Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έγινε όμως σήμερα λίγο μετά τις δέκα με επίκεντρο σε περιοχή νότια της Καρπάθου.
Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα εμφανίστηκε μιλώντας στον Sky ο καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος κ. Ευθυμιος Λέκκας.
«Δεν συνδέεται ο σεισμός με αυτόν που έγινε μετά τα μεσάνυχτα. Προέρχεται από ρήγμα πάνω στο τόξο της τάφρου 10 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου», δήλωσε.
Αναφορικά με το σεισμό που έγινε σήμερα λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο κ. Λέκκας τόνισε:
«Ήταν ένας σεισμός που έγινε μερικώς αντιληπτός στη Ρόδο. Ήταν ώρα ησυχίας και έγινε αντιληπτός από περισσότερα άτομα. Το επίκεντρο του ήταν 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου στο βόρειο άκρο της τάφρου του Στράβωνα. Υπάρχει μια κινητικότητα που παρακολουθούμε γιατί έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είναι στο όριο δύο τεκτονικών πλακών. Προσπαθούμε να δούμε τις κύριες δονήσεις αλλά και τους μετασεισμούς και να επιβεβαιώσουμε το πλέγμα ρηγμάτων»
Σε ερώτηση αν θα υπάρχουν μετασεισμοί τόνισε πως έγιναν τέσσερις και δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μικρά γεγονότα που εκτονώνονται σιγά σιγά
Ο κ. Λέκκας όμως αναφέρθηκε όμως και για τις ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμούς φωτιές και πλημύρες στο διάστημα από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Ρόδο.
«Ετοιμάζουμε στο διάστημα από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου μεγάλο πλέγμα ασκήσεων στη Ρόδο. Ξεκινάμε στις 13 με ενημέρωση των μαθητών και άσκηση με εκκένωση του 1ου Λυκείου ( Βενετόκλειο). Στις 14 θα γίνει η επίσημη έναρξη των ασκήσεων», τόνισε.
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως ασκήσεις ετοιμότητας θα γίνουν στην Μεσαιωνική Πόλη και στη Λίνδο.
«Οι ασκήσεις θα αφορούν συνδυασμένους κινδύνους δηλαδή σεισμό φωτιά τσουνάμι πλημμύρες και κατολισθήσεις «, τόνισε.
Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 32 υπηρεσίες. « Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να συντονιστούμε με όλες τις υπηρεσίες για να δούμε αν είμαστε έτοιμοι για αυτό που όλοι απευχόμαστε», τόνισε ο κ. Λέκκας
Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των προηγουμένων ασκήσεων ο κ. Λέκκας τόνισε πως διεξάγονται για να δείχνουν το βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών.
«Πριν ένα χρόνο κάποιοι πανηγύριζαν μετά από άσκηση για φωτιά στην Πεντέλη. Μετά άναψε η φωτιά στο Μάτι με τα γνωστά και τραγικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις διεξάγονται για να βλέπουμε τις αδυναμίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι », τόνισε ο κ. Λέκκας .