνατο να γίνονται οι επαναπροωθήσεις των παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

«Τώρα φιλοξενούμε 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά. Ο αριθμός είναι επικίνδυνος. Εμείς επιμένουμε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άνθρωποι αυτοί θα κρατούνται για 25 ημέρες . Δεν μας λένε όμως μετά τι θα γίνεται», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί θα είναι η αύξηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως εδώ και δυόμισι μήνες δεν έχουν φύγει οι παράνομοι και μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν αφιχθεί στο νησί.
«Δεν θα δεχθούμε όμως να μας φέρνουν λαθρομετανάστες και από άλλα νησιά», τόνισε.