Σε σταδιακή κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της στο Αιγαίο προχωρά η Τουρκία, καθώς την τρίτη μέρα του 2019, τουρκικά αεροσκάφη όχι μόνο παραβίασαν σε 15 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τη νήσο Παναγιά.

Συνολικά 10 τουρκικά αεροσκάφη, (οκτώ F-16, ένα κατασκοπευτικό CN-235 και ένα ελικόπτερο), πραγματοποίησαν 15 παραβιάσεις του εναέριου χώρου σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ καταγράφηκαν και 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε τρεις σχηματισμούς, των δύο και των τεσσάρων αεροσκαφών.

Τα δύο από τα οκτώ F-16 ήταν οπλισμένα.

Τις δύο υπερπτήσεις πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 στις 12:44 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 28.000 πόδια και στις 12:56 πάνω απίο την Παναγιά στα 28.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σε Φαρμακονήσι και Παναγιά

H Άγκυρα ξεκινάει τη νέα χρονιά με μπαράζ προκλήσεων, όπως φαίνεται, αφού σχηματισμός δύο τουρκικών F-16 προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε δύο υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι και την Παναγιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός 2 τουρκικών F-16 πραγματοποίησε στις 12.44 υπερπτήση στο Φαρμακονήσι στα 28.000 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών. Κατά την επανείσοδό του στις 12.56 πραγματοποίησε υπερπτήση στην νήσο Παναγιά και πάλι στα 28.000 πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες υπερπτήσεις σημειώνονται μετά από τη χθεσινή ανταλλαγή δηλώσεων Τσαβούσογλου – Καμμένου.

Αρχικά ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο προειδοποιώντας προκλητικά την Ελλάδα να προσέξει το «κακομαθημένο παιδί» διότι θα προκληθεί ατύχημα. Και στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος στον Τσαβούσογλου «δεν σας φοβάται κανείς πια».

 186 total views,  2 views today