Αναταράξεις στα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αλλά και ζημιές μικρής έκτασης μέχρι στιγμής προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τα Δωδεκάνησα.
Όπως δήλωσε στον Sky o αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας έχουν πέσει δέντρα στα Μαριτσά, (στην αυλή της εκκλησίας) στον Αρχάγγελο, στα Κολύμπια, στα Ασγούρου, στο Φαληράκι και στην πόλη της Ρόδου.

«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Έγινε προσπάθεια και αποκαταστάθηκαν.Ο Δήμος ανταποκρίθηκε πλήρως.Σήμερα συνεχίστηκε η προσπάθεια για να λυθούν ορισμένα προβλήματα μικρής έκτασης», δήλωσε ο κ. Αγαπητός Πάλλας.

«Είχαμε πτώσεις δέντρων και στύλων φωτισμού στο οδικό δίκτυο στη Λεωφόρο Ρόδου Καλλιθέας καθώς και σε ορισμένα σημεία μικρής κλίμακας κατολισθήσεις.Τα συνεργεία μας μερίμνησαν και αποκατέστησαν τις ζημιές», δήλωσε στο skyrodos.gr o εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας τα αεροπορικά δρομολόγια που είχαν προγραμματιστεί από νωρίς το μέχρι τις 11:30 το πρωί ακυρώθηκαν.Οι πτήσεις άρχισαν να διεξάγονται κανονικά μετά τις 12:00 όπως έγινε γνωστό από το αεροδρόμιο «Διαγόρας».

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία όμως και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια αφού το πλοίο «Πρεβέλης» μέχρι τις 12:00 ήταν αγκυροβολημένο σε ασφαλές σημείο. Αναχώρησε μετά τις 12:00 για Πειραιά και αύριο θα επανέλθει σε κανονικά του δρομολόγια σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Στη Λέρο είχε αγκυροβολήσει το πλοίο Blue Star 2 εξαιτίας της κακοκαιρίας . Το πλοίο όπως δηλώθηκε στο skyrodos.gr αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ακαντιάς στις 16:00 και θα αναχωρήσει στις 18:00.

Λόγω της βροχόπτωσης παρατηρήθηκε μεγάλη συγκέντρωση υδάτων στο χώρο πίσω από τον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.

Να είναι σε διαρκή ετοιμότητα ζήτησε από τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που παρείχε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ε.Μ.Υ., θα αντιμετωπίσουμε ισχυρότατους ανέμους και βροχοπτώσεις με πιθανότητα χαλαζόπτωσης για το χρονικό διάστημα 24 – 25.1.2019, ενώ στις επόμενες ημέρες αναμένονται να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.Κάνουμε έκκληση στους πολίτες της περιοχής μας να περιοριστούν στις απαραίτητες μετακινήσεις και να συνεργαστούν άμεσα με τις Αρχές του τόπου, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν από την κακοκαιρία», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω της εκδήλωσης διαδοχικών έντονων καιρικών φαινομένων ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας:
-Να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
-Να στερεώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
-Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους.
-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
-Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   ΚΚΕ : Τεχνητή αναπνοή στα σαπάκια που ταξιδεύουν στο Αιγαίο

Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pnai.gov.gr/- http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.
Τέλος πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου είναι σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Τα καλά … της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα η κακοκαιρία είχε και τα καλά της αφού εξαιτίας των βροχοπτώσεων, γέμισαν με νερό πηγές που είχαν στερέψει εδώ και καιρό.
«Η πηγή της «Κοσκινιστής» λειτουργεί. Είχε στερέψει εδώ και δύο χρόνια.Πιστεύω πως σε ότι αφορά την επάρκεια σε νερό θα πάμε αρκετά καλά», είπε ο κ. Πάλλας.

Άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά

Ο κ. Πάλλας αναφέρθηκε και στην προετοιμασία που γίνεται από τώρα για τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης ετοιμότητας στην Ελεούσα.
Σε υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος όπως τόνισε θα γίνει στις 20 Μαίου του 2020 άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά και εκκένωση χώρου με παράνομους μετανάστες.
« Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από τώρα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά όταν θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ετοιμότητας.Σήμερα είχαμε για αυτό συνάντηση με τους συνεργάτες μας», τόνισε ο κ.Πάλλας.

 160 total views,  2 views today