Σύμφωνα με την Πρόεδρο της HAPCO & DES, η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη μεγάλων συνεδριακών κέντρων, ειδικά η Αθήνα, με το αίτημα δημιουργίας ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου να παραμένει πάντα στο τραπέζι. Χάνουμε κάθε χρόνο 100 μεγάλα διεθνή συνέδρια και 1000 εταιρικές συναντήσεις, είπε η κα. Λυγνού και συμπλήρωσε ότι ενώ έχουμε γενικά αξιόλογες συνεδριακές υποδομές σε όλη τη χώρα δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγάλα συνέδρια.
Από τα στοιχεία της International Congress and Convention Association (ICCA) που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και αφορούν μόνο τα συνέδρια των διεθνών ενώσεων η Ιταλία είναι 1η στην Ευρώπη και ακολουθεί η Ισπανία ενώ η Πορτογαλία είναι στην 7η θέση και η Ελλάδα στην 11η στην Ευρώπη.
Επίσης σε επίπεδο πόλεων η Αθήνα κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη και την 15η στον κόσμο και η Θεσσαλονίκη 26η στην Ευρώπη και 42η στον κόσμο
ΤΟ 2023 η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε στην κατάταξη δημοφιλείς συνεδριακούς προορισμούς όπως Μόναχο, Λιουμπλιάνα, Ζυρίχη, Βαλένθια, ενώ αναμένει τα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ.
Η μέση δαπάνη
Πάντως όπως τονίσθηκε στο συνέδριο τα μεγάλα συνεδριακά event διευρύνουν και την τουριστική σεζόν στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Διεθνούς Διάσκεψης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-21 Μαρτίου στη Costa Navarino στην Πύλο που έφερε νωρίτερα το άνοιγμα των ξενοδοχείων.
Επίσης στα θετικά του συνεδριακού τουρισμού είναι ότι ο επισκέπτης του συνεδρίου ξοδεύει από 4 έως 7 φορές περισσότερα χρήματα από τον απλό τουρίστα. Επίσης τα συνέδρια ενισχύουν την επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μειώνουν την εξάρτηση της χώρας από την εποχικότητα. Επιπλέον οι σύνεδροι είναι υψηλού εισοδήματος και συνήθως επανέρχονται στη χώρα με τις οικογένειές τους ως τουρίστες.