Στη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου αναφέρθηκε με δηλώσεις του σήμερα ο διευθυντής του Ογκολόγος Παθολόγος κ. Δημήτρης Ματθαίος.
«Το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου καλύπτει όλες τις ανάγκες της Δωδεκανήσου. Είμαστε σε θέση να κάνουμε 3.500 χημειοθεραπείες κατ έτος και να εξυπηρετούμε στα εξωτερικά μας ιατρεία 4.200 ασθενείς. Οι ανάγκες είναι μεγάλες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατό», τόνισε.
Σε ερώτηση αν με τη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος έχουν μειωθεί οι άνθρωποι που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις εξετάσεις τους δήλωσε:
« Στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου γίνονται όλες οι θεραπείες που εφαρμόζονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Την περίοδο του σκληρού lockdown ο αριθμός των ασθενών που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εκτός Ρόδου δεν ήταν περισσότεροι από δέκα. Αυτό σημαίνει πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούνται από μας. Δεν υπάρχει όμως ακόμη το ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος της διοίκησης του νοσοκομείου και της τοπικής κοινωνίας. Έτσι θα εκμηδενιστούν οι ροές προς άλλα κέντρα για τις ακτινοβολίες»
Σε ερώτηση για το πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το στόχο ο κ. Ματθαίος είπε:
«Από την ενημέρωση που είχα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του ακτινοθεραπευτικού. Πρέπει όλοι οι φορείς να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα για να γίνει το έργο. Σημαντικό δεν είναι μόνο να δημιουργηθεί το κέντρο αλλά και να στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε»
Ο κ. Ματθαίος αναφέρθηκε και στο συνέδριο που έγινε την περασμένη εβδομάδα διαδικτυακά.
Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι γιατροί από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, τόσο από Ελληνικά πανεπιστήμια και Ογκολογικά κέντρα, όσο και από φημισμένα κορυφαία κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης (MD Anderson Cancer Center-Texas USA, Tufts University School of Medicine, Boston Massachusetts-USA , University of Geneva-Switzerland, University of Zurich-Switzerland, “Regina Elena” National Cancer institute, Rome, Italy, , University of Liege-Belgium, National Cancer Institute of Italy-Milan).
Οι επιστήμονες συζήτησαν θέματα αιχμής στην Ογκολογία που αφορούν τους βιοδείκτες και την Μοριακή Βιολογία, την υποστηρικτική φροντίδα, την Ανοσοθεραπεία, την διατομεακή αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου και την Ρομποτική χειρουργική στην Ογκολογία.
«Γίνεται αντιληπτό πλέον πως η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο δεν είναι θέμα μιας ιατρικής ειδικότητας μόνο. Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα επιβίωσης συνεργάζονται διάφορες ειδικότητες. Αυτό είναι το μυστικό για την έκβαση της νόσου. Στο συνέδριο συζητήσαμε και για θέματα που αφορούν την παρηγορητική φροντίδα», τόνισε.
Στο συνέδριο , όπως είπε ο κ. Ματθαίος, με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών εν μέσω της πανδημίας.